Ötletek

Még xxx nap az évfordulóig.

FELHÍVÁS    PÁLYÁZAT    ÉLETRAJZ    GALÉRIA    ÖTLETEK    LINKGYŰJTEMÉNY    ESEMÉNYEK    HELYSZÍNEK    BESZÁMOLÓK    KAPCSOLAT


Ifj. Zátonyi Sándor:

A Foucalt-inga működésének bemutatása

Az írás a 2019. évi debreceni fizikatanári ankét eszközkiállításán Forog a Föld – Foucault 200 címmel bemutatott anyag alapján készült.
A cikkhez kapcsolódó további fotók, rajzok és videók a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában érhetők el.

A Foucalt-inga házilag

Részletes, fényképekkel illusztrált leírás a békéscsabai Foucalt-inga elkészítéséről.
A cikkhez kapcsolódó fotók és videók a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában érhetők el.

Mérések lézeres távmérővel

Az írás a 2011. évi Öveges József-díj pályázatra készült. Jelentős része a különféle anyagokban történő fénysebességméréssel foglalkozik, így kapcsolódik Foucault munkásságához. A mérésekhez lézeres távolságmérőre van szükség, amely ma már a 2011-es árnál lényegesen olcsóbban is beszerezhető (pl. LUX lézeres távolságmérő 12 m – OBI: 6400 forint).
A cikkhez kapcsolódó további fotók és videók a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában érhetők el.

A fény relatív sebessége levegőben és vízben

PowerPoint bemutató Foucault Sur les vitesses relatives de la lumière dans l'air et dans l'eau (A fény relatív sebessége levegőben és vízben) című doktori értekezésének egyik rajza alapján. A bemutató rajzai alapján nyomon követhető Foucault mérésének elve és eszközének felépítése, működése. A bemutató a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában is elérhető.

A Nap fényképezése biztonságosan

Léon Foucault és Hippolyte Fizeau 1845-ben elsőként készítettek fényképet (dagerrotípiát) a Napról. A Foucault-évfordulóhoz kapcsolódva érdekes projektmunka lehet a Nap felszínének fotózása mai eszközökkel.

Léon Foucault (1819–1868)

PowerPoint bemutató Foucault munkásságáról. Az egyes diákhoz tartozó jegyzetek további információkat tartalmaznak az előadó számára. A bemutató közvetlenül felhasználható egy előadás megtartásához, de szabadon módosítható, így a közönséghez igazítható. A bemutató a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában is elérhető. (Itt a bemutatóban szereplő videók közvetlenül is letölthetők.)

Léon Foucault (1819–1868)

Nyomtatható, A4 méretű poszterek Foucault munkásságáról PDF és MS Publisher (PUB) formátumban. A poszterek kinyomtatva közvetlenül felhasználhatók egy kiállításhoz, de szabadon módosíthatók, kiegészíthetők. A poszterek a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatából is elérhetők. A poszterken található QR-kódokat beolvasva az adott témához kapcsolódó további információk (képek, videók, honlapok) érhetők el.

Javasolt kérdések egy Foucault-vetélkedőhöz

Egy Foucault-vetélkedő javasolt kérdései. A kérdések projektfeladattá is átalakíthatóak. A (szerintem helyes) válaszokat egy emailben küldött kérés alapján szívesen megküldöm a kollégáknak.


Zátonyi Sándor (ifj.)


FELHÍVÁS    PÁLYÁZAT    ÉLETRAJZ    GALÉRIA    ÖTLETEK    LINKGYŰJTEMÉNY    ESEMÉNYEK    HELYSZÍNEK    BESZÁMOLÓK    KAPCSOLAT

 A FIZKAPU kezdőlapra fiztan@freemail.hu