A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2018.

2018. november 28.
2018. november 28-án került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott kitüntetést 2-2, matematika-, fizika- , kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott ünnepségen. Az idén fizikából díjat kaptak: Simon Péter, a Leővey Klára Gimnázium (Pécs) tanára és Zámborszky Ferenc, a Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc) tanára.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. november 3.
Egerben a 2018-2019-es tanévben ismét megrendezik a VARÁZSTORONY VETÉLKEDŐ néven ismert háromfordulós versenyt. A 7. osztályos tanulók számára meghirdetett verseny kiírása itt található. A nevezési határidő 2018. december 14.

Vida József (dr.)

2018. november 1.
Egy új cikk a FizTan – SZERTÁR rovatban Kísérletek hőpapírral címmel. Az írás a 2018. évi szegedi fizikatanári ankéton Kő-papír-olló címmel tartott műhelyfoglalkozás alapján készült. A cikkhez kapcsolódó 9 új fénykép feltöltve a FizFotó – HŐTAN rovatba. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. november 1.
A Ki-kicsoda? rovatban Ujvári Sándor (Székesfehérvár) e-mail címe módosítva.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. október 26.
A FizFotó – FÉNYTAN rovatba felkerült 2 új fotó a vízfelszínen kialakuló tükörképről. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. október 16.
Az ELFT Fizikaoktatási Szakosztálya a nemrég elkészült NAT tervezetének véleményezéséhez 2018. október 19-én egy vitafórumot szervez. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél a hivatkozásra kattintva érhető el. A szakosztály kéri a fizikatanárokat, hogy a fórumon való aktív részvétellel segítsék a Társulatot hivatalos véleményének kialakításában.

FIZINFO

2018. október 16.
A BME TTK ScienceCampus tudománynépszerűsítő előadássorozat következő előadását Dr. Sükösd Csaba tartja Áldás vagy átok? Az atomenergia címmel. Az előadás időpontja 2018. október 19. (péntek), 16:00, helyszíne a BME F29 tanterem. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél a hivatkozásra kattintva érhető el.

FIZINFO

2018. október 15.
A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az ENSZ Világűrhét alkalmából pályázatot hirdet általános és középiskolás diákok számára. A pályázat témaköre az Apollo–11 holdraszállásának 50. évfordulója. Beküldési határidő: 2019. február 15. (péntek) 23 óra 59 perc. További információk a versenyfelhívásban érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. október 15.
A XXVIII. Schwartz Emlékverseny 2018. november 10-én kerül megrendezésre a nagyváradi Ady Endre Líceumban. A részvétel díjmentes, de online regisztrációhoz kötött. A jelentkezés végső határideje: 2018. október 21. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél További információk a verseny honlapján érhetők el.

dr. Bartos-Elekes István

2018. október 3.
Az ELFT Fizikaoktatási Szakosztálya a nemrég elkészült NAT tervezetének véleményezéséhez kérdőíves felmérést végez, illetve 2018. október 19-én egy vitafórumot szervez. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél a hivatkozásra kattintva érhető el. A szakosztály kéri a fizikatanárokat, hogy a kérdőív kitöltésével, illetve a fórumon való aktív részvétellel segítsék a Társulatot hivatalos véleményének kialakításában.

FIZINFO

2018. október 3.
Az idei Eötvös-verseny időpontja: 2018. október 12. (péntek) 15:00 – 20:00. A versennyel kapcsolatos további információk (helyszínek, részvétel feltételei stb.) elérhetők a verseny honlapján: http://eik.bme.hu/~vanko/fizika/eotvos.htm.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. szeptember 30.
Antigravitációs könyv címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. szeptember 20.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a National Instruments Hungary Kft. MyDAQ pályázatának regisztrációs határidejét meghosszabbították, az új határidő: 2018. október 7. (vasárnap) 24:00. Módosult a pályázat díjazása is, a díjak összegét duplájára növelték. A módosított pályázati felhívás itt olvasható. A pályázattal kapcsolatos további információk ezen a weblapon találhatók.

Sükösd Csaba

2018. szeptember 17.
GPS az autóban címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. szeptember 14.
Megjelent a Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny versenyfelhívása. A versennyel kapcsolatos további információk a verseny honlapján érhetők el. A verseny legfontosabb időpontjai a FizTan - NAPTÁR rovatban is megtalálhatók.

Simon Péters

2018. szeptember 14.
A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiai mozgalom (IOAA) magyarországi konzorciuma ezúton hirdeti meg a 2018/19-es tanév Országos Középiskolai Csillagászati Versenyét a matematika és fizika terén tehetséges, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolásoknak. A részletes felhívás itt található a tanulóknak és a tanároknak. A nevezés és a verseny menetének részletei, az egyéni és csoportos (szakköri) felkészülést segítő anyagok, valamint a központi csillagászati szakkörök bemutatása a verseny honlapján találhatóak. A verseny legfontosabb időpontjai a FizTan - NAPTÁR rovatban is elérhetők.

Szalai Tamás

2018. szeptember 9.
Segner-kerék szökőkúton címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba. A film egy Segner-kerékkel meghajtott, forgó szökőkút működését mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. augusztus 23.
A FizTan – NAPTÁR rovat több rendezvény időpontjaival frissítve. (Az atomoktól a csillagokig sorozat előadásai, Eötvös-verseny, Rátz Tanár Úr Életműdíj felterjesztés határideje, Kutatók éjszakája 2018 stb.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. augusztus 16.
A FizFotó – ELEKTROMOSSÁGTAN rovatba felkerült 8 új fotó egy vihar villámairól. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található. A képekből összeállított PowerPoint bemutató Egy vihar villámai címmel a FizTan – LETÖLTHETŐ rovatban érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. augusztus 13.
A FizTan – NAPTÁR rovat a 2018/2019-es tanév időpontjaival frissítve. A Ki-kicsoda? rovat Sztanó Péterné (Budapest) adataival bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. augusztus 1.
A FizFotó – MECHANIKA rovatba felkerült 4 új fotó, amelyek az erőkar és a forgatónyomaték fogalmának megértését segítik. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. július 20.
2018. július 10-én elhunyt Berkes József, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa, aki 1972 óta tanított tantárgypedagógiát és szakmódszertant a pécsi főiskolán, majd az egyetemen. Pályája során tanárjelöltek százait készítette fel a tanári munkára. Egyik kezdeményezője, majd szervezője és feladatkitűzője volt az általános iskolásoknak kiírt Öveges József Fizikaversenynek. Több könyv, tankönyv szerzője, a fizikatanári ankétok rendszeres közreműködője volt, 2000–2004 között az ELFT Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportjának elnöki tisztét is betöltötte. A pécsi egyetem honlapján megjelent nekrológja itt olvasható.

Moróné Tapody Éva

2018. július 6.
A FizTan – LÁTNIVALÓ rovatában egy új cikk olvasható Tesla szülőháza és a Nikola Tesla Emlékközpont címmel. A cikkhez kapcsolódó fotók egy része a FizFotó – MÁGNESESSÉG rovatban, más részük a Wikimedia Commonsban érhető el. A FizFotó új képeinek jegyzéke a LISTA végén található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. június 19.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a National Instruments Hungary Kft. a 2018/2019-es tanévre ismét meghirdeti a MyDAQ pályázatot. Regisztrációs határidő: 2018. szeptember 16. (vasárnap) 24:00, a kész pályamunkák beadási határideje: 2019. január 25. (péntek) 24:00. A pályázati felhívás itt olvasható. A pályázattal kapcsolatos további információk ezen a weblapon találhatók.

Sükösd Csaba

2018. június 18.
Vonat kanyarban címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba. A film a kanyarban haladó vonat megdőlését mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. június 11.
2018. június 8-án került sor az idei Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2018. évi díját fizikából Urbán János, a budapesti Piarista Gimnázium tanára és Udvardi Imre, az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanára kapta. Az ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért 2018. évi díját fizikából Sikó Dezső, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanára és Filep Doina Otília, a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola tanára kapta.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. június 11.
Relatív mozgás (6.) címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba. A film a tengeren haladó hajók mozgásának viszonylagosságát szemlélteti.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. május 28.
2018. május 26-án elhunyt Bonifert Domonkosné, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola nyugalmazott főiskolai docense, egykori főigazgatóhelyettese, fizikakönyvek és tankönyvek szerzője, aki 22 éven át volt A fizika tanítása módszertani folyóirat főszerkesztője. Egy vele készített korábbi interjú itt nézhető meg.

Horváthné Fazekas Erika

2018. május 26.
Relatív mozgás (5.) címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba. A film egy dízelmozdony mozgásának viszonylagosságát szemlélteti.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. május 23.
A Műegyetem mellett működő Pro Progressio Alapítvány tizedik alkalommal hirdet pályázatot magyarországi középfokú oktatási intézmények (gimnáziumok, szakgimnáziumok) pedagógusai részére. A 2018. évi díj elnyerésére pályázhatnak olyan matematika-, fizika-, biológia-, kémia-, informatika szakos fiatal tanárok, akik közreműködnek a diákok motivációjának erősítését szolgáló rendezvények szervezésében, akiknek tanítványai közül többen tettek emelt szintű érettségit, és/vagy sikerrel szerepeltek megyei, országos és nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyeken, és 2013-2017 között több diákjuk is volt, akik érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatták tanulmányaikat. További információ az alapítvány honlapján található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. május 16.
A FizFotó – MECHANIKA rovatba felkerült 4 új kép, amelyek az ék egy gyakorlati alkalmazását mutatják be. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. május 15.
A Magyar Nukleáris Társaság 2018. július 1-től 6-ig szervezi a XI. Nukleáris szaktábort Keszthelyen. A részvételi díj a Magyar Nukleáris Társaság jelentős támogatásával 10 000 Ft/fő. További információk a táborral kapcsolatos FIZINFO hírlevélben, illetve a mellékelt felhívásban találhatók. Jelentkezési határidő: 2018. május 21.

Mester András

2018. április 20.
Vereb Gábor szegedi kolléga október 4–7. között utazást szervez Genfbe, melynek része egy CERN-beli látogatás is. A részleteket az ezzel kapcsolatos levele és az ahhoz csatolt tájékoztató tartalmazza. Jelentkezési határidő: 2018. április 27.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. április 6.
A Szegeden megrendezett 61. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón készített fényképeimet feltöltöttem egy Google Drive fiókba, ide kattintva megtekinthetők, illetve letölthetők.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. március 30.
Szegeden, 2018. október 5–7. között rendezik meg a Magyar Science on Stage Fesztivált, amely egyúttal a jövő évi, Portugáliaban megrendezésre kerülő nemzetközi Science on Stage Fesztivál válogatója is. Jelentkezési határidő: 2018. május 20. További információ a rendezvény honlapján érhető el, a jelentkezési lap is onnan tölthető le.

Sükösd Csaba

2018. március 21.
Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban 2018. március 23-24. között rendezik meg a XXII. Tornyai Sándor Országos Fizikai Feladatmegoldó Versenyt a református középiskolák számára. A rendezvényre minden érdeklődőt várnak a szervezők, a program itt érhető el.

Berecz János

2018. március 19.
A Szegeden megrendezett 61. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón Mikola-díjat kapott Ördögné Legény Sarolta (Jászárokszállás) és Győri István (Szeged). A Vándorplakettet idén Márki-Zay János (Hódmezővásárhely) kapta az előző évi díjazott, Kirsch Éva döntése alapján. A műhelyek vezetői közül első díjat Sós Katalin (Szeged) és Seres István–Víg Piroska (Gödöllő), második díjat Hömöstrei Mihály (Budapest) és Pesthy Sándor (Budapest) harmadik díjat Ördögné Legény Sarolta (Jászárokszállás) és Szabó László Attila (Csongrád) kapott. Az eszközkiállításon első díjat Szász János Péter (Pécs), második díjat Pál Zoltán (Gödre) és Zátonyi Sándor (Békéscsaba), harmadik díjat Beszeda Imre (Nyíregyháza) és Stonawski Tamás (Nyíregyháza) vehetett át. A Tízperces kísérletek elnevezésű bemutató helyezettjei: első Pál Zoltán (Gödre), második Sebestyén Zoltán (Pécs), harmadik Beszeda Imre (Nyíregyháza).

Moróné Tapody Éva

2018. március 13.
Tribolumineszcencia kvarcban címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – FÉNYTAN rovatba. A film a kvarckristályok, kvarcdarabok és közönséges kvarckavicsok dörzsölés hatására létrejövő fénykibocsátását mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2018. február 19.
Megjelent az Ericsson-díj 2018. évi pályázati felhívása. A felterjesztés határideje 2018. március 11. A díjjal kapcsolatos további információk az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevélben, illetve a KöMaL honlapján találhatók.

FIZINFO

2018. január 29.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2018. április 20–21. között szervezi meg A fizika mindenkié 4.0 című országos rendezvényét, melynek célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika tudományához, megismerjék kérdéseit, válaszait, problémáit és alkalmazásait. Az erről szóló FIZINFO hírlevél innen, a rendezvény plakátja innen tölthető le. További információk a rendezvény honlapján találhatók.

FIZINFO

2018. január 3.
A 2018. március 14–17. között megrendezésre kerülő 61. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató helyszíne Szeged lesz. Az ankét módosított előzetes tájékoztatója PDF formátumban itt is elérhető. Az ankét jelentkezési lapja Word dokumentumként innen is letölthető. A módosított jelentkezési határidő: 2018. január 28.

Zátonyi Sándor (ifj.)
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra