A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2017.

2017. december 28.
A 2108. március 14–17. között megrendezésre kerülő 61. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató helyszíne Szeged lesz. Az ankét előzetes tájékoztatója itt is elérhető. Jelentkezési határidő: 2018. január 14. (Lásd a 2018. január 3-i hírt!)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. december 13.
A tegnap feltöltött Segner-kerék a mosogatógépben című kisfilmben látható fotók a FizFotó – MECHANIKA rovatban nagy méretben is elérhetők.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. december 12.
Segner-kerék a mosogatógépben címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba. A film fotókkal és működés közben készült videofelvételekkel mutatja be, hogy a mosogatógépek forgókarja valójában egy Segner-kerék, amelyet a nyílásaiból kiáramló víz a hatás-ellenhatás elve alapján hoz forgásba.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. december 4.
A FizFotó – FÉNYTAN rovatba felkerült 3 új kép, melyek a fényszóródáshoz, illetve a színkeveréshez kapcsolódnak. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található. A képekből Fényszóródás PVC ragasztórúdban címmel egy animáció is készült, amely az Animátor – Lista menüpontban érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. november 29.
2017. november 29-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott kitüntetést 2-2, matematika-, fizika- , kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott ünnepségen. Az idén fizikából díjat kaptak: Mester András, a Diósgyőri Gimnázium (Miskolc) tanára és dr. Piláth Károly, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium (Budapest) tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. november 24.
A FizFilm – MÁGNESESSÉG rovatba felkerült egy újabb kisfilm, amely a rúdmágnes körüli mágneses mezőt szemlélteti. A film alapját képező fotók a FizFotó – MÁGNESESSÉG rovatban is megtekinthetők. Az ezekből összeállított animáció az Animátor – Lista lapon érhető el. A FizFilm összes eddigi filmjének régi, kis felbontású változatait töröltem.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. november 22.
A FizFotó – MÁGNESESSÉG rovatba felkerült egy 54 fotóból álló sorozat, amely a rúdmágnes körüli mágneses mezőt szemlélteti. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található. A képekből egy animáció is készült Rúdmágnes körüli mágneses mező szemléltetése címmel. Ez az animáció az Animátor – Lista menüpontban érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. november 21.
A FizFotó – FÉNYTAN rovatba felkerült 11 új kép, melyek a színkeveréshez, illetve a fényinterferenciához kapcsolódnak. Az új képek jegyzéke a LISTA végén található. A képekből két animáció is készült Színes kép RGB és CMY összetevői, illetve Interferencia körömlakk rétegen címmel. Ezek az animációk az Animátor – Lista menüpontban érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. november 10.
Egerben a 2017-2018-as tanévben ismét megrendezik a VARÁZSTORONY VETÉLKEDŐ néven ismert háromfordulós versenyt. A 7. osztályos tanulók számára meghirdetett verseny kiírása itt található. A nevezési határidő 2017. december 14.

Vida József (dr.)

2017. november 10.
Megjelent a 8. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő versenykiírása. A versenyre hazai és határon túli általános iskolás tanulók 3 fős csapatait várják. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt A versenykiírás és az első forduló feladatlapja a vetélkedő honlapján érhető el. A nevezés az első forduló megoldásainak beküldésével egyidejűleg történik e-mailben, határidő 2017. december 1.

Nyerges Gyula

2017. november 10.
Debrecenben 2017. november 20–24. között rendezik meg a XXXVIII. Fizikusnapokat. A részletes program itt található.

FIZINFO

2017. október 19.
Az általános iskolai tanulók számára meghirdetett Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny kiírása itt található. Nevezési határidő: 2017. november 10. További információk a verseny honlapján, a http://ovegesfizikaverseny.samfules.hu/oveges/ címen érhetők el.

Lévainé Kovács Róza

2017. október 17.
A 2017. szeptember 29-én, pénteken a Kutatók éjszakája keretében a BME Fizikai Intézetében tartott kísérleti bemutatókon és előadáson készült fotók és a kísérletekből összeállított videó elérhető a hivatkozásokra kattintva. (Közreműködők: Härtlein Károly, Härtlein Károly György, Pál Zoltán, Csókay András és a BME Wigner Jenő Szakkollégium hallgatói.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. szeptember 27.
Az idei Eötvös-versenyt 2017. október 13-án, pénteken délután 15 órától 20 óráig rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. A versenyen azok a diákok vehetnek részt, akik vagy középiskolai tanulók, vagy a verseny évében fejezték be középiskolai tanulmányaikat. Nemcsak magyar állampolgárságú versenyzők indulhatnak, hanem Magyarországon tanuló külföldi diákok, valamint külföldön tanuló, de magyarul értő diákok is. A helyszínek és a versennyel kapcsolatos minden további információ megtalálható a verseny honlapján.

FIZINFO

2017. szeptember 27.
A magyar csillagászati diákolimpiai munkacsoport válogatóversenyt szervez a matematika és fizika terén tehetséges, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolás diákok számára. A verseny célja a 2018-as Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) magyar keretének kialakítása. A további információk (köztük a nevezés és a verseny menetének részletei) a verseny honlapján találhatóak: http://www.bajaobs.hu/ioaa/. Regisztrációs határidő: 2017. október 2., 12 óra.

FIZINFO

2017. szeptember 27.
2017. szeptember 29-én, pénteken a Kutatók éjszakája keretében ország számos területén szerveznek különféle rendezvényeket, melyek közt számos esemény kapcsolódik a fizikához. Érdemes felhívni rá tanítványaink figyelmét is. A részletes program a http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/programok/ címen érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. szeptember 26.
A XXVII. Schwartz Emlékverseny 2017. november 11-én kerül megrendezésre a nagyváradi Ady Endre Líceumban. A részvétel díjmentes, de online regisztrációhoz kötött. A meghívó a program és a verseny rövid leírása ezeken a linkeken, vagy közvetlenül a honlapról érhető el. A jelentkezés végső határideje: 2017. október 15. Krausz Ferenc, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a Schw2017 négy legjobb versenyzőjének egy egyhetes tanulmányutat ajánlott fel a PhotonLab kísérleteinek tanulmányozására. A Schw2016 versenyzőinek egy csoportjával az idén tavasszal meglátogattuk a kutatóintézetet és a PhotonLab-ot. A látottakról egy szubjektív fényképes PDF állomány is készült.

dr. Bartos-Elekes István

2017. szeptember 14.
A FizTan – NAPTÁR rovata frissítve (Eötvös-verseny időpontja, Mikola-verseny időpontjai/határidői, ELTE Az atomoktól a csillagokig előadássorozatának időpontjai.) Ehhez kapcsolódóan emlékeztetőül: Az Az atomoktól a csillagokig első előadása ma lesz, a MyDAQ pályázat jelentkezési határideje holnap jár le.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. augusztus 17.
A FizFotó – MECHANIKA rovatba felkerült egy új kép, amely egy szabadon eső almát ábrázol.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. július 10.
Megjelent Holics László: A fizika OKTV feladatai és megoldásai 2004–2016 című mmunkája. A kötet a A fizika OKTV feladatai és megoldásai 1961–2003 című könyv folytatása. Az új könyv ismertetője a Typotext Kiadó honlapján itt érhető el. A kötet ugyanitt, az internetes áruházban azonnal meg is vásárolható.

Holics László

2017. július 5.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a National Instruments Hungary Kft. a 2017/2018-as tanévre ismét meghirdeti a MyDAQ pályázatot. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél itt olvasható. A pályázattal kapcsolatos további információk ezen a weblapon találhatók.

Sükösd Csaba

2017. június 19.
A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMaL) megjelenése komoly veszélybe került. A lap pénzügyi támogatását kezelő alapítvány, a MATFUND felkéri mind a magánszemélyeket, mind pedig a matematikai és fizikai tehetséggondozás eredményességében érdekelt cégeket, támogassák anyagilag a lapot a folyóirat megrendelésével, adománnyal, tartós adományozással. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél itt, a MATFUND alapítvány felhívása itt található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. június 14.
Életének 86. évében elhunyt dr. Kopcsa József  Mikola-, Ericsson- és Rátz tanár úr életműdíjas középiskolai tanár, aki évekig volt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Középiskolai Oktatási Szakcsoportjának az elnöke. A gyászhírt tartalmazó FIZINFÓ hírlevél itt olvasható.

Mester András

2017. május 31.
A 2017. évi Ericsson-díjasokat bemutató rövid videók elérhetők az Eicsson YouTube csatornáján.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. május 30.
2017. május 30-án került sor a 2017. évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2017. évi díját fizikából Chikán Éva, a budapesti Piarista Gimnázium tanára és Szokolai Tibor, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára kapta. Az ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért 2017. évi díját fizikából Kopasz Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára és Piriti János, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanára kapta.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. május 17.
A Magyar Nukleáris Társaság 2017. július 2 – 7. között szervezi meg középiskolásoknak a X. Nukleáris Szaktábort. További információk PDF formátumban itt, illetve a Magyar Nukleáris Társaság honlapján találhatók. A jelentkezési határidő 2017. május 20.

Mester András

2017. május 17.
A FizFotó – FÉNYTAN rovatba felkerült további 5 új kép, melyek az additív, illetve a szubtraktív színkeveréshez kapcsolódnak.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. május 15.
A FizFotó – FÉNYTAN rovatba felkerült 7 új kép, melyek az additív, illetve a szubtraktív színkeveréshez kapcsolódnak.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. május 9.
A FizFilm – FÉNYTAN rovatba felkerült az Additív színkeverés CD-tokokkal című kisfilm. A film egy nagyon könnyen megvalósítható, látványos kísérletet mutat be, amellyel az additív színkeverés szemléltethető. (A kísérlet első bemutatása a Gödöllőn megrendezett 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató első díjat nyert műhelyfoglalkozásán történt.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. április 6.
Mechanikai mérések számítógépes egérrel címmel részletes, fényképekkel illusztrált leírás olvasható a Gödöllőn megrendezett 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató eszközkiállításán első díjat nyert eszközről és a hozzá kapcsolódó programokról a SZERTÁR rovatban. Az írás részletesen ismerteti az egér mindössze két forrasztással történő átalakítását, néhány egyszerű kiegészítő eszköz elkészítését, illetve a mérőprogramok kezelését. A programok HTML és JavaScript nyelven készültek és az ismert böngészők (Internet Explorer, Google Chrome, FireFox) segítségével használhatók. A LETÖLTHETŐ rovatból ezek a mérőprogramok letölthetők, és ugyanitt érhetők el a cikkben szereplő ábrák nagy méretű változatai is. (A korábban már feltöltött mérőprogramok közül néhányban apró korrekció történt, érdemes ezeket újra letölteni.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. április 4.
A FizFfotó – MÁGNESESSÉG rovatba felkerült 3 új fénykép, melyek a reed kapcsoló működését mutatják be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. április 3.
A FizFilm – MÁGNESESSÉG rovatba felkerült A reed kapcsoló működése című kisfilm. A film a lágyvas mágnesezhetősége és az ellentétes mágneses pólusok közti vonzás alapján működő reed kapcsoló működését mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. március 26.
A Gödöllőn megrendezett 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató eszközkiállításán első díjat nyert mérő-kiértékelő programok elérhetők a LETÖLTHETŐ rovatban. A programok HTML és JavaScript nyelven készültek és az ismert böngészőprogramok (Internet Explorer, Google Chrome, FireFox) segítségével használhatók. Működésükhöz érzékelőként csupán egy (két forrasztással) átalakított számítógépes egérre és néhány kapcsolóra van szükség. Részletek az egyes programokban, az Ismertető menüpontban olvashatók. A közeljövőben a SZERTÁR rovatban részletes, fényképekkel illusztrált leírás is megjelenik az egér átalakításáról és a kiegészítők elkészítéséről.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. március 26.
Szabó László Attila (Csongrád) a Gödöllőn megrendezett 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón első díjat nyert Ne habozz! Kísérletezz című műhelyfoglalkozásával. Műhelyének Power Point bemutatója elérhető a LETÖLTHETŐ rovatban.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. március 18.
A Gödöllőn rendezett 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón Mikola-díjat kapott Szilágyiné Polgár Éva (Csorna) és Seres István (Gödöllő). A Vándorplakettet idén Kirsch Éva (Debrecen) kapta az előző évi díjazott, Csiszár Imre döntése alapján. A műhelyek vezetői közül első díjat Szabó László Attila (Csongrád) és Zátonyi Sándor (Békéscsaba), második díjat Borbély Venczel (Szentendre) és Zsoldos Tamásné (Nagykanizsa) harmadik díjat Ördögné Legény Sarolta (Jászberény) és Szittyai István (Kecskemét) kapott. Az eszközkiállításon első díjat Pál Zoltán (Gödre) és Zátonyi Sándor (Békéscsaba) kapott, második díjat Beszeda Imre (Nyíregyháza) és Monár Milán (Győr), harmadik díjat Márki-Zay János (Hódmezővásárhely), Piláth Károly (Budapest) és Sebestyén Zoltán (Pécs) vehetett át. A Tízperces kísérletek elnevezésű bemutató helyezettjei: első Seres IstvánVíg Piroska (Gödöllő), második Molnár Milán (Győr), harmadik Sebestyén Zoltán (Pécs).

Horváthné Fazekas Erika

2017. február 20.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2017. április 21–22. között szervezi meg A fizika mindenkié 3.0 című országos rendezvényét, melynek célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika tudományához, megismerjék kérdéseit, válaszait, problémáit és alkalmazásait. További információk a rendezvény honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. január 31.
A FizFilm – HŐTAN rovatba felkerült a Túlhűtött víz fagyása című kisfilm. A film a túlhűtött víz mechanikai hatásra, illetve jégkristály bedobására bekövetkező megfagyását mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. január 25.
A FizFilm – HŐTAN rovatba felkerült a A 4 °C-os víz sűrűsége című kisfilm. A film a 4 Celsius-fokos víz sűrűségét szemlélteti egy egyszerű kísérlettel.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2017. január 15.
Szegeden 2017. január 28-án, szombaton 9–14 óra között tartják a Fizika napja 2017 elnevezésű rendezvényt. Helyszín az egyetem Fizikai Intézete (Dóm tér 9.). További információk az erről szóló Hírlevélben itt, illetve a rendezvény plakátján itt találhatók.

Szalai Tamás

2017. január 11.
A BME Fizikai Intézete fizikus tehetséggondozó programja keretében Härtlein Károly tart nyilvános előadást Kísérletek, amelyeket látni kell címmel. Helyszín a Műegyetem Fizikai Intézetének nagyelőadója, az F29-es terem (1111 Budapest. Budafoki út 8.), időpont 2017. január 24. (kedd), 15:00. A rendezvény meghívója WORD formátumban itt, további információk a BME honlapján itt érhetők el.

Härtlein Károly




ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra