A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2008.

2008. december 14.
Az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) három ülésen vitatta meg az általa létrehozott természettudományi bizottság jelentését és 2008. december 11-én egyhangú határozatot hozott róla. A határozat szövege az erről szóló FIZINFO hírlevél alapján WORD formátumban itt olvasható

FIZINFO


2008. november 29.
2008. november 21-én az Akadémián átadták a középiskolai matematika- és fizikatanárok munkájának elismerésére alapított Ericsson-díjakat. "Ericsson a fizika népszerűsítéséért" díjat kapott Csákány Antalné (ELTE TTK Főiskolai Kar, Budapest), dr. Nagy Anett (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged), dr. Piláth Károly (Balassi Bálint Gimnázium, Budapest) és Sebestyén Zoltánné (PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium). Az "Ericsson a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjazottjai Jármezei Tamás (Petőfi Sándor Általános Iskola, Nyíregyháza) és Orbán Edit (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalegerszeg).

ifj. Zátonyi Sándor


2008. november 23.
A Magyar Nukleáris Társaság által meghirdetett Teller centenáriumi pályázat, valamint az idei Öveges-díj pályázat eredménye a hivatkozásokra kattintva megtekinthető. A díjak átadására 2008. december 5-én 14:00-kor, a MNT ünnepi közgyűlésén kerül sor (Hotel Flamenco plenáris előadóterem, 1113 Budapest, Tas Vezér u. 3-7.).

dr. Sükösd Csaba


2008. november 23.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozatának további helyszínei és időpontjai itt olvashatók.

dr. Molnár Miklós


2008. november 21.
A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) ismét meghirdette űrkutatási témájú esszépályázatát, melynek témája: Európa a világűrben. A pályázat két fődíjaként a 15-18 éves korosztályban a legjobb eredményt elért, angolul beszélő pályázók közül választják ki azokat (egy leányt és egy fiút), akik 2009 nyarán kiutazhatnak az Egyesült Államok nemzetközi ifjúsági űrtáborába, Huntsville-ba. A beadási határidő 2009. március 1. A kiírás teljes szövege PDF állományként itt letölthető. További információk a MANT honlapján: www.mant.hu találhatók.

dr Frey Sándor


2008. november 18.
2008. november 18-án került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott kitüntetést 2-2 matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: Kugler Sándorné, a budapesti Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára és Vastagh György, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2008. november 18.
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete és a Magyar Csillagászati Egyesület országos csillagászati diákvetélkedőket hirdet. 2009-ben lesz 400 éve, hogy Galileo Galilei először használt távcsövet csillagászati megfigyelésekhez. Az ENSZ ennek emlékére 2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította. A hazai programsorozat kiemelt fontosságú rendezvénye lesz a középiskolásoknak szóló Galilei Országos Csillagászati Diákvetélkedő 2008-2009, a felső tagozatosoknak kiírt Kepler Országos Csillagászati Diákvetélkedő 2008-2009, valamint az alsó tagozatos tanulók számára meghirdetett „400 éves a távcső” rajzpályázat. A diákvetélkedők fenti honlapján már elérhetők az első forduló feladatai.

Teplizky István


2008. november 16.
Az Egy kis esti fizika... című előadássorozat harmadik előadása 2008. november 18-án, kedden 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs, Színház tér 2.). Az előadást Szász Krisztián (ELTE) tartja Óriási mágneses ellenállás-változás címmel. Az előadássorozat tervezett programja WORD dokumentumként itt érhető el.

Simon Péter


2008. november 16.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozatának további helyszínei és időpontjai itt olvashatók. (Figyelem! A debreceni előadás időpontja korábban tévesen jelent meg, most már javítva. A NAPTÁR rovatban mindvégig a jó időpont szerepelt.)

dr. Molnár Miklós


2008. november 12.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2008. évi Eötvös-versenyének ünnepélyes eredményhirdetése és díjkiosztása 2008. november 21-én, pénteken 15:00-kor lesz ELTE TTK Északi Tömb alagsori Harmónia termében (-1.81 terem). További információk és a program itt olvasható.

dr. Radnai Gyula


2008. november 8.
A Science on Stage nemzetközi konferencia ismét magyar sikert hozott. A 2008. október 23–26. között Berlinben megrendezett konferencián a zsűri 6 kategóriában 10 díjat osztott ki, és egy közönségdíj átadására is sor került. A Hands-on experiment to boost motivation and cognition kategória díjazottja Márki-Zay János (Hódmezővásárhely) lett, akinek a konferenciáról szóló szubjektív beszámolója a NAPLÓ rovatban olvasható. A Science on Stage honlapján a díjazottakat bemutató oldal itt érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. november 3.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozatának további helyszínei és időpontjai itt olvashatók. (November 8-án további helyszínekkel bővült a lista.)

dr. Molnár Miklós


2008. október 20.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozatot szervez, melyen bemutatja a most készülő fizikatankönyv sorozatát. Az erről szóló tájékoztató itt olvasható.

dr. Molnár Miklós


2008. október 17.
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának egyik legsikeresebb programja a Diákok az Akadémián címmel megrendezett előadássorozat, amely lehetőséget nyújt a középiskolás diákok számára, hogy a Magyar Tudományos Akadémián megismerkedhessenek néhány tudományos érdekességgel. További inormációk WORD dokumentumként itt, a Magyar Tudomány Ünnepe programjait tartalmazó Pesti Est különszám PDF állományként pedig itt olvasható.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. október 17.
Az Egy kis esti fizika... című előadássorozat második előadása 2008. október 21-én, kedden 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs, Színház tér 2.). Az előadást Vígh Máté (ELTE) tartja Egy kis esti nanofizika címmel. Az előadássorozat tervezett programja WORD dokumentumként itt érhető el.

Simon Péter


2008. október 15.
Az általános iskolásoknak szervezett Öveges-verseny tájékoztatója WORD dokumentumként itt olvasható.

Horváthné Fazekas Erika


2008. október 13.
Idén 18. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2008. október 25-én tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A rendezvény honlapja itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2008. október 16. A rendezvény dokumentumai WORD formátumban itt is elérhetők: Meghívó, Program, valamint jelentkezési lapok versenyzőknek, illetve kísérletező tanároknak.

dr Bartos-Elekes István


2008. október 7.
Az Atomoktól a csillagokig előadássorozat következő előadását Patkós András (ELTE) tartja Entrópia: kulcs a Világegyetem szerkezetéhez? címmel 2008. október 9-én (csütörtökön) 17:00-kor az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható. Az előadássorozat tervezett előadásairól itt található további információ.

FIZINFO


2008. október 2.
A FizPont rovat ismét bővítve: Chicago (us), Párizs (fr), Sevres (fr), Tacoma (us), Taliándörögd.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. október 2.
A Debreceni Egyetem Fizika Intézetének oktatói fizika szakkört tartanak középsikolásoknak péntek délutánonként (15:00 kezdettel). További információk itt olvashatók.

FIZINFO


2008. október 2.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat "Fizika Közoktatási Fórumot" rendez 2008. október 4-én, szombaton 10 órai kezdettel. Helyszín: ELTE Északi épület 081. Ortvay-terem. További információk itt olvashatók.

FIZINFO


2008. szeptember 21.
Az idei Eötvös-versenyt 2008. október 17-én, pénteken délután 15:00-től 20:00-ig rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. További információk és a helyszínek listája WORD formátumban itt olvashatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. szeptember 21.
A FizPont rovat új helyekkel bővítve: Alpbach (at), Arcetri (it), Gleisdorf (at), Greenwich (uk), Innsbruck (at), Párizs, Observatoire (fr). Néhány korábban is szereplő helynél új fotók: Bős (sk), Sopron.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. szeptember 14.
Az CERN-be szervezett idei fizikatanári továbbképzésről szóló, Tóth Erzsébet által írt beszámoló a NAPLÓ menüpontban olvasható. A tudósítás közvetlenül itt érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. szeptember 14.
Az Egy kis esti fizika... című előadássorozat első előadása 2008. szeptember 16-án, kedden 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs, Színház tér 2.). Az első előadást Tóth Eszter (Vác) tartja Emlékezés Teller Edére - képekkel, zenével, versekkel címmel. Az előadássorozat tervezett programja WORD dokumentumként itt érhető el.

Simon Péter


2008. augusztus 23.
Az Xperimania nevű nemzetközi projekt díjátadó ünnepsége 2008. szeptember 16-án lesz Brüsszelben. A versenyre 447 pályamunka érkezett, ebből 154-et magyar diákok készítettek. A díjátadó ünnepségen az átadásra kerülő hat díjból hármat magyar pályázók vehetnek át. További információ a projektről és annak tervezett folytatásáról itt olvasható.

dr Jarosievitz Beáta


2008. szeptember 3.
Pécsett a 2008/2009. tanévben ismét megrendezik az Egy kis esti fizika... című előadássorozatot. A tervezett program WORD dokumentumként itt érhető el.

Simon Péter


2008. szeptember 3.
Az ELTE Fizikai intézetében a 2008/2009. tanévben ismét megrendezik az Atomoktól a csillagokig című, középiskolásoknak szóló előadássorozatot. A tervezett program WORD dokumentumként itt érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. augusztus 26.
Európa sok országához hasonlóan 2008. szeptember 26-án nálunk is megtartják a Kutatók éjszakája elnevezésű rendezvényt. A tervek szerint 15 városban összesen háromszáz programot szerveznek egyetemek és kutatóintézetek. A rendezvény honlapja itt érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. augusztus 26.
Az ENSZ Közgyűlése 2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította. Az erről szóló határozattervezetet Olaszország nyújtotta be annak emlékére, hogy Gallilei 400 éve kezdte meg az általa készített távcsővel csillagászati megfigyeléseit. A nemzetközi rendezvénysorozat magyar honlapja itt érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. augusztus 23.
Az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) által létrehozott, a természettudományos közoktatás helyzetét vizsgáló ad hoc bizottság kérdőíves felmérésének eredményei az OKNT - Felmérés honlapon elérhetők. A bizottság 2008. október végére készíti el jelentését és dolgozza ki megoldási javaslatait, melyet november első felében nyilvános társadalmi vitára bocsát. Az ennek eredményeként kialakult végső változatot 2008. november 15-ig fogja eljuttatni az OKNT-hez.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. augusztus 23.
Az CERN-be szervezett tanártovábbképzésről szóló tudósítás olvasható a Kutató Tanárok Országos Szövetsége honlapján. A tudósítás szövege közvetlenül itt érhető el.

dr Jarosievitz Beáta


2008. július 27.
Részleges napfogyatkozást láthatunk Magyarország területéről 2008. augusztus elsején, bár mértéke igen szerény, 15-23% közötti lesz (Észak-Magyarországon lesz nagyobb, délen kisebb). Budapesten a Polaris Csillagvizsgáló is nyitva áll, ahol délelőtt 10 órától fogadják a látogatókat. További információ az Magyar Csillagászati Egyesület honlapján található.

MCSE


2008. július 27.
A LETÖLTHETŐ menüpontban két újabb PowerPoint bemutató érhető el A fénysugár eltérülése gravitációs mezőben és Derékszögű hármasszöglet és távolságmérő, címmel.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. július 16.
A LETÖLTHETŐ menüpontban elérhetők a PC-Hullám programcsomag AVI álommányai, a hozzájuk tartozó keretprogrammal és leírással együtt. Az állományok nonprofit oktatási célra szabadon letölthetők, használhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. június 30.
A Gyulán megrendezett 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás honlapjáról elérhető a Véleménykérő lap (WORD dokumentum formátumban). A lap közvetlenül is letölthető ide kattintva.

Pápai Gyuláné


2008. június 27.
A Gyulán megrendezett 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás honlapján az ELŐADÓK menüpontban elérhetők az előadások PPT bemutatói. Az ankét eseményeit megörökítő FOTÓALBUM itt nézhető meg.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. június 19.
Az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) létrehozott egy, a természettudományos közoktatás helyzetét vizsgáló ad hoc bizottságot. A bizottság egy kérdőívvel a helyzetfelméréshez gyűjt adatokat. Ezzel azt szeretné föltérképezni, hogy milyen körülmények között dolgoznak a természettudományos tantárgyakat tanító tanárok az általános iskolákban és a középiskolákban. Az ad hoc bizottság 2008. október végére készíti el jelentését és dolgozza ki megoldási javaslatait, melyet november első felében nyilvános társadalmi vitára bocsát. Az ennek eredményeként kialakult végső változatot 2008. november 15-ig fogja eljuttatni az OKNT-hez. Az internetes kérdőív itt közvetlenül elérhető. Kitöltési határidő: 2008. július 15. Az OKNT - Felmérés honlapja itt található.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. június 21.
A Nemzetközi Tudományos és Műszaki Szabadidő Mozgalom és a TIT Kossuth Klub Egyesület Budapesten szervezi meg a VII. Európai Diákalkotó Fesztivált, ahol diákrésztvevői önálló projektumaikat mutatják be az érdeklődőknek. Helyszín a Millenáris Park B kiállítási csarnoka, időpont 2008. július 13-20. A Fesztivál ingyenesen látogatható. További információk PDF formátumban itt találhatók.

dr Jarosievitz Beáta


2008. június 19.
A Gyulán megrendezendő 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás honlapján az ELŐADÓK, a KIÁLLÍTÓK és a MŰHELYEK menüpontok akualizálva.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. június 19.
A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA keretein belül Vonatozzuk át az éjszakát! címmel különleges programokkal várják OMM Elektrotechnikai Múzeumában az érdeklődőket. A rendezvény időpontja 2008. június 21. 14:00–02:00. A rendezvény részletei az itt található (WORD formátumú) meghívőban olvashatók.

Jarosievitz Zoltán


2008. június 13.
A Gyulán megrendezendő 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás honlapján a MŰHELYEK menüpontban elérhetők a műhelyfoglalkozások ismertetői.

Pápai Gyuláné


2008. június 6.
A Gyulán megrendezendő 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás honlapján a PROGRAMOK menüpontban kisebb pontosítások történtek. A meghosszabbított jelentkezési határidő: 2008. június 7.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. június 6.
A Széchenyi István Gimnázium (Sopron) FizikaTúra címmel vetélkedőt szervez középiskolások számára 2008 szeptember 27-én. A versenyre az ország bármely iskolájából lehet jelentkezni, határidő: 2008. június 30. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható. A FizikaTúra honlapja a hivatkozásra kattintva érhető el.

Lang Ágota


2008. június 2.
A Gyulán megrendezendő 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás honlapja a hivatkozásra kattintva elérhető.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2008. június 1.
A Gyulán megrendezendő 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás tájékoztatója és jelentkezési lapja WORD dokumentumként a hivatkozásra kattintva elérhető. Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2008. június 7. A helyszín fényképes bemutatója WORD dokumetumként itt, érhető el. Az Ankét szervezői kérik a kollégákat, hogy ezt a hírt jutassák el minél több fizikatanár ismerősüknek, mert a beérkezett jelentkezések alapján úgy tűnik, az Ankétról nagyon sok kolléga még nem is értesült.

Kiss Gyula


2008. május 18.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő előadását Szász János PhD hallgató (PTE) tartja Kísérletek elektromágneses hullámokkal, avagy mitől sül meg a csirke a mikróban? címmel 2008. május 20-án (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.). Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2008. május 7.
A FizTan rovat Módszertan menüpontjában új cikk Klasszikus és modern elektrosztatikai kísérletek címmel. Az írás a békéscsabai ankéton ugyanilyen címmel tartott műhelyfoglalkozás anyagát atrtalmazza. A cikk elérhető az Ankét2008 rovat Műhelyek menüpontjából is.

ifj. Zátonyi Sándor


2008. április 27.
A Gyulán megrendezendő 32. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás tájékoztatója és jelentkezési lapja WORD dokumentumként a hivatkozásra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő 2008. május 20. A szervezők kérik a határidő pontos betartását. A helyszín fényképes bemutatója WORD dokumetumként itt érhető el.

Kiss Gyula


2008. április 10.
A Békéscsabán megrendezett 51. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató műhelyfoglalkozásaihoz kapcsolódó bemutatók (PPT, illetve PDF formátumban) a hivatkozásra kattintva elérhetők. A FizTan NAPLÓ menüpontjában egy beszámoló olvasható Békési + Csabai + Fizika + Ankét címmel Keszőcze László tollából.

ifj. Zátonyi Sándor


2008. április 8.
A Békéscsabán megrendezett 51. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató fotóalbuma a hivatkozásra kattintva elérhető.

ifj. Zátonyi Sándor


2008. április 6.
A Békéscsabán megrendezett 51. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató előadásainak PowerPoint bemutatói a hivatkozásra kattintva elérhetők. Az előadóknak ezúton is köszönjük a közzététel lehetőségét.

ifj. Zátonyi Sándor


2008. március 13.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő előadását dr. Rajkovits Zsuzsa (ELTE) tartja Buborékok, képek, káprázatok – a szappanhártyák színes világa címmel 2008. március 18-án (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.). Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2008. március 13.
A február elejétől újra látogatható egri Varázstorony (Csillagászati Múzeum, Planetárium, Varázsterem, Camera Obscura) várja a kirándulókat is. Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

dr Vida József


2008. március 2.
A Magyar Nukleáris Társaság ismét kiírta az Öveges-díj pályázatát, amelyen a nyertes fizikatanár az idén is 100 000 Ft egyszeri tudományos ösztöndíjat nyerhet. A pályázatról további információk itt találhatók. Az Öveges-díj honlapja itt érhető el.

dr Sükösd Csaba


2008. február 24.
Idén harmadik alkalommal hirdetik meg a Globe at Night elnevezésű világméretű megfigyelőakciót, amelynek keretében iskolás csoportok, családok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát, illetve az égbolt fényszennyezettségét. Az akció ebben az évben február 25. és március 8. közé esik. További információk itt találhatók.

Tepliczky István


2008. február 22.
Az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Katolikus Rádió ismeretterjesztő rádiósorozatot készít "Beszélgetés az atomenergiáról" címmel. A sorozat minden második pénteken 15:00 órakor jelentkezik, az első adásra február 22-én kerül sor. További információk itt találhatók.

dr Sükösd Csaba


2008. február 21.
Az Xperimania nevű nemzetközi projekt jelentkezési határideje 2008. március 21-én lejár. A kémiai témájúnak tűnő, de a fizikához is sok szállal kapcsolódó nemzetközi projektben magyar nyelven is részt lehet venni. A felhívás szövege WORD formátumban itt olvasható. (A projektről a HÍREK rovatban már 2007. október 19-én is megjelent egy ismertető.)

dr Jarosievitz Beáta


2008. február 20.
A XXIX. FIZIKUSNAPOK rendezvényeit 2008. március 3-8. között tartják meg Debrecenben. A részletes programot is tartalmazó FIZINFO hírlevél itt érhető el.

FIZINFO


2008. február 16.
Az általános iskolások számára szervezett ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY második fordulójával kapcsolatos információk WORD formátumban itt érhetők el.

Ősz György


2008. február 16.
A budapesti Planetárium 2008. február 27-én (szerdán) 14:30-kor Nyílt napot szervez pedagógusok számára. Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

Planetárium


2008. február 16.
Az URÁNIA Csillagvizsgálóban 2008. február 13-tól NYÍLT PEDAGÓGUS KLUB és DIÁKSZAKKÖR indul, melynek foglalkozásait hetente kétszer (hétfőn és szerdán) tartják. Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

Uránia Csillagvizsgáló


2008. február 16.
A kanadai waterlooi Perimeter Elméleti Fizikai Intézet pályázatot hirdet külföldi fizikatanárok és 16-17 éves diákok számára. A program a nyertes pályázók számára ingyenes nyári kurzust kínál (a repülőjegy kivételével). Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2008. február 16.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő előadását Sebestyén Zoltán (Pécs) tartja FILLÉRES KÍSÉRLETEIM: Hogyan lehet látni a láthatatlant, és hogyan válhat a mindenki által ismert üveg szigetelőből vezetővé? címmel 2008. február 19-én (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.). Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2008. február 02.
Február elejétől, másfél hónapos szünet után újra látogatható Egerben a Varázstorony (Csillagászati Múzeum, Planetárium, Varázsterem, Camera Obscura). Az erről szóló tájékoztató levél WORD formátumban itt olvasható.

dr Vida József


2008. február 02.
Nemrég jelent meg Barkácsoljunk infravörös webkamerát címmel dr. Piláth Károly írása az általa szerkesztett honlapon. A honlap erről szóló cikke itt érhető el. Hasonló eszközökkel végzett kísérletekkel a tavalyi szegedi Középiskolai Fizikatanári Ankét egyik műhelyvezetőjeként dr. Piláth Károly II. díjat kapott.

ifj. Zátonyi Sándor


2008. január28.
A békéscsabai középiskolai fizikatanári ankéttal egyidőben, de attól független rendezvényként kerül lebonyolításra a Science on Stage (SonS) magyarországi előkonferenciája. A rendezvény tájékoztatója és jelentkezési lapja az Ankét 2008 rovat DOKUMENTUMOK menüpontjából érhető el, beküldési határideje 2008. március 1. (Emlékeztetőül: az Ankét jelentkezési határideje 2008. február 8.)

Ujvári Sándor


2008. január 20.
A Magyar Nukleáris Társaság pályázatot hirdetett a Teller Centenarium megünneplésére magyar tannyelvű iskolák számára (HÍREK rovat: 2007.11.30.) A pályázati kiírásban azonban hibás volt a beküldési cím irányítószáma. (Az erről szóló e-mail itt olvasható.) A cím most már az eredeti pályázati felhívás szövegében, illetve a verseny honlapján is helyesen szerepel.

dr Sükösd Csaba


2008. január 13.
A SZTE Fizikus Tanszékcsoportja nyílt napot szervez 2008. február 2-án (szombaton). Reggel 10 és délután 3 óra között szeretettel várnak minden fizika iránt érdeklődőt Szeged szívében, a Dóm tér 9. alatt. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2008. január 13.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat 2007/2007-as tanévre szóló programja módosult. A megváltozott program WORD formátumban itt olvasható. A következő előadást Elblinger Ferenc (Szekszárd) tartja A rejtélyes katódsugárzás címmel 2008. január 22-én (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.).

Simon Péter


2008. január 13.
A részecskefizika népszerűsítését, oktatását koordináló európai szervezet (EPPOG: European Particle Physics Outreach Group) évi rendszerességgel az idén is (immár negyedik alkalommal) megszervezi Részecskefizikai Diákműhely rendezvényeit. Az erről szóló tájékoztató WORD formátumban itt található.

ifj. Zátonyi Sándor


2008. január 6.
Az 51. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató Békéscsabán lesz 2008. március 26-30. között. Az ankétról szóló hivatalos Tájékoztató és Jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva érhető el. Jelentkezési határidő: 2008. február 8. További részletes információk az Ankét 2008 rovatban találhatók.

ifj. Zátonyi Sándor
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra