A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2010.

2010. december 20.
A korábbi hagyományoktól eltérően 2011-ben nem lesz külön általános iskolai, illetve középiskolai fizikatanári ankét. A két érintett szakcsoport közös szervezésében kerül megrendezésre az 54. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató, melynek helyszíne: Sárospatak, Árpád Vezér Gimnázium, időpontja: 2011. március 12-15. A további részletek rövidesen elérhetőek lesznek a szakcsoportok honlapjain. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt érhető el.

Mester András


2010. december 20.
Az ELFT Középiskolai Szakcsoport 2007-ben megválasztott vezetőségének 4 éves mandátuma lejár, ezért a 2011-es Ankéton új vezetőséget kell választani. A jelölőbizottság vezetője, Theisz György (Székesfehérvár) kéri, hogy a szakcsoport tagjai jelöljenek arra alkalmas kollégákat a Szakcsoport vezetőségébe. A részletes felhívás es az "ajánlószelvény" WORD dokumentumként itt érhető el.

Theisz György


2010. december 16.
2011-ben több jeles évfordulót ünneplünk. Sir Ernest Rutherford száz éve, 1911-ben publikálta híres cikkét, amelytől számíthatjuk az atommag felfedezését. Maria-Sklodowska Curie is száz éve kapott kémiai Nobel-díjat a rádium és a polónium felfedezéséért. Ezek mellett 2011-ben lesz Rutherford születésének a 140. évfordulója is. A Magyar Nukleáris Társaság ezért elhatározta, hogy megünnepli az atommag felfedezésének százéves évfordulóját az Atommag Centenáriumi Éve 2011. pályázat meghirdetésével. Ezen részt vehet minden magyar nyelven tanító hazai és határon túli általános- és középiskola kollektívája. További információk PDF állományként itt érhetők el. Az évfordulóhoz kapcsolódó Atommag Nemzetközi Éve 2011. honlap magyarul, illetve angolul itt érhető el.

Sükösd Csaba


2010. december 7.
2010. december 3-án került sor a 2010 évi Ericsson-díjak átadásra. A díjat olyan matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusoknak ítéli oda a kuratórium, akik elismerten sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 5 matematika szakos és 5 fizika szakos tanár vehette át. Az "ERICSSON a fizika népszerűsítéséért" díjat dr. Jarosievitz Beáta, a budapesti SEK Budapest Általános Iskola és Gimnázium tanára, Wöller Lászlóné, a győri Magyar–Német Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanára és Bigus Imre, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára kapta. Az "ERICSSON a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjat Bülgözdi László, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium tanára és dr. Somogyi Sándor, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium tanára kapta. További információk a 2010. évi Ericsson-díjak átadásáról itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. november 17.
2010. november 17-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott kitüntetést 2-2 matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: Várnagy István, a tatabányai Árpád Gimnázium és Bárdos László Gimnázium tanára, valamint dr. Vida József, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. november 14.
A békéscsabai Ibsen Ház által szervezett Junior II. bérlet második előadásaként Zátonyi Sándor tart kísérleti bemutatót Varázslatos fizikai kísérletek címmel középiskolás diákok számára. Időpont 2010. november 30. (kedd) 15:00, helyszín az Ibsen Ház 120 fős Ibsen terme (Békéscsaba, Andrássy út 3.) A rendezvényről további információk (bérlet- és jegyvásárlási lehetőségek, egyéb előadások stb.) az Ibsen Ház honlapján érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. november 14.
A Magyar Asztronautikai Társaság diákpályázatot hirdet "Ember az űrben - Gagarin öröksége" címmel. A pályázati felhívás PDF formátumban itt olvasható. A diákpályázat beadási határideje: 2011. február 21. A diákpályázat két nyertesét a kapcsolódó tanári pályázat gyöztese kíséri el a 2011-es Nemzetközi Űrtáborba, az amerikai Huntsville-be. A tanároknak szóló pályázati felhívás PDF formátumban itt található. A tanárpályázat beadási határideje: 2011. március 1.

Frey Sándor


2010. október 29.
A FizKapu mostantól új rovattal bővült: a Galéria a fizikához kapcsolódó események, rendezvények fotóit tartalmazza. Jelenleg a 2008-ban Békés megyében rendezett két (békéscsabai és gyulai) fizikatanári ankét fényképei, továbbá Zátonyi Sándor: Varázslatos fizikai kísérletek című békéscsabai bemutatójának képei érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. október 18.
A Magyar Géniusz program keretében (TÁMOP finanszírozással) hivatalos akkreditációt kapott a „Pedagógus kompetenciák a természettudományos tehetségek kibontakoztatásában (fizika)” című 10 órás (1 napos) ingyenes tanártovábbképzés. További információk WORD dokumentumként itt érhetők el.

dr. Radnóti Katalin


2010. október 16.
A MOL természettudományos versenyt hirdet középiskolás diákok 3 fős csapatai számára. A verseny helyezettjei, valamint a legjobban szereplő diákok iskolája értékes díjakat nyernek. További információk a verseny honlapján, a www.junior.freshhh.net címen érhetők el.

Sükösd Csaba


2010. október 14.
A Békéscsabán nemrég megnyílt Ibsen Ház által szervezett előadássorozat első rendezvényeként Zátonyi Sándor tart kísérleti bemutatót Varázslatos fizikai kísérletek címmel felső tagozatos diákok számára. Időpont 2010. október 21. (csütörtök) 15:00, helyszín az Ibsen Ház 120 fős Ibsen terme (Békéscsaba, Andrássy út 3.) A rendezvényről további információk (bérlet- és jegyvásárlási lehetőségek, egyéb előadások stb.) az Ibsen Ház honlapján érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. október 14.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT), valamint a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutató Intézet (RMKI) előadóestet szervez kifejezetten fizikatanárok számára a modern fizika néhány izgalmas kérdéséről. Az előadóest nyilvános, arra minden érdeklődőt szeretettel várnak. Elsősorban azonban azokat a fizikatanárokat hívják, akik már részt vettek valamelyik cerni tanártovábbképzésen. Az előadóesten való részvétel természetesen térítésmentes. A rendezvény helyszíne az Eötvös József Gimnázium (1051 Budapest, Reáltanoda u. 7.), időpontja 2010 november 6. (szombat) 12:30–19:00 között A rendezvényről szóló további információk WORD dokumentumként itt érhetők el.

Sükösd Csaba


2010. október 2.
"50 éves a lézer" címmel hirdet pályázatot felső tagozatos és középiskolai diákok részére az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Fizikai Munkabizottsága, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke és a LaserSkill Kft. A beküldési határidő: 2010. október 31. További tudnivalók WORD dokumentumként itt érhetők el.

Szalai Tamás


2010. szeptember 27.
Az idei Eötvös Loránd Fizikaverseny időppontja: 2010. október 15. (péntek) 15:00–20:00. A helyszínek listája, valamint a versennyel kapcsolatos további tudnivalók PDF állományként itt érhetők el.

Fizikai Szemle


2010. szeptember 27.
A Színpadon a természettudomány fesztivál időppontja: 2010. október 2. (szombat) 10:00–18:30, helyszíne a Csodák Palotája. A zsűri a beérkezett 31 pályázat alapján 17 pályázót választott ki, akik 20-20 perces előadásokon mutathatják be munkájukat. Az első 9 díjazott kiutazást nyer Koppenhágába, a 2011. április 16-19-ig tartandó pán-európai Science on Stage fesztiválra, a magyar delegáció tagjaként. A magyarországi fesztivál nyilvános és a Csodák Palotájában szokásos belépődíjjal látogatható. A rendezvényről további információk PDF formátumban itt érhetők el.

Sükösd Csaba


2010. augusztus 30.
Az ELFT Baranya Megyei Csoportja által szervezett Egy kis esti fizika című előadássorozat 2010/2011. évi programja itt érhető el. Az egyes előadások időpontjai a NAPTÁR rovatban is megtalálhatók. Az előadások helyszíne a pécsi Dominikánus Ház lesz.

Simon Péter


2010. augusztus 25.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezésében az idén 43 fizikatanár vett részt a "szokásos" egyhetes továbbképzésen a CERN-ben. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél itt érhető el.

Sükösd Csaba


2010. augusztus 25.
Új videómegosztó portál indult VIDEOTORIUM elnevezéssel, amely a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben keletkező videók számára biztosít megjelenési lehetőséget. A filmek között számos olyan van, amely a középiskolai fizikatanításban is használható. Elérhetőek például Csodák Palotájában szervezett 33 órás Fizikashow felvételei, köztük az általam tartott két kísérleti bemutató is.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. augusztus 12.
A 2010. június 26–29. között Miskolcon megrendezett 53. Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás eseményeiről egy beszámoló olvasható a NAPLÓ rovatban.

Keszőcze László


2010. augusztus 12.
Megjelent a Rátz Tanár Úr Életműdíj, illetve az Ericsson-díj 2010. évi pályázati felhívása. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kapcsolatban itt, az Ericsson-díjjal kapcsolatosan pedig itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. június 28.
A Magyar Nukleáris Társaság az idén megduplázta az Öveges Díj elnyerésével járó kutatási ösztöndíjat! Az idei díjjal járó összeg: 200 000 Ft! A pályázatról további információk (PDF formátumban) itt találhatók. A pályázat benyújtási határideje: 2010. október 8. (péntek).

Sükösd Csaba


2010. június 28.
Az ELFT mint "fő szervező" a Kutató Tanárok Országos Szövetsége és a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete társszervezoi közremuködésével 2010. okt. 2-án megrendezi a Szinpadon a természettudomány (Science on Stage Magyarország) fesztivált, amelyre természettudományokat (fizikát, kémiát, biológiát) tanító tanárok és tanítók jelentkezését várják. Ez a rendezvény egyúttal a 2011-ben Koppenhágában megrendezésre kerül pán-európai Science on Stage fesztivál hazai válogatója is. A rendezvény helyszíne a Csodák Palotája. További információk (PDF formátumban) itt találhatók. Jelentkezési határidő: 2010. július 15. (csütörtök).

Sükösd Csaba


2010. június 28.
A FizFotó és az Animátor rovatok a transzformátor felépítését bemutató képekkel bővültek.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. május 07.
EMLÉKEZTETŐ: A CERN tanártovábbképzésre még lehet jelentkezni. A továbbképzés magyar nyelven történik. A továbbképzés tervezett időpontja: 2010. aug. 14. – 2010 aug. 22. (szombattól vasárnapig). A továbbképzés tájékoztatója itt érhető el. A 2008. évi hasonló továbbképzésről a NAPLÓ rovatban itt olvasható egy beszámoló.

Sükösd Csaba


2010. április 26.
A nagyszénási Czabán Samu Művelődési Ház MIRA csillagászati szakköre CSILLAGÁSZATI AKADÁLYVERSENYRE hívja és várja a Békés megyei általános iskolák 8 fős csapatait 2010. május 7-én, pénteken délelőtt 10 órától éjfélig. Jelentkezési határidő: 2010. április 30. További információk PDF formátumban itt találhatók.

A szervezők ezen kívül szeretettel hívják az érdeklődőket 2010. április 30-án, 16 órakor kezdődő programsorozatukra is. Ennek keretében a 3D CSILLAGÁSZATI KIÁLLÍTÁS megnyitójára és a 400 ÉV FELFEDEZÉSEI című előadásra, továbbá napészlelésre és távcsöves bemutatóra kerül sor. Az előadó dr. Hegedüs Tibor csillagász, a BKMÖ Bajai Obszervatórium igazgatója lesz. Helyszín: Czabán Samu Művelődési Ház, Nagyszénás. További információk PDF formátumban itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. április 7.
A XXXIV. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás június 28-i programja némileg módosult. (Dr. Szabó Gábor elvállalta a korábbi programban még nem nevesített előadást, illetve az első két előadás sorrendje felcserélődött.) Az előző hírben szereplő hivatkozásra kattintva már az új program érhető el.

Horváthné Fazekas Erika


2010. április 6.
A XXXIV. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás 2010. június 28 – július 1. között Egerben kerül megrendezésre. Jelentkezési határidő: 2010. április 15. További információ és a jelentkezési lap WORD dokumentumként itt található.

Horváthné Fazekas Erika


2010. március 25.
A FizFilm rovat az ausztriai Kamp folyón épült, ottensteini vízerőművet bemutató kisfilmmel bővült. A film a MÁGNESESSÉG témakörben található.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. március 18.
A FizFilm rovat egy újabb kisfilmmel bővült. A patakban a vízzel szemben, a mederhez képes egyhelyben úszó pisztrángokról készített felvételekkel az azonos nagyságú, ellentétes irányú sebességek összegzése szemléltethető. A film a MECHANIKA témakörben található.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. március 15.
A FizFotó rovatban 13 új kép a homorú tükör képalkotásáról. Az ezekből összeállított animáció (további négy másikkal együtt) elérhető az Animátor rovatban.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. március 11.
A FizKapu FizFilm rovata a Zsiros László Róbert által szerkesztett kísérletezős honlap, a Szertár második születésnapjára készített kisfilmmel bővült. A film egy antigravitációs kísérletet mutat be. Az antigravitáció a kép jobb oldalán nem volt elég erős, ott egy kis alátámasztásra még szükség volt. :-)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. március 04.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a CERN-ben dolgozó magyar fizikusok és a CERN tanártovábbképzésekért felelős munkatársai segítségével 2010-ben is megrendezi a fizikatanárok egy hetes továbbképzését a CERN-ben. A továbbképzés magyar nyelven történik. A továbbképzés tervezett időpontja: 2010. aug. 14. – 2010 aug. 22. (szombattól vasárnapig). A továbbképzés tájékoztatója itt érhető el. A 2008. évi hasonló továbbképzésről a NAPLÓ rovatban itt olvasható egy beszámoló.

Sükösd Csaba


2010. február 28.
Az FizKapu a mai naptól az Animátor nevű rovattal bővült. Ez egy egyszerű képmegjelenítő, amely lehezővé teszi képsorozatok automatikus/kézi vetítését. Ezáltal példul sorozatfelvételekből egyszerű animáció válik. Használható az interneten található képekhez (pl. FizFotó, FizRajz), de működik internetkapcsolat nélkül is, ekkor a képeket és az Animátort előzetesen le kell tölteni a számítógép valamelyik háttértárolójára.

A másik változás, hogy a 2008-ban megrendezett Békéscsabai és Gyulai ankétokra mutató hivatkozások lekerültek a nyitólapról. Az ankétok anyaga azonban továbbra is elérhető például a nyitólapon található HONLAPTÉRKÉP-en keresztül. Ugyancsak "élnek" a FizTan HÍREK Archívum hivatkozásai is.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. február 28.
Az 53. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató az akkreditálási folyamat elhúzódása miatt új időpontban, 2010. június 26-29. kerül megrendezésre. A program, a helyszín és a költségek nem változtak. A rendezvénnyel kapcsolatos további részletek elérhetőek a szakcsoport honlapján, a http://www.kfki.hu/elftkisk címen. Az új tájékoztató és a jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva WORD dokumentumként letölthető. Az új jelentkezési határidő: 2010. május 31.

Mester András


2010. február 11.
A fizika tanításával kapcsolatos problémák megbeszélésére a Fizikatanárok Debreceni Műhelye egy regionális, szakmai-közéleti rendezvénysorozatot indít. Ennek első rendezvényét 2010. március 18-án (csütörtökön) 17:30-kor tartják a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében (Debrecen, Bem tér 18/a, 18/b). További információk itt érhetők el.

FIZINFO


2010. január 29.
A felsőoktatásba belépő BSc hallgatók körében 2009 őszén végzett felmérésről szóló kutatási összefoglaló jelentés Első éves hallgatók fizika és kémia tudása címmel itt olvasható. A szerző további, a fizika (és kémia) tanításához kapcsolódó irásai a http://members.iif.hu/rad8012 honlapon érhetők el.

dr. Radnóti Katalin


2010. január 29.
A FizKapu FizFilm rovata a Békéscsabán nemrég megrendezett JÁTSSZUNK FIZIKÁT! kiállításon készült újabb kisfilmmel bővült (Repülő nyúl).

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. január 29.
2010 tavaszán immár hatodszor kerül megrendezésre a középiskolás diákok számára szervezett nemzetközi RÉSZECSKEFIZIKAI DIÁKMŰHELY. Az ezzel kapcsolatos felhívás PDF formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2010. január 23.
A MÓDSZERTAN rovatban a Nemzeti Tankönyvkiadónál nemrég megjelent, átdolgozott 8. osztályos fizika tankönyvhöz elkészült egy tanmenetjavaslat, amely WORD formátumban itt érhető el.

dr. Zátonyi Sándor


2010. január 20.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja és az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoportja 30 órás akkreditált továbbképzést szervez Multimédiás alkalmazások a középiskolai természettudományos oktatásban címmel. A továbbképzés díja tartalmazza egy analóg/digitális konverter és a hozzá csatlakoztatható szenzorok költségét. Ez az eszköz lehetővé teszi mérések adatainak közvetlen bevitelét a számítógépbe. Az eszköz használata a továbbképzésen megismerhető. További részletes információ PDF formátumban itt található.

Kopasz Katalin


2010. január 20.
EMLÉKEZTETŐ: Az 53. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS ESZKÖZBEMUTATÓ Miskolcon kerül megrendezésre 2010. március 12–15. között. Az ankét témai: Nanofizika, lézer, oktatás. A rendezvénnyel kapcsolatos tájékoztató és a jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva WORD dokumentumként letölthető. Jelentkezési határidő: 2010. január 25.

Zátonyi Sándor (ifj)


2010. január 18.
Az ELFT Békés Megyei Csoportja 2010. január 18-22. között ismét megszervezi a JÁTSSZUNK FIZIKÁT! kiállítást. A rendezvény helyszíne a szokásos, a FEK nagyterme (Békéscsaba, Szabadság tér 6.). Tervezett nyitva tartás: naponta 8:00 - 16:00 között, (22-én, pénteken 14:30-ig). További részletes információ az ELFT Békés Megyei Csoportjának honlapján, a www.tar.hu/elft-bm címen található.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. január 18.
A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja FIZIKA NAPJA elnevezéssel ismét bemutatót tart 2010. január 30-án (szombaton), 9-14 óra között. A látogatóknak bemutatják a tanszékcsoporton folyó kutatásokat és ezek alkalmazásait. Az idei Fizika Napja fő előadását Dr. Szabó Gábor akadémikus tartja, aki részletesen bemutatja a Szegedre készülő szuperlézer-projektet, az ELI-t. A rendezvényre szóló meghívó és plakát a hivatkozásokra kattintva érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. január 18.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézete a fizikus tehetséggondozás keretében minden év januárjában egy kísérleti bemutatót szervez. Idén ezt a bemutatót nyilvánossá teszik a középiskolás diákok, és kísérőtanáraik számára. A bemutató helyszíne: 1111 Budapest Budafoki út 8. F29-es nagyelőadó, időpontja: 2010 január 26. (kedd) 15:00-17:00. A kísérleteket bemutatja: Härtlein Károly. A bemutatóra szóló meghívó és térkép a hivatkozásokra kattintva érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2010. január 08.
A KÖNYVESPOLC rovatban a Nemzeti Tankönyvkiadónál most megjelent, átdolgozott 8. osztályos fizika tankönyvről olvasható egy ismertető.

dr. Zátonyi Sándor


2010. január 08.
Az ELTE Fizikai Intézet Professzori Tanácsa, amely 42 akadémikusból, illetve akadémiai doktorból áll, legutóbbi ülésén állásfoglalást fogadott el a természettudományos tanárképzésről. A sürgős változtatásokat szorgalmazó dokumentumot eljuttatták az MTA elnökéhez. Pálinkás József teljes mértékben támogatja az ELTE Fizikus Professzori Tanácsának állásfoglalását. Az állásfoglalás szövege WORD dokumentumként itt olvasható.

Zátonyi Sándor (ifj.)
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra