A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2016.

2016. december 31.
Az ELFT és a CERN az 2017-ben is megrendezi a magyar fizikatanárok szokásos évi CERN-i továbbképzését. A továbbképzés időpontja: 2017. augusztus 18–25., az utazás repülővel történik. A jelentkezés lezárásának idopontja 2017. február 15. További információk PDF formátumban itt találhatók.

FIZINFO

2016. december 31.
Megjelent a 2017. március 15–18. között Gödöllőn megrendezésre kerülő 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató jelentkezési lapja. Jelentkezési határidő: 2017. január 21. Az ankéttal kapcsolatos további információk az ELFT Középiskolai Oktatási Szakcsoportjának honlapján érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. december 17.
A 2017. március 15–18. között megrendezésre kerülő 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató helyszíne Gödöllő lesz. Az ankét előzetes tájékoztatója itt is elérhető. Jelentkezési határidő: 2017. január 21.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. december 17.
Az ELFT Elnöksége úgy döntött, hogy kikéri a tagság véleményét különféle szakmai kérdésekről. Első körben a tanított tartalmak fontosságáról kérdezik a kollégák véleményét. Az ezzel kapcsolatos levél Word dokumentumként itt érhető el. A kérdőív közvetlenül ide kattintva is megnyitható.

Pántyáné Kuzder Mária és Theisz György

2016. december 17.
Az ELFT Elnöksége a november 19-i vitaülésen elhangzottak alapján közzétette állásfoglalását a természettudományi kultúra közoktatási helyzetének aktuális kérdéseiről. Az állásfoglalás PDF formátumban itt található.

Sükösd Csaba

2016. december 11.
A SZTE TTIK fizika alapszak, az erre épülő mesterszakok vagy a fizika szakos osztatlan tanárképzés iránt érdeklődők számára összeállított tájékoztató PDF formátumban itt érhető el.

Szalai Tamás

2016. december 11.
Az ELFT Csongrád Megyei Csoportja, a SZTE Fizikus Tanszékcsoportja, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ 2016. december 20-án (kedden) 16:00-kor tartja meg Karácsonyi Kísérletek elnevezésű rendezvényét az egyetem Budó Ágoston tantermében (Szeged, Dómtér9., I. emelet). Az eseményen fellép Gyarmathy Ernő, Kopasz Katalin, Molnár Milán, Nagy Anett, Szélpál Szilveszter, Valkai Sándor. A rendezvény plakátja PDF formátumban innen tölthető le.

Szalai Tamás

2016. december 1.
2016. november 30-án került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott kitüntetést 3 fizika- és 2-2, matematika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott ünnepségen. Az idén fizikából díjat kaptak: Zsigri Ferenc, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium tanára, valamint Juhász Nándorné, a szegedi Tisza-parti Általános Iskola tanára és Juhász Nándor,a szegedi Rókusi Általános Iskola tanára (megosztott díj). További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. november 24.
A FizFilm – FÉNYTAN rovatba felkerült a Pulzoximéter című kisfilm. A film egy olyan orvosi mérőeszközt mutat be, mellyel a vér oxigénszállító képessége vizsgálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. november 24.
2017 tavaszán ismét megrendezésre kerül a középiskolás diákoknak szervezett Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely. A rendezvények keretében több száz egyetem és kutatóintézet fogad egy-egy napra sok ezer 16-18 éves középiskolás diákot, hogy megismertessék őket a modern részecskefizika legújabb eredményeivel. A hazai események színhelyei a budapesti MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Intézete. Intézményenként 20-20, iskolánként 2-2 diákot tudnak fogadni. További információ az erről szóló FIZINFO hírlevélben itt, található.

FIZINFO

2016. november 18.
A FizPont rovatban eddig használt Panorámio térképek november elejétől nem működnek, mert a Panoramio rendszer beszüntette a működtetését. Emiatt elkezdtem a FizPont átállítását Google térképeire. Néhány térkép már elkészült, a többieket folyamatosan átalakítom. A helyek listájában a már frissített térképeket fehér, a többieket szürke szín jelzi.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. november 15.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2016. november 19-én (szombaton) 10.30–13.00 között megrendezendő tanácsülését a GalileoWebcast élőben is közvetíti. A tanácsülés témája: A természettudományos kultúra helyzete a szakgimnáziumokban a tanterv átalakítása után. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt, a rendezvény meghívója és tervezett programja itt olvasható. A GalileoWebcast közvetítései a http://www.galileowebcast.hu címen érhetők el.

FIZINFO

2016. november 4.
Debrecenben 2016. november 21–25. között rendezik meg a XXXVII. Fizikusnapokat. A rendezvénysorozat témája: Sötét anyag, sötét energia. A programokat és a részvétellel kapcsolatos további tudnivalókat ismertető FIZINFO hírlevél itt olvasható. A rendezvény honlapja: http://www.atomki.mta.hu/events/view/243.

FIZINFO

2016. október 26.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Hulló falevelek című kisfilm. A film a leső falavelekre ható közegellenállás hatását mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. október 26.
Az Eszterházy Károly Egyetem Varázstorony egysége az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Heves Megyei Csoportjával közösen a 2016/2017-es tanévben háromfordulós versenyt szervez Magyarország 7. osztályos tanulóinak VARÁZSTORONY VETÉLKEDŐ címmel. Jelentkezési határidő: 2016. december 16. A versennyel kapcsolatos további információk itt érhetők el. A Varázstorony honlapja: www.varazstorony.hu.

Vida József (dr.)

2016. október 26.
A LETÖLTHEŐ rovat Virtuális emlékek a nagyváradi Ady Endre Líceum Fizikumából című oldala Bartos-Elekes István egy újabb anyagával bővült, amely a fizika laboratóriumban tartott fizikaórákat mutatja be sok-sok fénykép segítségével. (Sajnálatos, hogy időközben a nagymúltú laboratóriumot megszüntették. A 2008. évi, Gyulán megerendezett általános iskolai fizikatanári ankét résztvevői egy kirándulás keretében még meglátogathatták a nagyhírű labort, ahol Bartos-Elekes István tartott számukra bemutatót.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. október 19.
Négy új fényképpel bővült a FizFotó képgyűjtemény. Az új képek a MECHANIKA és a FÉNYTAN témaköröknél érhetők el, illetve megtalálhatók a LISTA végén is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. október 17.
A budapesti Elektrotechnikai Múzeum 2016. november 3-án a Múzeumok Őszi Fesztiválján interaktív programokat kínál fizikatanároknak „A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája címmel. További részletek a múzeum honlapján itt találhatók. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jarosievitz Zoltán

2016. október 17.
A 2016. október 7–9. között Debrecenben megrendezett Science on Stage Magyarország fesztiválon készült képek itt elérhetők.

Sükösd Csaba

2016. október 12.
A 2016. október 7–9. között Debrecenben megrendezett Science on Stage Magyarország fesztiválon eldőlt, hogy a 93 résztvevő közül kik képviselik Magyarországot a 2017-ben Debrecenben sorra kerülő nemzetközi Science on Stage Fesztiválon. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt olvasható. A debreceni városi televízió Kirsch Évévával készített interjúja a fesztiválról itt nézhető meg.

Sükösd Csaba

2016. október 8.
Tíz éve, 2006. október 8-án indult a FizKapu portál, amely négy korábbi honlap összevonásával jött létre. Ezek közül a FizFotó 2002-ben, a FizTan 2003-ban, a FizRajz 2004-ben, a FizFilm 2006-ban indult. Az ingyenes tárhelyek bizonytalansága és a reklámok miatt 2006-ban összevontam őket és Fizkapu elnevezéssel, bérelt és reklámmentes tárhelyen, további rovatokkal kibővítve működtetem őket. A FizKapu indulásáról szóló egykori FizTan-VIP HÍRLEVÉL itt, a FIZINFO Hírlevél az ELFT honlapján itt, olvasható. A FizKapu-t bemutató, 2010-ben készült YouTube videó pedig itt nézhető meg.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. október 5.
Virtuális emlékek a nagyváradi Ady Endre Líceum Fizikumából címmel Bartos-Elekes István néhány tanulságos írásával és PPT bemutatójával bővült a LETÖLTHEŐ rovat.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. október 5.
A magyar csillagászati diákolimpiai munkacsoport meghirdette a 2017-es, thaiföldi Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) magyar keretének kialakítását célzó válogatóversenyét a matematika és fizika terén tehetséges, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolás diákok számára. A versenyről és a jelentkezésről további információk itt találhatók.

Szalai Tamás

2016. szeptember 18.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Centripetális erő bobpályán című kisfilm. A film a soproni nyári bobpályán készült és a bobra, illetve utasára ható centripetális erőt szemlélteti a földről, illetve a mozgó bobból fényképezve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. szeptember 18.
Idén 26. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2016. október 15-én tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A meghívó és a rendezvény tervezett programja itt olvasható PDF formátumban. A rendezvény honlapja itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2016. október 3.

dr. Bartos-Elekes István

2016. szeptember 18.
A Science on Stage Magyarország 2016. október 8-án, szombaton délután 14:30–17:00 között Nyílt Délutánt tart. A programra csak korlátozott számban tudnak látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni. Előzetes bejelentkezés 2016. október 7-ig a regisztracio@agoradebrecen.hu email címen. További részletes infórmációk itt találhatók.

Sükösd Csaba

2016. szeptember 10.
A FizKapocs rovat hivatkozásait aktualizáltam, a régóta elérhetetleneket töröltem. Ha a törölt honlapok helyett léteznek újabbak, azokat szívesen közzéteszem, ha elérhetőségüket megkapom. A kollégák segítségét előre is köszönöm. A rovat EGYÉB szakaszába egy új hivatkozás is bekerült RoboCode címmel. Ezen a honlapon ovisoknak kifejlesztett, robotprogramozással kapcsolatos információk érhetők el magyar nyelven. (A foglalkozások anyagának ovónői végzettségű kidolgozója, Kolbe Katalin egykor tanítványom volt.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. szeptember 7.
A nemrég megjelent dr. Zátonyi Sándor: Fizika 8. (raktári szám: NT-11815) tankönyvhöz készült tanmenetjavaslat letölthető az OFI honlapjáról, erről az oldalról: http://tankonyvkatalogus.hu/site/kiadvany/NT-11815. A javaslat WORD dokumentumként itt közvetlenül is elérhető. (A 7. osztályos könyvhöz készült tanmenetjavaslat itt található.)

Zátonyi Sándor (dr.)

2016. szeptember 7.
A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keterében 2016. szeptember 30-án Öveges Tanár Úr utódai - fizikai kísérletek nem csak tudósoknak! címmel Budapesten, az Ericsson K + F Központjában fizikatanárok mutatnak be kísérleteket. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt, a részletes program pedig a rendezvény honlapján itt olvasható. Az eseményt a GalileoWebcast.hu élőben is közvetíteni fogja. A tavalyi hasonló rendezvény előadásairól készült felvételek ide kattintva érhrtők el.

Jarosievitz Beáta

2016. szeptember 5.
A FizFilm – HŐTAN rovatba felkerült a Vasúti felsővezeték hőtágulása című kisfilm. A film a vezeték napsütés hatására bekövetkező hőtágulását mutatja be úgy, hogy az 5 óra alatt bekövetkező változást 30 másodpercbe sűríti.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. szeptember 5.
Megjelent Az atomoktól a csillagokig előadássorozat 2016/2017. tanévi programja. Az első előadás időpontja 2016. szeptember 8. (csütörtök) 17:00. További információk a rendezvénysorozat honlapján találhatók. A további előadások időpontja a NAPTÁR rovatban is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. szeptember 5.
Megjelent a Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny 2016/2017. évi versenyfelhívása. Az első fordulóra történő nevezés határideje: 2017. január 10. További információk a verseny honlapján találhatók. A versennyel kapcsolatos határidők a NAPTÁR rovatban is megtalálhatók.

Simon Péter

2016. augusztus 29.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Naplemente másként című kisfilm. A Bernoulli törvénye és a barackok című kisfilm újra feltöltve. (Az előző változat felirataiban lévő elírás javítva.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. augusztus 18.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Bernoulli törvénye és a barackok című kisfilm. A film a nyárvégi befőzési időszakban, az őszibarackok mosása közben tett megfigyelés alapján készült.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. augusztus 11.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Hidraulikus emelő című kisfilm. A film egy olyan hidraulikus emelő működését mutatja be, amely egy tehergépkocsi rakodófelületét mozgatja.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. augusztus 9.
Megjelent a Magyar Nukleáris Társaság által alapított Öveges József Díj 2016. évre vonatkozó pályázati felhívása, amely PDF formátumban itt érhető el. Fontos tudnivaló, hogy a díj összege az idén már 300 000 forintra nőtt. További információk az Öveges József Díj honlapján találhatók. A beadási határidő 2016. október 7.

Sükösd Csaba

2016. augusztus 1.
Két újabb kisfilm került fel a FizFilm rovatba. A Kanalas szélsebességmérő című film a MECHANIKA témakörben, a Doppler-hatás vízsugárban című pedig a REZGÉSEK ÉS HULLÁMOK témakörben található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. július 28.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerültek az Egyensúly a felvonón és a Vízikerék című kisfilmek.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. június 16.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Vonat érkezés-indulás című kisfilm. A film a megfordítható és nem megfordítható mozgásokat (folyamatokat) mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. május 29.
2016. május 27-én került sor a 2016. évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2016. évi díját fizikából Horváth Norbert, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanára és Dudás Imre, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára kapta. Az ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért 2016. évi díját fizikából Pántyáné Kuzder Mária, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és Nagy Tibor, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium tanára kapta. A 2016. évi Ericsson-díjak átadásáról készült videó itt található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. március 19.
A Nyíregyházán rendezett 59. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón Mikola-díjat kapott Jendrék Miklós (Vác) és Pöheim Judit (Győr/Ménfőcsanak). A Vándorplakettet idén Csiszár Imre (Szeged) kapta az előző évi díjazott, Moróné Tapody Éva döntése alapján. A műhelyek vezetői közül első díjat Kopasz Katalin (Szeged) és Sinkó Andrea (Szombathely), második díjat Nagy Czirok Lászlóné (Kiskunhalas), harmadik díjat Beszeda Imre (Nyíregyháza) kapott. Az eszközkiállításon első díjat Piláth Károly (Budapest) kapott, második díjat Pál Zoltán (Gödre) és Beszeda Imre (Nyíregyháza), harmadik díjat Márki-Zay János vehetett át. A Tízperces kísérletek elnevezésű bemutató helyezettjei: első Piláth Károly (Budapest), második Borbély Venczel (Szentendre), harmadik Molnár Milán (Szeged). Az ankéton adták át a National Instruments myDAQ pályázatának díjait is, első Simon Gyula (Debrecen), második Fraller Csaba (Hévíz), harmadik Vizi Tibor (Debrecen) lett.

Moróné Tapody Éva

2016. március 6.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2016. április 16-ára meghirdeti A fizika mindenkié című országos rendezvényét, melynek célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika tudományához, megismerjék kérdéseit, válaszait, problémáit és alkalmazásait. A rendezvénnyel kapcsolatos további információk: plakát és a rendezvény honlapja.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. március 6.
Az ELFT és a CERN az idén is megrendezi a magyar fizikatanárok szokásos évi CERN-i továbbképzését. A továbbképzés időpontja: 2016. augusztus 15–19., az utazás repülővel történik. A korábbi részvételi és jelentkezési feltételek 2016-tól kissé változnak. A jelentkezés lezárásának idopontja 2016. április 15. További információk PDF formátumban itt találhatók.

Sükösd Csaba

2016. március 6.
Megjelent az Ericsson-díj 2016. évi pályázati felhívása. Az idei díjat májusban adják át, ezért a felterjesztés határideje 2015. április 4. A díjjal kapcsolatos további információk a pályázati felhívásban itt, illetve KöMaL honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. február 18.
A FizTan – KÖNVESPOLC rovatában Varga István posztumusz könyve címmel olvasható könyvismertetés egy nemrég megjelent feladatgyűjteményről. Ebben a 2007-ben elhunyt békéscsabai fizikatanár azon feladatai szerepelnek, amelyek 1995–2008 között jelentek meg a MATEGYE által kiadott Abacus folyóirat fizika rovatában.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2016. január 21.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Hó-cipő-tehetetlenség című kisfilm, amely a mai havas sétám után készült. A film a tehetetlenség törvényének egyik hétköznapi alkalmazását mutatja be.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2016. január 19.
Debrecenben 2016. október 7-9. között rendezik meg a Science on Stage Hungary 2016 fesztivált. Ez a rendezvény az egy év múlva színtén Debrecenben megrendezésre kerülő nemzetközi Science on Stage 2017 fesztivál "válogatója". További információ az erről szóló FIZINFO hírlevélben itt, illetve a Science on Stage Hungary honlapján itt található.

Sükösd Csaba


2016. január 19.
Szegeden 2016. január 30-án, szombaton 9–14 óra között tartják a Fizika napja 2016 elnevezésű rendezvényt. Helyszín az egyetem Fizikai Intézete (Dóm tér 9.). További információk a rendezvény plakátján itt találhatók.

Szalai Tamás


2016. január 16.
Megváltozott a 2016. évi fizikatanári ankét időpontja. Az új időpont 2016. március 11–14., a helyszín változatlanul Nyíregyháza. További részletes információ az Eötvös Loránd Fizikai Társulat honlapján itt található.

Moróné Tapody Éva


2016. január 16.
A BME Fizikai Intézete fizikus tehetséggondozó programja keretében Härtlein Károly tart nyilvános előadást Kísérletek, amelyeket látni kell címmel. Helyszín a Műegyetem Fizikai Intézetének nagyelőadója, az F29-es terem (1111 Budapest. Budafoki út 8.), időpont 2016. január 26. (kedd), 15:00. További információ a BME honlapján itt érhető el.

FIZINFO
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra