A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2015.

2015. december 14.
Az ELFT Csongrád Megyei Csoportja, a SZTE Fizikus Tanszékcsoportja és a SZTE SzeReTeD Labor 2015. december 16-án (szerdán) 16:30-kor tartja meg Karácsonyi Kísérletek 2015 elnevezésű rendezvényét az egyetem Budó Ágoston tantermében (Szeged, Dómtér9., I. emelet). Az esményen fellép Csiszár Imre fizikatanár, Kopasz Katalin fizikatanár, Major Balázs fizikus, Nagy Anett fizikatanár és Szélpál Szilveszter fizikus, fizikatanár és operaénekes. A rendezvény plakátja PDF formátumban innen tölthető le.

Szalai Tamás

2015. december 8.
2015. december 8-án került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott kitüntetést 2-2, matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: dr. Honyek Gyula, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának tanára, valamint dr. Mező Tamás, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2015. december 2.
A CERN 2016-ban is megszervezi a 3 hetes, angol nyelvű High School Teachers' Program (HST) nevű rendezvényét középiskolai tanárok számára. A kiválasztott tanárok a részvételi költségeit teljes egészében a CERN fedezi. Mindenképpen feltétel a jó kommunikációs képesség angol nyelven. Az HST időpontja: 2016. július 3–23. A programon való részvételre pályázni kell, a pályázat benyújtásának határideje: 2016. január 31. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt érhető el.

Sükösd Csaba


2015. november 29.
A 2016. évi fizikatanári ankétot 2016. március 12–16. között Nyíregyházán rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. További részletes információ a társulat honlapján rövidesen elérhető lesz. FIGYELEM! Az ankét időpontja megváltozott, új időpont: 2016. március 11–14.

Moróné Tapody Éva


2015. november 25.
Magyarul is megjelent a 2017-ben Debrecenben megrendezésre kerülő, nemzetközi Science on Stage 2017 fesztivál tájékoztatója. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt, a tájékoztatót tartalmazó hivatalos honlap pedig itt érhető el.

FIZINFO


2015. november 20.
A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keterében 2015. szeptember 25-én Öveges Tanár Úr utódai - fizikai kísérletek nem csak tudósoknak! címmel Budapesten, az Ericsson K + F Központjában fizikatanárok mutattak be kísérleteket. Az eseményt a GalileoWebcast.hu élőben is közvetítette, most pedig felkerültek az archívumba a kísérleti bemutatók megnézhető/letölthető videói. A felvételek ide kattintva közvetlenül is elérhetők.

Szittyai István


2015. november 18.
Évek óta készül a Magyar fizikai helyesírási szótár. Most került olyan állapotba, hogy érdemes a fizikusok és fizikatanárok szélesebb közösségét is tájékoztatni erről, illetve a segítségüket kérni. A szótár szerkesztői várják az észrevételeket. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél PDF formátumban itt érhető el.

FIZINFO


2015. november 12.
A Magyar Nukleáris Társaság Öveges József-díj pályázatát ebben az évben Zsigó Zsolt (Nyíregyháza) nyerte Atomerő (AFM) (2011), NFX (2012), Popcorn (2013), Egérfogó (2014) és Radon (2015) jeligével beküldött pályázataival. Zsigó Zsolt így az első olyan fizikatanár, aki másodszor is elnyerte a díjat. A Magyar Nukleáris Társaság honlapján megtekinthető a pályázatok értékelése, illetve a verseny állása.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. október 19.
Az MTA Atomki (4026 Debrecen, Bem tér 18/c) 2015. november 23–27. között rendezi meg szokásos Fizikusnapok elnevezésű programsorozatát. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt olvasható. A rendezvény plakátja itt érhető el.

FIZINFO

2015. október 13.
A győri Pulzus szobor egy 4 méter átmérőjű, krómacélból készült, forgatható domború tükör. A róla készült két fotó és a Győr+ TV tudósítása a szoboravatásról a LETÖLTHETŐ rovatban itt érhető el.

Ősz György

2015. október 13.
Additív színkeverés egyszerűen címmel egy új cikk olvasható a SZERTÁR rovatban itt. A cikkben szereplő rajzok és fotók nagy méretben a LETÖLTHETŐ rovatban érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. október 13.
Az Elektrotechnikai Múzeum (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.) 2015. november 6.-án a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Tanárok Éjszakáján ingyenes eszközkészítésre hívja az érdeklődő tanárokat. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt olvasható. További részletek és a regisztrációs lap itt érhető el.

Jarosievitz Zoltán

2015. szeptember 28.
A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola Vermes Miklós Kossuth-díjas fizikatanár emlékére meghirdeti a MUTATÓS FIZIKA KÍSÉRLETEK – BÁRKI CSINÁLHATJA Békés megyei versenyét általános és középiskolás diákok számára, két kategóriában. A verseny időpontja 2015. november 18. (szerda), a jelentkezési határidő 2015. november 12. A versenyfelhívás, a versenyismertető, és a jelentkezési lap itt érhető el WORD dokumentumként.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. szeptember 28.
Idén 25. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2015. november 14-én tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A meghívó és a rendezvény tervezett programja itt olvasható PDF formátumban. A rendezvény honlapja itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2015. november 3.

dr. Bartos-Elekes István

2015. szeptember 15.
A nemrég megjelent dr. Zátonyi Sándor: Fizika 7. (raktári szám: NT-11715) tankönyvhöz készült tanmenetjavaslat letölthető az OFI honlapjáról, erről az oldalról: http://www.ofi.hu/kiegeszito-anyagok-tankonyvjegyzeken-szereplo-kiadvanyainkhoz-0. Az anyag valójában két tanmenetet is tartalmaz heti 2 óra, illetve heti 1,5 óra időkeretre tervezve. A javaslat WORD dokumentumként itt közvetlenül is elérhető.

Zátonyi Sándor (dr.)

2015. szeptember 12.
Megjelent a XXVI. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny versenyfelhívása, amely itt érhető el. A fontosabb időpontok a NAPTÁR menüpontban is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. szeptember 12.
2015. október 16-én, péteken 15:00–20:00 között rendezik meg az idei Eötvös-versenyt. A versenyen azok a diákok vehetnek részt, akik vagy középiskolai tanulók, vagy a verseny évében fejezték be középiskolai tanulmányaikat. Nemcsak magyar állampolgárságú versenyzők indulhatnak, hanem Magyarországon tanuló külföldi diákok, valamint külföldön tanuló, de magyarul értő diákok is. További információk a verseny honlapján itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. szeptember 1.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Relatív mozgás (4.) című kisfilm, amely két egymás mellett haladó vonat mozgásáról készült. A filmmel a relatív nyugalom és a relatív mozgás szemléltethető.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. szeptember 1.
Megjelent az idei Mikola-verseny versenykiírása, amely PDF formátumban itt olvasható. A verseny honlapja a http://www.berze.hu/mikola/index.htm és a http://www.leoweypecs.hu/mikola/default.html címeken érhető el.

FIZINFO

2015. augusztus 30.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Foucault-inga Lőkösházán című kisfilm, amely a Lőkösháza mellett található Vásárhelyi-Bréda-kastélyban folyamatosan üzemelő Foucault-ingát mutatja be. (A most felkerült film már Full HD minőségű: 1920 x 1080 felbontás, 30 fps sebesség). A kastély másik érdekessége a minden este, a sötétedés után kezdődő 40 perces fényfestés a kastély homlokzatán. (További információk a kastélyról: www.bredakastely.hu.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. augusztus 30.
A Debreceni Összefogás a Fizikáért Egyesület (DÖFI) 2015. szeptember 19-én Vizes-palackrakéta és repülő szerkezet versenyt rendez. A verseny célja, hogy megtalálják a legötletesebb és legmagasabbra szálló, saját építésű eszközt. Korhatárra való tekintet nélkül bárki nevezhet, egyénileg vagy csapatban is. További információ PDF formátumban itt érhető el.

Moróné Tapody Éva

2015. augusztus 27.
Az ELTE TTK Fizikai Intézete által szervezett Az atomoktól a csillagokig előadássorozat 2015–2016. évi előadásainak időpontjai a NAPTÁR rovatban is elérhetők. Az előadások kivonatait is tartalmazó részletes program PDF formátumban itt olvasható. A rendezvénysorozat honlapja a www.atomcsill.elte.hu címen található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. augusztus 24.
10 új fényképpel bővült a FizFotó képgyűjtemény. Az új képek a MECHANIKA, ELEKTROMOSSÁGTAN, MÁGNESESSÉG és FÉNYTAN témaköröknél érhetők el, illetve megtalálhatók a LISTA végén is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. augusztus 21.
Magyarország megnyerte a 2017. évi Science on Stage fesztivál rendezési jogát. A fesztivált 2017. június 29. és július 2. között rendezik meg Debrecenben. A fesztiválon a korábban szokásos 9 fő helyett most akár 70 tanár is részt vehet, hiszen a rendező ország kivételes helyzetben van. A Science on Stage Europe Hírleveleiről a továbbiakban mindig hírt adok a FIZINFO levelezési listán. A SonS Hírlevelekre mutató linkeket felteszem a Science on Stage Magyarország honlapjára is, ennek elérhetősége: http://szinpadon-a-tudomany.hu. Kérem a tanár kollégákat, hogy figyeljék, és legyenek naprakészek.

Sükösd Csaba

2015. augusztus 21.
Megjelent a Magyar Nukleáris Társaság által alapított Öveges József Díj 2015. évre vonatkozó pályázati felhívása, amely PDF formátumban itt érhető el. További információk az Öveges József Díj honlapján találhatók. A beadási határidő 2015. október 9.

Sükösd Csaba

2015. május 31.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a National Instruments Hungary Kft. közösen pályázatot hirdet az általános- és középfokú oktatásban résztvevo fizikatanárok számára. A pályázat célja, hogy minél több iskolai kísérlet számítógéppel támogatott formában is elvégezhető legyen az iskolában. A határidőket is tartalmazó részletes pályázati kiírás a http://sukjaro.eu/ELFT-NI-palyazat/NI-palyazat.htm címen érhető el.

Sükösd Csaba

2015. május 31.
A Magyar Nukleáris Társaság 2015. július 1-6. között szervezi meg középiskolásoknak a IX. Nukleáris Szaktábort. További információk TXT formátumban itt, illetve a Magyar Nukleáris Társaság honlapján találhatók. A jelentkezési határidő 2015. június 10.

Mester András

2015. május 29.
2015. május 29-én került sor a 2015. évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az "ERICSSON a fizika népszerűsítéséért" díjat Csatári László, a debreceni Szent József Gimnázium és Szakközépiskola tanára és Nyerkiné Alabert Zsuzsanna, a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanára vehette át. Az "ERICSSON a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjat Dudics Pál, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma tanára és Dr. Tölgyesiné Irmes Marianna, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tanára kapta. További információk a 2015. évi Ericsson-díjak átadásáról itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. május 25.
"Repülőgép mozgása" címmel egy újabb PowerPoint bemutatóval bővült a LETÖLTHETŐ rovat. A bemutató PPT formátumban itt érhető el. A bemutatóban felhasznált fényképek teljes méretű változatai a FizFotó – MECHANIKA rovatában érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. május 12.
Az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Itézet idén is megszervezi középiskolás nyári tudományos táborát az MFA Nyári Iskolát, idén még nem érettségiző fiataloknak, az egész Kárpát-medencéből. A tábor szakmai része 2015. június 22–26. között lesz Csillebércen (KFKI telephely). A táborban való részvétel ingyenes, a résztvevők teljes ellátást kapnak (étkezés, szállás, közlekedés), ugyanakkor a felvétel a jelentkező diákok pályázatai alapján dől el. További részletes információ a tábor honlapján, itt, a letölthető plakát PDF formátumban itt érhető el.

FIZINFO

2015. május 10.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja újra fizikatábort szervez diákok, tanárok és minden érdeklődő számára 2015. június 22–26. között, Mártélyon. A várható részvételi díj maximuma 6000 Ft, ami tartalmazza a 4 éjszaka szállást és a (buszos) ELI-látogatás költségeit. Napi 3-szori (ebből 2 meleg, menza-jellegű) étkezés kérhető, 2040 Ft/nap áron (580+780+680 Ft). További információk (előadók, program) a tábor honlapján: https://sites.google.com/site/fizikatabormartely2015/.

Szittyai István

2015. május 10.
A Mikola verseny végeredményei elérhetők a verseny honlapjain. A gyyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban rendezett 9. évfolyamos döntő eredményei itt, a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban megtartott 10. évfolyamos döntő eredményei itt olvashatók.

FIZINFO

2015. április 28.
"Száloptika-modell" címmel egy újabb cikkel bővült a SZERTÁR rovat. A cikk PDF formátumban itt olvasható. Az eszközről és annak működéséről készült további fényképek a FizFotó – FÉNYTAN rovatában érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. április 19.
"Óriáskamera" címmel egy újabb cikkel bővült a SZERTÁR rovat. A cikk PDF formátumban itt olvasható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. április 18.
"A fizika mindenkié" rendezvénysorozat keretében a békéscsabai Szent-Györgyi Albret Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az ELFT Békés Megyei Csoportja által szervezett program fényképei megtekinthetők a GALÉRIA rovatban itt.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. április 15.
A győri Mobilisben 2015. április 17-én, pénteken 10:00–17:30 között Kísérletbazár címmel 30 tehetséges középiskolás csapat folyamatosan és párhuzamosan saját fejlesztésű kísérleteket mutat be fizika, kémia, robotika, elektronika, biológia témakörben, Szombathelytől Nyíregyházán át Sepsiszentgyörgyig. 10 magyar tudományos játszóház is jelen lesz. Emberes napóra avatása 12:50-kor, tudományos standup Robilacival (szertar.com) és Fazekas Bencével (Mobilis) 15:00-kor. A belépés ingyenes. További információk az erről szóló FIZINFO hírlevélben, TXT formátumban itt olvashatók.

FIZINFO

2015. április 13.
A Hévízen rendezett 58. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón készített fényképeim a GALÉRIA rovatban itt nézhetők meg.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. április 10.
Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen 2015. április 17-én ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. A konferenciával párhuzamosan a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Mecsekérc Zrt. kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A Magyar Nukleáris Társaság a szünetben műszeres bemutatót tart, ahol a résztvevők az atomenergia alkalmazásáról beszélgethetnek a szakemberekkel. Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Q épület, Q-II előadóterem (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.). A részvétel ingyenes, azonban regisztráció szükséges. Jelentkezni 2015. április 13-ig (hétfő) a jelentkezési lap visszaküldésével lehet. (A jelentkezési lapon található dátum hibás!) A konferencia programja PDF formátumban itt érhető el. A rendezvény hivatalos honlapja itt található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. április 07.
A Hévízen rendezett 58. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón Mikola-díjat kapott Szénási Istvánné (Budapest) és Nagy Tibor (Hódmezővásárhely). A Vándorplakettet idén Moróné Tapody Éva (Szeged) kapta az előző évi díjazott, Ujvári Sándor döntése alapján. A műhelyek vezetői közül első díjat Nagy Tibor (Hódmezővásárhely), második díjat Oláh Éva Mária (Budapest) és Jendrék Miklós (Vác), harmadik díjat Farkas Zsuzsanna (Szeged) és Molnár Milán (Szeged) kapott, Jarosievitz Beáta (Budapest) pedig különdíjban részesült. Az eszközkiállításon első díjat Pap Katalin (Szeged) és Zátonyi Sándor (Békéscsaba) kapott, második díjat Sebestyén Zoltán (Pécs), harmadik díjat Jendrék Miklós (Vác) és Márki-Zay János (Hódmezővásárhely) vehetett át. A Tízperces kísérletek elnevezésű bemutató helyezettjei: első Szegedi Dezső (Szekszárd), második Sebestyén Zoltán (Pécs) harmadik Varga István (Ajak). Az ankéton adták át a National Instruments myDAQ pályázatának díjait is, első Fraller Csaba (Hévíz), második Csatári László (Debrecen), harmadik Vizi Tibor (Debrecen) lett.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. április 07.
Az ELFT és a CERN az idén is megrendezi a magyar fizikatanárok szokásos évi CERN-i továbbképzését. A továbbképzés nyelve magyar, idopontja: 2015. augusztus 14–23. Az utazás különbusszal történik, minden magyar nyelven tanító fizikatanár jelentkezhet az alábbi címen: http://cern.sukjaro.eu/cern2015/default.htm A jelentkezés lezárásának idopontja 2015. május 10. 23:59. További információk TXT formátumban itt találhatók.

Sükösd Csaba

2015. április 07.
A Magyar Csillagászati Egyesület Szeretne minél teljesebb listát összeállítani a 2015. március 20-i napfogyatkozás bemutatóhelyeiről, ezért kérik, hogy aki tud olyan rendezvényről, amely nem szerepel az alábbi listában, tájékoztassa az egyesületet. Az erről szóló hírlevél TXT formátumban itt olvasható.

FIZINFO

2015. március 20.
A mai napfogyatkozás megfigyeléséről a békéscsabai Szent-Györgyi Albret Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium udvarán készített fényképek elérhetők a GALÉRIA rovatban itt. A megfigyelés a 2004. évi Vénusz átvonulásnál is alkalmazott módon, kivetítéssel történt. Az akkori megfigyelésről szóló írás a SZERTÁR rovatban WORD dokumentumként itt olvasható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. március 15.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2015. április 18-ára meghirdeti A fizika mindenkié című országos rendezvényét, melynek célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika tudományához, megismerjék kérdéseit, válaszait, problémáit és alkalmazásait. A rendezvénnyel kapcsolatos további információk: tanároknak szóló levél, tájékoztató, plakát és a rendezvény honlapja.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. március 15.
Megjelent az Ericsson-díj 2015. évi pályázati felhívása. Az idei díjat májusban adják át, ezért a felterjesztés határideje 2015. április 1. A díjjal kapcsolatos további információk a pályázati felhívásban itt illetve az Ericsson honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2015. március 15.
A BME Pro Progressio alapítványa hetedik alkalommal írja ki a középiskolai természettudományi oktatást támogató pályázatát, illetve díjaz kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat. A díjazás összértéke 10 millió Ft. További információk TXT formátumban itt találhatók.

Sükösd Csaba

2015. március 2.
Az ELFT 2015-ben is megszervezi a fizikatanárok egy hetes továbbképzését a CERN-ben. A tervezett időpont: 2015. augusztus 14–23. A továbbképzés magyar nyelven történik. További információk TXT formátumban itt találhatók.

Sükösd Csaba

2015. január 27.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett 58. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató helyszíne Hévíz lesz, a rendezvényre 2015. március 26–29. között kerül sor. Az ankét tájékoztatója WORD dokumentumként itt, jelentkezési lapja itt található. Jelentkezési határidő: 2015. február 13.

Mester András

2015. január 27.
A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja 2015. január 31-én, szombaton 9:00–14:00 között tartja a X. Fizika Napja elnevezésű rendezvényét a Fény Éve jegyében. A programról szóló hírlevél TXT formátumban itt, a rendezvény plakátja PDF állományként itt található. A rendezvény helyszíne a Fizikus Tanszékcsoport épülete: Szeged, Dóm tér 9.

Szalai Tamás (dr.)
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra