A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2011.

2011. december 17.
2011. december 12-én került sor a 2011. évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 5 matematika szakos és 5 fizika szakos tanár vehette át. Az "ERICSSON a fizika népszerűsítéséért" díjat Győri István, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanára, Jendrék Miklós, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium tanára és Zsigó Zsolt, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola tanára kapta. Az "ERICSSON a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjat Ábrám László, a budapesti Városmajori Gimnázium tanára és Kispál István, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanára kapta. További információk a 2011. évi Ericsson-díjak átadásáról itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. december 17.
Az ELFT Csongrád Megyei Csoportja 2012-ben ismét megrendezi középiskolások számra a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyt. A lebonyolítás rendje az elmúlt évekhez képest egy kissé megváltozik, a feladatok elektronikusan jutnak el az iskolákhoz. Ilyen módon a verseny nyitottá válik mindazon középiskolák tanulói számára, ahol vállalják a megíratás és a javítás munkáját. További információk WORD dokumentumként itt találhatók.

FIZINFO


2011. december 17.
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete és a Magyar Csillagászati Egyesület országos csillagászati diákvetélkedőt hirdet a 2011/2012 tanévben. A vetélkedőre 3 fős csapatok nevezhetnek. További információk WORD dokumentumként itt találhatók.

Nyerges Gyula


2011. december 17.
2012 tavaszán immár nyolcadszor kerül megrendezésre a középiskolás diákok számára szervezett nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely. További információk WORD dokumentumként itt találhatók.

FIZINFO


2011. december 17.
A TIT Budapesti Planetárium tanároknak szóló tájékoztatója WORD dokumentumként itt érhető el. Érvényes pedagógusigazolvány bemutatása és egy regisztrációs lap kitöltése esetén a tanárok most egy tiszteletjegyet kapnak ajándékba.

Nyerges Gyula


2011. december 1.
Huszonhat európai ország és Kanada tanárainak és oktatási szakembereinek képviselői hivatalosan is megalapították a "Science on Stage Europe" (SonSEu) egyesületet, amelynek bejegyzett székhelye Berlin. A hálózat magyarországi csomópontja az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. Az erről szóló sajtóközlemény PDF dokumentumként itt érhető el.

Sükösd Csaba


2011. november 28.
Egy új fénytani kisfilmmel bővült a FizFilm rovat. A film 720 x 576 felbontású változata szintén elérhető a rovatban. (Az itt található filmeket időnként cserélem.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. november 28.
Az Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napját 2011. december 9-én (pénteken), 9:00–12:30 között rendezik meg az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában. A központi programot követően 13:30-tól részletes tájékoztatás lesz a Fizika alapszak iránt érdeklődőknek a képzés részleteiről. További részletek a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja által kiadott HÍRLEVÉL novemberi számában, PDF formátumban itt olvashatók.

Szalai Tamás


2011. november 28.
Megjelent az Öveges József Országos Fizikaverseny 2011/2012. tanévre vonatkozó kiírása. Ettől a tanévzől kezdve a szervezők csak online nevezést fogadnak el. A nevezés határideje: 2011. december 15. További részletek WORD dokumentumként itt érhetők el. A további időpontok/határidők a NAPTÁR menüpontban is megtalálhatók.

Horváthné Fazekas Erika


2011. november 28.
A Maxim Könyvkiadó Kft. további bemutatóinak helyszíne: Békéscsaba, Baja, Székesfehérvár, Sopron. A további tervezett bemutatók helyszínei és időpontjai a NAPTÁR rovatban érhetők el.

dr. Molnár Miklós


2011. november 26.
A Magyar Nukleáris Társaság Öveges József Díj pályázatán 2011-ben legtöbb pontot kapott pályamunka Mérések lézeres távmérővel címmel a SZERTÁR rovatban érhető el. A pályázat mellékletei (fotók, videó, táblázatok) a LETÖLTHETŐ rovatban itt találhatók. (A Magyar Nukleáris Társaság honlapján megtekinthető a pályázatok értékelése, illetve a verseny állása.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. november 22.
2011. november 22-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott kitüntetést 2-2 matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: dr. Kotek László, a Pécsi Tudományegyetem tanára, valamint Krassói Kornélia, a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. november 22.
Az idei Eötvös Loránd Fizikaverseny ünnepélyes eredményhirdetése és díjkiosztása 2011. november 25-én (pénteken) 15–18 óra között lesz az ELTE Lóczy Lajos termében (Budapest XI. Pázmány P. sétány 1/C, 0-804 terem). Minden érdeklődőt szeretettel vár a Versenybizottság. További részletek WORD dokumentumként itt olvashatók.

dr. Radnai Gyula


2011. november 20.
Az 55. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2012. április 27–30. között lesz Győrben. A rendezvény helyszíne a Széchenyi István Egyetem, témája: Közlekedés, távközlés és a fizikatanítás helyzete. Az erről szóló előzetes tájékoztató itt érhető el.

Mester András


2011. november 20.
A Maxim Könyvkiadó Kft. további bemutatóinak helyszíne: Budapest2 (Pest), Dunaújváros, Salgótarján, Győr. A további tervezett bemutatók helyszínei és időpontjai a NAPTÁR rovatban érhetők el.

dr. Molnár Miklós


2011. november 17.
A Magyar Nukleáris Társaság által meghirdetett "Atommag Centenáriumi Éve" pályázatra beérkezett anyagok zsűrizése befejeződött, a Kuratórium döntött az odaítélhető díjakról. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt érhető el.

Sükösd Csaba


2011. november 17.
A Magyar Nukleáris Társaság Öveges József Díját 2011-ben Jendrék Miklós (Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác) nyerte. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt olvasható.

FIZINFO


2011. november 17.
Az Energetikai Szakkolégium 2011. november 24-én 18:00-kor kezdődő rendezvényén dr. Aszódi Attila (BME) tart előadást Fukushima, hogyan tovább? Atom kiváltása, atomellenesség az EU-ban? címmel. A rendezvény meghívója PDF formátumban itt érhető el.

Sükösd Csaba


2011. november 14.
További öt kisfilm 720 x 576 felbontású változatával bővült a FizFilm rovat. Az itt található filmeket időnként cserélem, így egy hosszabb időszak alatt az összes film letölthető ebben a méretben is. (A most feltöltött filmek dátuma zöld, a pirossal jelölt kisfilmeket cserélem le legközelebb. A szürke dátumú filmek már nem tölthetők le nagy méretben.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. november 14.
A Maxim Könyvkiadó Kft. további bemutatóinak helyszíne: Nyíregyháza, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg. A további tervezett bemutatók helyszínei és időpontjai a NAPTÁR rovatban érhetők el.

dr. Molnár Miklós


2011. november 12.
A Maxim Könyvkiadó Kft. további bemutatóinak helyszíne: Miskolc, Budapest (Buda), Pécs, Szombathely. A további tervezett bemutatók helyszínei és időpontjai a NAPTÁR rovatban érhetők el.

dr. Molnár Miklós


2011. november 3.
Farkas Bertalan űrhajós 2011. november 10–11. között két előadást tart Győrben: a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 10-én a NYME Apáczai Karán, november 11-én pedig a Győri Könyvszalon pódiumszínpadán (Győri Nemzeti Színház). A rendezvényekkel kapcsolatos további részletek WORD dokumentumként itt érhetők el.

FIZINFO


2011. október 29.
További hat kisfilm 720 x 576 felbontású változatával bővült a FizFilm rovat. Az itt található filmeket időnként cserélem, így egy hosszabb időszak alatt az összes film letölthető ebben a méretben is. (A legrégebbi dátumú, pirossal jelölt kisfilmeket cserélem le legközelebb. A szürke dátumú filmek már nem tölthetők le nagy méretben.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. október 29.
A Maxim Könyvkiadó Kft. további bemutatóinak helyszíne: Szolnok, Kecskemét, Szeged, Debrecen.

dr. Molnár Miklós


2011. október 27.
Idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2011. november 12-én tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A meghívó PDF formátumban itt olvasható, a rendezvény honlapja itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2011. november 4.

dr. Bartos-Elekes István


2011. október 27.
A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián való magyar részvétellel kapcsolatos kerekasztal beszélgetést lesz 2011. október 29-én, szombaton 11 órai kezdettel a Magyar Csillagászati Egyesület Polaris Csillagvizsgálójában (Budapest, III. kerület, Laborc u. 2/c.). A rendezvénnyel kapcsolatos további részletek WORD dokumentumként itt érhetők el.

FIZINFO


2011. október 23.
A Magyar Nukleáris Társaság elnöksége szakmai állásfoglalást adott ki a parlament által 2011. október 3-án elfogadott Nemzeti Energiastratégiával kapcsolatban. Az állásfoglalás szövege PDF dokumentumként itt tölthető le.

Sükösd Csaba


2011. október 23.
A Maxim Könyvkiadó Kft. előadássorozat keretében ismerteti az Út a tudáshoz című tankönyvcsalád Tematikus feladatgyűjtemény fizikából középiskolásoknak című kötetét, valamint a Fizika 9., Fizika 10. és Fizika 11. tankönyveit, illetve a hozzájuk tartozó digitális kiegészítő tananyagait és a tanári kézikönyv DVD-it. Az időpontok és a helyszínek a NAPTÁR rovatban érhetők el. Az első négy előadás helyszíne: Eger, Szekszárd, Kiskunfélegyháza, Kaposvár.

dr. Molnár Miklós


2011. október 16.
További két kisfilm 720 x 576 felbontású változatával bővült a FizFilm rovat. Az itt található filmeket időnként cserélem, így egy hosszabb időszak alatt az összes film letölthető ebben a méretben is. A legrégebbi dátumú (pirossal jelölt) kisfilmeket cserélem le elsőként.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. október 10.
Az Egy kis esti fizika... című pécsi előadássorozat tervezett programja WORD dokumentumként itt érhető el. Az előadások időpontjai bekerültek a NAPTÁR rovatba is.

Simon Péter


2011. október 10.
Az Egy kis esti fizika... című előadássorozat következő előadása 2011. október 11-én, kedden 18 órakor (a szokásosnál egy órával korábban) lesz a pécsi Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.). Az előadást dr Radnai Gyula (ELTE) tartja Hangtani Játékok címmel. További információk WORD dokumentumként itt érhetők el.

Simon Péter


2011. október 6.
A Magyar Nukleáris Társaság meghosszabította az "Öveges József Díj" pályázatának beadási határidejét. Az új beadási határidő 2011. október 15. (postabélyegző kelte). Ugyanerre a napra esik az "Atommag Centenáriumi Éve" pályázat beadási határideje is. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt tölthető le.

Sükösd Csaba


2011. október 6.
Az idei Eötvös Loránd Fizikaverseny időppontja: 2011. október 14. (péntek) 15:00–20:00. A helyszínek listája, valamint a versennyel kapcsolatos további tudnivalók WORD dokumentumként itt érhetők el.

dr. Radnai Gyula


2011. október 6.
2011 őszi félévében is folytatódik az Élő Fizika, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének tehetséggondozó programja. A Kalandozások a Fizikában rendezvénysorozat keretében ebben a félévben is három előadással várják az érdeklődőket. További tudnivalók WORD dokumentumként itt érhetők el.

FIZINFO


2011. szeptember 7.
A FizFilm rovat a hidak hőtágulását bemutató kisfilmmel bővült, a film a HŐTAN témakörben található. További bővítésként néhány kisfilm 720 x 576 felbontású MPEG állományként is elérhető egy új menüpontban. Az itt található filmeket időnként cserélem, így egy hosszabb időszak alatt az összes film letölthető ebben a méretben is.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. augusztus 22.
A NAPTÁR menüpont adatai frissítve az induló tanév fontosabb időpontjaival, továbbá a Rátz Tanár Úr Életműdíj, az Ericsson-díj és az Öveges József Díj pályázati felhívásával.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. június 12.
Dr. Radnai Gyula a sárospataki ankéton 100 éves az első Solvay-konferencia címmel tartott előadást. Az előadás vázlatát jelentő írásvetítő transzparensek anyaga a LETÖLTHETŐ menüpontban innen tölthető le.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. április 26.
A Sárospatakon megrendezett 54. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató eseményeiről szóló beszámoló a NAPLÓ rovatban WORD dokumentumként itt olvasható. (Az Ankétról szóló március 17-i hírben az eszközkiállítás közönségdíjazottja tévesen szerepelt. A hiba javítva, az érintettektől elnézést kérek. ifj. Zátonyi Sándor)

Keszőcze László


2011. április 13.
A fizika és földrajz tárgyak tananyagaiban szereplő csillagászati témakörökhöz elkészült néhány 45 percre optimalizált, szakmailag ellenőrzött, PPT formátumú segédanyag, melyek letölthetőek, szabadon felhasználhatóak (akár szerkeszthetőek is). Az anyagok hamarosan felkerülnek a tudasbazis.csillagaszat.hu oldalra, az Oktatási segédanyagok menüpontba is. További információk és a webcímek itt találhatók.

Szalai Tamás


2011. április 10.
Gagarin űrrepülésének 50. évfordulójára összeállított hivatkozásgyűjteménnyel bővült a LETÖLTHETŐ menüpont. Az "Ember a világűrben 1961–2011" című hivatkozásgyűjtemény közvetlenül itt is elérhető.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. április 10.
2011. május 5-én, csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Osztálya és Műszaki Osztálya Rutherford-emléknapot rendez. Az emléknapon történő részvétel az Atommag Centenáriumi Éve pályázatra jelentkezett iskolák számára pályázati pontokat jelent. A rendezvény programja és további részletek itt találhatók.

Sükösd Csaba


2011. április 10.
A BME Energetikai Szakkollégium és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat közös rendezésében Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója tart előadást A Fukushimai Atomerőmű balesete és hatásai címmel. Az előadás időpontja: 2011. április 20. (szerda) 17:00, helyszíne a BME Fizikai Intézet F29-es tanterem (Budapest, Budafoki út 8.) A rendezvény meghívója itt, további részletek itt olvashatók.

Sükösd Csaba


2011. március 27.
A Sárospatakon megrendezett 54. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón első díjat kapott LED-lámpás stroboszkóp részletes leírása WORD dokumentumként elérhető SZERTÁR menüpontban itt. Az eszköz vezérlőprogramja és néhány további kiegészítő anyag a LETÖLTHETŐ menüpontban innen tölthető le.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. március 27.
A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke pályázatot hirdet középiskolás diákok számára. A 2010/2011-es tanév második félévében az alábbi témában lehet pályázatot benyújtani: Kísérletek az elektromosság és mágnesség témaköréből. Az erről szóló további információk WORD dokumentumként itt olvashatók. Beküldési határidő: 2011. május 23.

Moróné Tapody Éva


2011. március 27.
A Magyar Asztronautikai Társaság 2011. július 3–9. között Sátoraljaújhelyen rendezi meg 13-18 éves fiatalok számára a MANT Űrtábort. Részvételi díj: 34.900 Ft, de akik 2011. május 12-ig jelentkeznek a táborba, 29.000 Ft kedvezményes díjat fizetnek. Jelentkezési határidő: 2011. június 12. További információ a Magyar Asztronautikai Társaság/Űrtábor honlapon található.

Moróné Tapody Éva


2011. március 17.
A Sárospatakon megrendezett 54. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató első napján Mikola-díjat kapott Theisz György (Székesfehérvár) és Krakó László (Tát). A Vándor-díjat idén Mester András (Miskolc) vehette át az előző évi díjazottól. A műhelyek vezetői közül Stonawski Tamás (Szeged?) első díjat, Kopasz Katalin (Szeged) és Bigus Imre (Sárospatak) második díjat, Sebestyén Zoltán (Pécs) pedig harmadik díjat kapott. A műhelyvezetők közül a közönségdíjat Sebestyén Zoltán vehette át. Az eszközkiállítás két első díját Piláth Károly (Budapest) és Zátonyi Sándor (Békéscsaba) kapta. Második díjat nem adott ki az eszközbíráló bizottság, a harmadik díjat Sebestyén Zoltán vehette át. Az eszközkiállítók közül Piláth Károly lett a közönségdíjas.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2011. február 23.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a CERN-ben dolgozó magyar fizikusok és a CERN tanártovábbképzésekért felelős munkatársai segítségével 2011-ben is megrendezi a fizikatanárok egy hetes továbbképzését a CERN-ben. A továbbképzés magyar nyelven történik. A továbbképzés tervezett időpontja: 2011. aug. 13. – 2011 aug. 21. (szombattól vasárnapig). A továbbképzés tájékoztatója itt érhető el. A 2008. évi hasonló továbbképzésről a NAPLÓ rovatban itt olvasható egy beszámoló.

Sükösd Csaba


2011. február 20.
A sárospataki 54. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató részletes programja PDF formátumban itt érhető el. A jelentkezési lap WORD dokumentumként itt tölthető le. A jelentkezési határidő (2011. február 10.) lejárt, de a szervezők még elfogadnak jelentkezéseket.

Moróné Tapody Éva


2011. február 13.
Az ELFT Középiskolai Szakcsoport 2007-ben megválasztott vezetőségének 4 éves mandátuma lejár, ezért a 2011-es Ankéton új vezetőséget kell választani. A jelölőbizottság vezetője, Theisz György (Székesfehérvár) kéri, hogy a szakcsoport tagjai jelöljenek arra alkalmas kollégákat a Szakcsoport vezetőségébe. A részletes felhívás és az "ajánlószelvény" WORD dokumentumként itt érhető el.

Theisz György


2011. január 30.
A 2011. január 25-én a BME Fizikai Intézetében Härtlein Károly által tartott, "Kísérletek amelyeket látni kell!" című kísérleti bemutató DVD-felvétele ide kattintva (a BME honlaapjáról) ingyenesen letölthető.

FIZINFO


2011. január 30.
A korábbi hagyományoktól eltérően 2011-ben a két érintett szakcsoport közös szervezésében kerül megrendezésre az 54. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató, melynek helyszíne: Sárospatak, Árpád Vezér Gimnázium, időpontja: 2011. március 12-15. Az ankétról szóló részletes tájékoztató PDF formátumban itt érhető el. A jelentkezési lap WORD dokumentumként itt tölthető le. Jelentkezési határidő: 2011. február 10.

Mester András


2011. január 23.
A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja FIZIKA NAPJA elnevezéssel ismét bemutatót tart 2011. január 29-én (szombaton), 9 órától. Az idei helyszín (a korábbiaktól eltérően) a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (Boldogasszony sugárút 6.) lesz. A látogatóknak bemutatják a tanszékcsoporton folyó kutatásokat és ezek alkalmazásait. A rendezvény plakátja PDF formátumban itt érhető el. A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja által kiadott HÍRLEVÉL januári száma PDF formátumban itt olvasható

Szalai Tamás


2011. január 3.
Az KFKI honlapján 2007 februárjában indult a História Tudósnaptár, melyben természettudósokhoz kapcsolódó aktuális évfordulókról, jubileumokról találunk adatokat. Minden egyes eseményhez néhány webes hivatkozás is tartozik, így az érdeklődők további információkhoz juthatnak. Radnai Gyula javaslatára mostantól az Előzetes rovatban elérhető azoknak a tudósoknak a névsora, akiknek a következő 30 nap folyamán kerek születési vagy halálozási évfordulójuk lesz, tehát akiknek szócikke a következő 30 nap valamelyikén a História Tudósnaptárban megjelenik. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt olvasható. (A História Tudósnaptár a FizKapocs rovatból is elérhető.)

FIZINFO
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra