A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2013.

2013. november 28.
2013. november 27-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott kitüntetést 3 matematikatanár, valamint 2-2, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: dr. Halász Tibor, az egykori szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola nyugdíjas docense, valamint Horváth Gábor, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. november 13.
A Magyar Nukleáris Társaság Öveges József Díj pályázatára Digitális multiméter az elektrosztatika tanításában címmel beadott pályázat a SZERTÁR rovatban érhető el. A pályázathoz mellékelt fotók, videók és a mérési eredményeket tartalmazó EXCEL munkafüzet a LETÖLTHETŐ rovatban itt található. (A Magyar Nukleáris Társaság honlapján megtekinthető a pályázatok értékelése, illetve a verseny állása.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. november 10.
Az idei Eötvös Loránd Fizikaverseny ünnepélyes eredményhirdetésének és díjkiosztásának időppontja: 2013. november 15. (péntek) 15:00. A rendezvény helyszíne: az ELTE Konferenciaterme (Budapest XI. Pázmány P. sétány 1/A, –1.75 terem). Minden érdeklődőt szeretettel várnak. A rendezvény meghívója WORD dokumentumként itt olvasható.

FIZINFO


2013. november 04.
Wigner 111 címmel tudományos szimpózium lesz Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. Ennek keretében 2013. november 12-én Wigner öröksége címmel két magyar nyelvű előadás is lesz. Hargittai István Wigner Jenő: Sokoldalú tudós a viharos 20. században címmel, Kovács László pedig Wigner Jenő, a fasori diák címmel tart előadást; ezekre a tanárokat és diákjaikat is szeretettel várják a szervezők. A Wigner öröksége rendezvényre a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az ezzel kapcsolatos további információk WORD formátumban itt érhetők el.

Sükösd Csaba


2013. október 15.
A pécsi „Egy kis esti fizika” előadássorozat keretében 2013. október 16-án, szerdán, 19 órakor dr. Radnai Gyula (ELTE, Budapest) tart előadást „A feladatkitűző Károlyházy Frigyes” címmel. A helyszín: Pécs, Zsolnay Negyed, É78, Panoráma terem. Az előadássorozat első félévi programja WORD dokumentumként itt olvasható. Az időpontok a NAPTÁR rovatban is megtalálhatók.

Simon Péter


2013. október 04.
Az idei Eötvös Loránd Fizikaverseny időppontja: 2013. október 18. (péntek) 15:00–20:00. A helyszínek listáját, valamint a versennyel kapcsolatos további tudnivalókat tartalmazó hírlevél TXT formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2013. október 04.
Megjelent a 33. Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny versenykiírása. A dokumentum PDF formátumban itt érhető el.

Simon Péter


2013. október 04.
A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében Härtlein Károly által a Műegyetemen tartott ksérleti bemutató videói elkészültek. Az ezzel kapcsolatos hírlevél WORD formátumban itt érhető el.

FIZINFO


2013. október 04.
Az I. Természettudományos Oktatási Szakkiállítás időppontja 2013. október 19. (szombat) 10:00–16:00, helyszíne a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet (1068 Budapest Városligeti fasor 42.). A rendező szervezetek: Kutató Tanárok Országos Szövetsége, Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete, Magyar Kémikus Egyesület Kémia Tanári Szakosztálya és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Középiskolai Szakcsoportja. a rendezvénnyel kapcsolatos további tudnivalókat tartalmazó felhívás PDF formátumban itt olvasható.

Moróné Tapody Éva


2013. szeptember 18.
Idén 23. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2013. november 9-én tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A meghívó és a rendezvény tervezett programja itt, olvasható PDF formátumban. A rendezvény honlapja itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2013. november 1.

dr. Bartos-Elekes István


2013. augusztus 25.
2013. augusztus 12-én elhunyt Csákány Antalné, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat egykori főtitkárhelyettese, több általános iskolai fizikakönyv szerzője. Munkásságát 2008-ban Ericsson-díjjal ismerték el. Búcsúztatása 2013. szeptember 5-én (csütörtökön) 11:15-kor lesz a Farkasréti Temető Makovecz termében.

Lévainé Kovács Róza


2013. augusztus 19.
A LETÖLTHETŐ rovat 15 képpel és egy PowerPoint bemutatóval bővítve. Mindkét anyag a hullámok szóródását mutatja be a GoogleEarth műholdképei segítségével. (Helyszín a németországi Peenemünde repülőterének környéke. A műholdképek itt, a PowerPoint bemutató itt érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. augusztus 5.
Megjelent a Magyar Nukleáris Társaság által alapított Öveges József Díj 2013. évre vonatkozó pályázati felhívása. A Társaság módosította a díj alapító okiratát, az új változat PDF állományként itt, az ennek alapján készült 2013. évi pályázati felhívás PDF formátumban itt érhető el. További információk az Öveges József Díj honlapján találhatók. A beadási határidő 2013. október 11.

Sükösd Csaba


2013. június 19.
Két új kisfilmmel bővült a FizFilm rovat. A filmek: Bőrönd a vonaton (MECHANIKA) és Newton-gyűrűk (FÉNYTAN).

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. június 6.
2013. június 4-én került sor a 2013. évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az "ERICSSON a fizika népszerűsítéséért" díjat Szeder László, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára és Tóth Pál, a szentendrei AGY Tanoda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára vehette át. Az "ERICSSON a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjat Csányi Sándor, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára és Wiandt Péter, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára kapta. További információk a 2013. évi Ericsson-díjak átadásáról itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. május 08.
A Magyar Csillagászati Egyesület fel szeretné kutatni a régi (legalább 50 éves), de mostanában is használt csillagászati távcsöveket. Kérik azokat a kollégákat, akik rendelkeznek ilyen műszerekkel, vagy ismernek ilyeneket, illetve rendszeresen használnak régi távcsöveket, osszák meg tapasztalataikat, küldjenek fényképes beszámolót az MCSE számára! Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt érhető el.

FIZINFO


2013. április 22.
Életének 94. évében, 2013. április 13-án elhunyt Gergely Péter, Pest megye egykori matematika–fizika szakos szakfelügyelője, több könyv szerzője. Munkásságát 1979-ben Apáczai-díjjal, 1987-ben Mikola Sándor-díjjal ismerték el, 2007-ben pedig Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért Díjat kapott. Temetése 2013. április 27-én 14:00-kor lesz Gödöllőn, a Dózsa György úti temetőben.

Zátonyi Sándor (dr.)


2013. március 22.
A székesfehérvári 56. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató során készített fényképeim a FizKapu Galéria rovatában megnézhetők.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. március 22.
A fizikatanárok 2012. augusztus 10–18. közti CERN-továbbképzésére megnyílt a jelentkezés lehetősége. A résztvevők egy internetes felületen jelentkezhetnek. További (a korábbiakhoz képest új) információk WORD dokumentumként itt találhatók.

Sükösd Csaba


2013. március 19.
A Székesfehérvárott megrendezett 56. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató első napján Mikola-díjat kapott dr. Halász Tibor (Csömör) és Lang Ágota (Sopron). A Vándorplakettet idén Csajági Sándor (Paks) kapta az előző évi díjazott, dr Piláth Károly döntése alapján. A műhelyek vezetői közül első díjat Nyerges Gyula (Budapest), második díjat Medvegy Tibor (Veszprém) és Nyirati László (Székesfehérvár), harmadik díjat pedig Csatári László (Debrecen) kapott. Az eszközkiállításon minden kiállító díjazott lett, első díjat Pál Zoltán (Gödre) kapott. Második díjat Piláth Károly (Budapest) és Zátonyi Sándor (Békéscsaba), harmadik díjat Jendrék Miklós (Vác), negyedik díjat pedig Márki-Zay János (Hódmezővásárhely) és Theisz György (Székesfehérvár) vehetett át. A tavalyi ankét újdonsága volt a Tízperces kísérletek elnevezésű bemutató, melynek az idén is nagy sikere volt. Az itt meghirdetett verseny helyezettjei a közönségszavazatok alapján: első Honyek Gyula (Budapest), második Pál Zoltán (Gödre) harmadik Baranyai Klára (Budapsest).

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. március 7.
Az ELFT 2013-ban is megszervezi a fizikatanárok egy hetes továbbképzését a CERN-ben. A tervezett időpont: 2013. augusztus 10–18. A továbbképzés magyar nyelven történik. További információk itt találhatók.

Sükösd Csaba


2013. március 7.
2013. március 22-én a Da Vinci Learning televíziós csatorna egy Guiness rekordkísérlet keretében egy 1500 citrommal működő erőművet szeretne működésbe hozni a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épületében. A kísérletre általános és középiskolás osztályokat szeretnénk meghívni, akik színvonalas programok mellett részesei lennének a citromerőmű működésbe hozatalának. További információk PDF formátumban itt, és a múzeum honlapján érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. február 16.
Az 56. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2013. március 14–17. között lesz Székesfehérvárott. Az ankét tájékoztatója, részletes programja, illetve az új jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva érhető el. Az ankétra történő jelentkezés határideje módosult, az új határidő 2013. február 25.

Moróné Tapody Éva


2013. február 16.
Az ELFT Csongrád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja idén 14. alkalommal hirdeti meg a Játszzunk fizikát! versenyt fizikai kísérletekből, általános és középiskolás diákok számára. További információk a verseny honlapján itt találhatók. A versenyről szóló hírlevél WORD dokumentumként itt érhető el.

Szalai Tamás


2013. február 7.
A Kísérletek, amelyeket látni kell című rendhagyó fizikaóráról készült videó felvétel letölthető a http://jedlik.phy.bme.hu/experiments/ honlapról a http://szkeptikus.bme.hu/exp_2013.iso címről. (Vigyázat, a letöltendő állomány mérete közel 2GB!) Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt található.

Härtlein Károly


2013. február 7.
Megjelent az Ericsson-díj 2013. évi pályázati felhívása. Az idei díjat júniusban adják át, ezért a felterjesztés határideje 2013. április 15. A díjjal kapcsolatos további információk a pályázati felhívásban itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2013. január 29.
Az 56. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2013. március 14–17. között lesz Székesfehérvárott. Az ankét tájékoztatója, illetve a jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva érhető el. Az ankétra történő jelentkezés határideje 2013. február 15.

Mester András


2013. január 29.
A BME Fizikai Intézetében az idén már tizedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Szkeptikus Konferenciát. Időpont: 2013. február 13. (szerda) 12:00–22:00. Helyszín: BME Fizikai Intézet F29-es tanterem (Budapest XI. kerület, Budafoki út 8.). Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt, a konferencia honlapja itt érhető el.

Härtlein Károly


2013. január 11.
A Szegedi Tudományegyetemen ismét megszervezik a Fizika Napja című rendezvényt. Időpont: 2013. január 26. (szombat), 9-14 óra, helyszín: a SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Dóm téri épülete (Szeged, Dóm tér 9.) A rendezvény meghívója itt, a plakátja itt érhető el.

Szalai Tamás


2013. január 11.
Az ELFT Békés Megyei Csoportja 2013. január 21–25. között ismét megszervezi a JÁTSSZUNK FIZIKÁT! kiállítást. A rendezvény helyszíne a szokásos, a FEK nagyterme (Békéscsaba, Szabadság tér 6.). Tervezett nyitva tartás: naponta 8:00 – 15:00 között. További részletes információk, valamint a korábbi hasonló rendezvények videója és fotói az ELFT Békés Megyei Csoportjának honlapján, a www.elft-bekes.hu címen érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra