A kezdőlapra

FIZIKA - TANÍTÁS - TANULÁS
Szerkeszti: ifj. Zátonyi SándorTiltakozás a fizika kerettantervi óraszámok csökkentése ellen


Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján megjelentetett „A kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről, valamint egyes oktatási jogszabályok módosításáról szóló 17/2004. (V. 20.) OM rendelet módosításáról (2007. november 7.)” című jogszabálytervezet, amely a következő weboldalon érhető el: http://www.okm.gov.hu/main.php...

Ezen petíció aláírói nem értenek egyet a fenti jogszabálytervezetben szereplő a fizika és általában a természettudományos tantárgyak óraszámának további csökkenését eredményező változtatásokkal.

Elvárják, hogy az oktatási kormányzat a jelenleginél nagyobb figyelmet szenteljen a jövő generációjának természettudományos oktatására. Mindez jelenjen meg a természettudományos tárgyak, ezen belül a fizika óraszámainak növelésében!

Kérik, hogy a döntés meghozói vegyék figyelembe, hogy a 21. században BÁRMILYEN FEJLŐDÉS alapját a természettudományok (ezen belül a fizika) jelentik. Fizika nélkül nincs modern genetika, nincs orvosi diagnosztika, nincs szakszerű környezetvédelem. Emlékezzenek arra, hogy fizikusok bábáskodtak például a röntgenkészülék, a rádió és a WEB születésekor is. De az ő segítségükre lesz szüksége az emberiségnek az égető energiagondok megoldásához is. A fizika is HUMÁN tudomány, mert az emberi jólétet szolgálja.

Természetesen e petíció aláírói sem akarnak mindenkiből természettudóst nevelni, ahogy az irodalomtanárok sem akarnak mindenkiből írót és költőt faragni. De a 21. századi társadalomnak szüksége van (és lesz) a természettudományok legfontosabb elveit, törvényeit értő emberekre. A jogszabálytervezet ezzel ellentétes irányzatot képvisel, ezért az ebben a formában elfogadhatatlan.

Jelen levél aláírói remélik, hogy a tiltakozás józan belátásra, a fentiekben is megfogalmazott gondolatok és érvek megfontolására, s a fizika, illetve a természettudományos tantárgyak óraszámainak növelésére készteti a döntéshozókat.

2007. november 22.

Nagyított kép (FizFotó-280)

Nagyított kép (FizFotó-382)

Nagyított kép (FizFotó-524)


Aláírók listája
Minisztériumi válaszFizTan    FizFotó    FizRajz    Animátor    FizFilm    FizPont    FizKapocs    Ki-kicsoda?    Galéria