A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2020.

2020. december 31.
Az Egerben megrendezendő VARÁZSTORONY VETÉLKEDŐ szervezőinek a vírushelyzethez kapcsolódó közleménye itt található.

Vida József (dr.)

2020. december 17.
2020. december 17-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj online átadásra fizikából. A Graphisoft Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott kitüntetést az idén Farkas László, a Vajda János Gimnázium (Keszthely) tanára és Lévainé Kovács Róza, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára kapta. A díjátadásról készült YouTube videó itt található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. december 12.
Diffrakció TFT képernyőn címmel egy új cikk olvasható SZERTÁR rovatban.

Fekete Attila Ignác

2020. december 11.
Bernoulli törvénye vízsugárban, illetve Mobiltelefon képernyőjéről visszaverődő zöld lézerfény interferenciája címmel két új fotót töltöttem fel a FizFotó MECHANIKA, illetve FÉNYTAN témakörébe. (Ez utóbbi fénykép kapcsolódik a FizTan SZERTÁR rovatában hamarosan megjelenő új cikkhez.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. november 16.
Tipográfia és helyesírás címmel egy új cikk olvasható a FizTan MÓDSZERTAN rovatában.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. november 10.
Elhunyt dr. Halász Tibor, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola (ma SZTE JGYPK) címzetes főiskolai tanára, több fizikatankönyv szerzője. Az ELFT Középiskolai Oktatási Szakcsoport honlapján megtalálható önletrajza és a róla szóló Wikipédia szócikk a hivatkozásokra kattintva érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. november 1.
Zsákutca címmel egy új cikk olvasható a FizTan MÓDSZERTAN rovatában.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. szeptember 27.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2020. szeptember 12-i küldöttgyűlésén több fizikatanár is díjat kapott. Mikola-díjban részesült Szabó László Attila (Batsányi János Gimnázium, Csongrád) és Tóth Pál (Gördülő Energia, Szentendre). Prométheusz-díjat kapott. dr. Jarosievitz Beáta (SEK Budapest Általános Iskola és Gimnázium, valamint GDF Műszaki és Gazdaságtudományi Intézet, Budapest). A Marx György Felsőoktatási Díjat dr. Kovács László (Berzsenyi Dániel Főiskola, ma NYME Savaria Egyetemi Központ, Szombathely) vehette át.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. szeptember 25.
Egerben a 2020-2021-es tanévben ismét megrendezik a VARÁZSTORONY VETÉLKEDŐ néven ismert háromfordulós versenyt. A 7. osztályos tanulók számára meghirdetett verseny kiírása itt található. A nevezési határidő 2020. december 18. Az online nevezési lap itt érhető el, a hagyományos nevezési lap innen tölthető le, ez utóbbit kitöltés után email-ben kell megküldeni a varazstoronyvetelkedo@gmail.com címre.

Vida József (dr.)

2020. szeptember 4.
A NAPTÁR rovat frissítve a 2020/2021. tanév legfontosabb időpontjaival.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. június 15.
Jég–víz sűrűsége olvadáskor címmel egy új kisfilm került fel a FizFilm HŐTAN témakörébe. A film elérhető a FizKapu honlap YouTube csatornáján is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. május 21.
Bernoulli törvénye karanténban címmel egy új kisfilm került fel a FizFilm MECHANIKA témakörébe. A film elérhető a FizKapu honlap YouTube csatornáján is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. április 3.
Jég térfogatváltozása olvadáskor címmel egy új kisfilm került fel a FizFilm HŐTAN témakörébe. A film elérhető a FizKapu honlap YouTube csatornáján is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. március 29.
Térfogatnövekedés fagyáskor címmel két új fotót töltöttem fel a FizFotó HŐTAN témakörébe. A fotó alapjául szolgáló kísérlet a mostani távoktatási időszakban otthoni kísérletként is elvégezhető, csupán egy PET palack és mélyhűtő kell hozzá.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. március 26.
Iránytű varrótűből címmel egy új fotót töltöttem fel a FizFotó MÁGNESESSÉG témakörébe. A fotó alapjául szolgáló kísérlet a mostani távoktatási időszakban otthoni kísérletként is elvégezhető. Varrótű, parafadugó szelet mindenhol van otthon. A tűt egyéb mágnes hiányában a hűtőszekrények ajtaján található mágnessel lehet felmágnesezni. (Próbaképpen én is azzal csináltam.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. március 25.
Adiabatikus folyamatok (1.) címmel egy új kisfilm került fel a FizFilm HŐTAN témakörébe. A film elérhető a FizKapu honlap YouTube csatornáján is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. március 25.
Fénytani diasorok címmel hét új PowerPoint bemutató került fel a LETÖLTHETŐ rovatba. A diasorok animált fotókkal mutatják be a fénytan legfontosabb jelenségeit. Témakörök: fényvisszaverődés, fénytörés, teljes fényvisszaverődés, gömbtükrök, illetve lencsék fókusza, homorú tükör képalkotása.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. március 15.
A mai naptól kezdve a FizFilm összes videója felkerült a FizKapu YouTube csatornájára is. Ezzel összhangban minden videó mellé elhelyeztem a megfelelő YouTube-videóra mutató hivatkozást is. A FizFilm témakörönként rendszerezett oldalain könnyű kiválasztani a megfelelő videót, és inetrnet nélküli (offline) használatra a videó innen egyszerűen letölthető a sárga hivatkozásra kattintva. A piros hivatkozásra kattintva viszont a YouTube-videó lejátszása azonnal elindul, nem kell megvárni a letöltést.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. március 15.
A koronavírus-járvány miatt a 63. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató a tervezett időpontban nem rendezhető meg. Az ankétot várhatóan egy későbbi időpontban rendezik meg, erre azonban akkor újra jelentkezni kell.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2020. január 13.
A CERN az idén is meghirdeti az évenkénti szokásos Magyar Fizikatanári Programot 2020. augusztus 15. és 22. között. Ez a továbbképzés magyarul történik és 22 aktív, elsősorban középiskolai fizikatanárt fogadnak. Jelentkezési határidő 2020. január 31. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél itt olvasható. További információk a CERN honlapján (magyarul) itt találhatók.

FIZINFO
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra