A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2014.

2014. november 28.
2014. november 27-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott kitüntetést 2-2, matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: dr. Tóth Eszter, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium tanára, valamint Zátonyi Sándor, a békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. november 17.
A Magyar Tudomány Ünnepe keretében 2014. november 17-21. között XXXV.Fizikusnapok: Energia címmel kiállítás és előadássorozat lesz Debrecenben az ATOMKI-ban. További információk PDF formátumban itt találhatók.

FIZINFO


2014. november 16.
Az akadémiai rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Planetáriumban is megünneplik a magyar tudományt és kutatókat. Ennek keretében 2014. november 21-én, pénteken 13:00 órától láthatnak előadásokat az érdeklődők. További információk PDF formátumban itt találhatók.

Nyerges Gyula


2014. november 13.
A Magyar Nukleáris Társaság Öveges József Díj pályázatát ebben az évben Csatári László (Debrecen) nyerte Házi GM (2012), Köd-13 (2013) és Ardu_GM (2014) jeligével beküldött pályázataival. A Magyar Nukleáris Társaság honlapján megtekinthető a pályázatok értékelése, illetve a verseny állása.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. november 6.
Az Oktatási Hivatal megkezdte a Mesterpedagógus és a Kutatótanár fokozatokhoz kapcsolódó minősítési eszközök és eljárások kidolgozását. Ennek keretében az arra válalkozó pedagógusok egy online kérdőív kitöltésével mutathatják be tevékenységüket. A kérdőívet kitöltő pedagógusok közül azok, akik a kiválasztási eljárás után a programba bekerülnek és abban részt vesznek, a pedagógusok előmeneteli rendszeréről szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 37. § (1) bekezdése szerint léphetnek magasabb fokozatba 2016. január 1-jétől. Ennek feltétele az online kérdőív kitöltése, ezért fontos, hogy a kérdőívet minél szélesebb körben megismerhessék a pedagógusok. A kérdőív kitöltésére 2014. november 17-éig van lehetőség. A kérdőív az alábbi linken érhető el: http://www.t-tudok.hu/pedagogusminosites_online_kerdoiv/ Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél TXT formátumban itt található, a levélhez kapcsolódó PDF dokumentum pedig itt érhető el.

FIZINFO


2014. november 6.
2014. október 11-én Debrecenben megrendezett Színpadon a Természettudomány című fesztiválon fődíjat nyertek a következő kollégák: Csatári László (Debrecen), Egri Sándor (Debrecen), Gajdosné Szabó Márta (Budapest), Jendrék Miklós (Vác), dr. Márki-Zay János (Hódmezővásárhely), dr. Piláth Károly (Budapest), dr. Róka András (Budapest), Tóth Szilvia (Kisvárda), Vizi Tibor (Debrecen). A fődíj kiutazási lehetősséget jelent a 2015. évi londoni Science on Stage fesztiválra. A további díjazottak listája a verseny honlapján itt, a verseny fotógalériája itt érhető el.

Sükösd Csaba


2014. október 7.
A FizFilm – MECHANIKA rovatba felkerült a Rakétaelv szívószállal című kisfilm, amely a rakétaelvet és a Segner-kerék működését szemlélteti két nagyon egyszerű, tanulók által is elvégezhető kísérlettel. Eszközigénye mindössze két szívószál.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. október 5.
Néhány napja a FizFilm – FÉNYTAN rovatba felkerült a Természetes száloptika című kisfilm, amely az ulexit nevű ásvány egy érdekes optikai tulajdonságát mutatja be. (Az átlátszó, párhuzamos szálak tömegéből álló ulexit száloptikaként viselkedik.) Ezt egészíti ki most a FizFotó – FÉNYTAN rovatába feltöltött öt új fénykép.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. október 5.
Nemrég jelent meg Radnai Gyula új könyve Fizikusok és matematikusok az Eötvös Collegiumban 1895-1950 címmel. A kötetről Ősz György írt ismertetőt, amely elérhető KÖNYVESPOLC rovatban. Ehhez kapcsolódóan 2014. október 7-én, kedden 9:00-kor tanszéki szeminárium keretében Radnai Gyula tart előadást Fizikusok az Eötvös Collegiumban 1895-1950 címmel. Helyszín: ELTE Fizikai Intézet, Anyagfizikai Tanszék; cím: Budapest, az ELTE Pázmány Péter sétány 1/A alatti épülete, 4.52 (Sas Elemér) terem.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. szeptember 26.
2014. október 11-én, szombaton Debrecenben, az Atomki területén rendezik meg Színpadon a Természettudomány című fesztivált és kiállítást, amelynek győztesei díjmentesen vehet részt a 2015-ös nemzetközi, londoni Science on Stage konferencián. A fesztivál honlapján már elérhető a részletes program. Az erről szóló FIZINFO hírlevél TXT formátumban itt olvasható. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Sükösd Csaba


2014. szeptember 26.
Idén 24. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2014. november 15-én tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A meghívó és a rendezvény tervezett programja itt olvasható PDF formátumban. A rendezvény honlapja itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2014. november 3.

dr. Bartos-Elekes István


2014. szeptember 16.
Az Egy kis esti fizika idei első előadását Moróné Tapody Éva (Szeged) tartja Filléres kedvenceim címmel. Időpont 2014. szeptember 17. (szerda) 19 óra, helyszín Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed, E78 épület, Panoráma terem.

Simon Péter


2014. szeptember 16.
Megjelent a Mikola-verseny 2014/2015. tanévre szóló versenykiírása. A verseny tematikája a korábbi évekhez képest változik. A teljes versenykiírás WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2014. augusztus 28.
A napokban elértem a rám vonatkozó nyugdíjkorhatárt, ezért 2014. augusztus 24-től nyugdíjazásomat kértem. Ezzel összhangban korábbi munkahelyemen nem leszek elérhető, így kérek mindenkit, hogy a továbbiakban csak a Ki-kicsoda? rovatban megadott elérhetőségeimet használják a velem való kapcsolattartásra. Az új tanévre minden kollégának jó munkát kívánok.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. augusztus 28.
2014. október 17-én, péteken 15:00–20:00 között rendezik meg az idei Eötvös-versenyt. A versenyen azok a diákok vehetnek részt, akik vagy középiskolai tanulók, vagy a verseny évében fejezték be középiskolai tanulmányaikat. Nemcsak magyar állampolgárságú versenyzők indulhatnak, hanem Magyarországon tanuló külföldi diákok, valamint külföldön tanuló, de magyarul értő diákok is. További információk a verseny új honlapján itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. június 20.
2014. október 11-én, szombaton Debrecenben, az Atomki területén rendezik meg Színpadon a Természettudomány című fesztivált és kiállítást, amelynek győztesei díjmentesen vehet részt a 2015-ös nemzetközi, londoni Science on Stage konferencián. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható. Időközben az előzetes regisztráció határidejét meghosszabbították, az erről szóló újabb hírlevél WORD dolumentumként itt található.

Sükösd Csaba


2014. június 20.
2014. október 24-26 között Belgiumban, Brüsszelben kerül megrendezésre a SCIENTIX 2 nagy oktatási konferencia. A konferencián magyarországi tanárok is részt vehetnek, az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Jarosievitz Beáta (dr.)


2014. június 20.
Megjelent a Magyar Nukleáris Társaság által alapított Öveges József Díj 2014. évre vonatkozó pályázati felhívása, amely PDF formátumban itt érhető el. További információk az Öveges József Díj honlapján találhatók. A beadási határidő 2014. október 10.

Sükösd Csaba


2014. június 2.
2014. május 30-án került sor a 2014. évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az "ERICSSON a fizika népszerűsítéséért" díjat Tasi Zoltánné, az Üllési Általános Iskola tanára és Pál Zoltán, a Gödrei Körzeti Általános Iskola tanára vehette át. Az "ERICSSON a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjat Erdősi Katalin, a budapesti Veres Péter Gimnázium tanára és Zámborszky Ferenc, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára kapta. További információk a 2014. évi Ericsson-díjak átadásáról itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. június 2.
A Dr. Sarkadi Livia, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke és dr. Kürti Jenő az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára által a tankönyvrendelés ügyében írt nyílt levélre adott válasz itt érhető el. (A nyílt levélhez aláíróként továbbra is lehet csatlakozni.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. április 18.
Dr. Sarkadi Livia, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke és dr. Kürti Jenő az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez a tankönyvrendelés ügyében. A nyílt levél itt érhető el. A szigorúan csak szakmai érveket tartalmazó nyílt levélhez aláíróként ugyancsak itt lehet csatlakozni.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. március 28.
A BME mellett működő Pro Progressio alapítvány hatodik alkalommal hirdet pályázatot középiskolák és középiskolai matematika és fizika tanárok részére. A kuratórium által biztosított, 2014-ben felosztható keret összege 10 millió Ft. A felhívás szövege az alapítvány honlapján itt érhető el. A pályázatok beadási határideje: 2014. május 2.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. március 17.
Az Egerben rendezett 57. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató első napján Mikola-díjat kapott Ujvári Sándor (Székesfehérvár) és Reszegi Miklós (Karcag). A Vándorplakettet idén szintén Ujvári Sándor (Paks) kapta az előző évi díjazott, Csajági Sándor döntése alapján. A műhelyek vezetői közül első díjat Jendrék Miklós (Vác), második díjat Oláh Éva Mária (Budapest) és Vígh Máté (Budapest), harmadik díjat pedig Szegedi Dezső (Szekszárd) és Molnár Milán (Szeged) kapott. Az eszközkiállításon első díjat Pál Zoltán (Gödre) kapott, második díjat Márki-Zay János (Hódmezővásárhely), harmadik díjat Jendrék Miklós (Vác) és Pecsenye Pál (Eger) vehetett át. A Tízperces kísérletek elnevezésű bemutató helyezettjei: első Moróné Tapody Éva (Szeged), második Pál Zoltán (Gödre) harmadik Vida József (Eger).

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. március 17.
A fizikatanárok 2014. évi egy hetes CERN-beli továbbképzésére megnyílt az internetes jelentkezés lehetősége. A tervezett időpont: 2014. augusztus 15–24. A továbbképzés magyar nyelven történik. További információk TXT formátumban itt találhatók.

Sükösd Csaba


2014. március 9.
Egy két országot érintő nemzetközi fizikaverseny, a Román-Magyar Előolimpia megszervezéséhez kér segítséget Vigh Máté, a Nemzetközi Fizikai Diákolimpia magyar csapatának egyik felkészítője. Az erről szóló hírlevél TXT formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2014. március 5.
Az ELFT 2014-ben is megszervezi a fizikatanárok egy hetes továbbképzését a CERN-ben. A tervezett időpont: 2014. augusztus 15–24. A továbbképzés magyar nyelven történik. További információk TXT formátumban itt találhatók.

Sükösd Csaba


2014. március 5.
A Magyar Nukleáris Társaság Öveges József Díj pályázatára Digitális multiméter az elektrosztatika tanításában címmel beadott pályázat rövidített anyaga elérhető a NUKLEON folyóirat 2014/1. számában. Ugyanebben a számban a MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai, Hózer Zoltán és Pázmándi Tamás Új blokkok a paksi atomerőműben címmel ismertetik a tervezett új reaktorok felépítését és jellemzőit.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. február 22.
Megjelent az Ericsson-díj 2014. évi pályázati felhívása. Az idei díjat júniusban adják át, ezért a felterjesztés határideje 2014. április 1. A díjjal kapcsolatos további információk a pályázati felhívásban itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. február 14.
Az 57. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató jelentkezési lapja WORD dokumentumként itt is elérhető. Jelentkezési határidő: 2014. február 20. Az ankéttal kapcsolatos további információk folyamatosan kerülnek fel a www.kfki.hu/elftkisk honlapra.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2014. január 8.
Az 57. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2014. március 13–16. között lesz Egerben. Az erről szóló FIZINFO hírlevél TXT formátumban itt olvasható. Az ankéttal kapcsolatos további információk folyamatosan kerülnek fel a www.kfki.hu/elftkisk honlapra.

Mester András
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra