A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2009.

2009. december 14.
Az 53. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS ESZKÖZBEMUTATÓ Miskolcon kerül megrendezésre 2010. március 12–15. között. Az ankét témai: Nanofizika, lézer, oktatás. A rendezvénnyel kapcsolatos tájékoztató és a jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva WORD dokumentumként letölthető. Jelentkezési határidő: 2010. január 25. Lehetőség van az Ankét költségeinek 2009-ben történő előzetes befizetésére is, ezt az igényt a ELFT titkárságára (a mail.elft@mtesz.hu címre) küldött e-mailben jelezzék. Ebben adják meg a számlázási címet és az összeget is, hogy a számlát a titkárság megküldhesse.

Mester András


2009. december 14.
Niethammer Zoltán, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola tanára egy olcsón elkészíthető Voss-féle megosztógép leírását adta közre a interneten. A részletes leírást több fotó és néhány video is illusztrálja. A honlap címe: http://vlogo.hu/voss/.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. december 12.
A FizFotó rovatban 7 új kép a Hőtan, Rezgések és hullámok és Fénytan témakörökben.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. december 12.
A Bay-verseny első fordulójának feladatai a verseny honlapján mától elérhetők. A versenyen a Békés megyei középiskolák tanulói vehetnek részt. Az első forduló beadási határideje: 2010. január 11.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. december 7.
Egy kis újdonság: Elkészült a WiiFiz programomnak, az optikai érzékelő jeleit is feldolgozni képes kiegészítése. Így már nemcsak gyorsulást, hanem megdöbbentően pontos út-idő diagramokat is nyerhetünk egy mindössze 12 000 Ft-ba kerülő WiiMote kontrollerrel és egy fillérekért megépíthető infravörös fényforrással. A program részletes ismertetője és ingyenes béta verziója elérhető honlapomon, a http://www.freeweb.hu/pilath/lapok/efiz.php?LF=k21.htm címen.

dr. Piláth Károly


2009. december 7.
Az idén áprilisban elhunyt Jéki Lászlóról és a Héthatár Kiadónál megjelent két könyvéről (A rózsa komplex függvényei és Szeressétek a spagettit!) szóló írásokkal bővült a KÖNYVESPOLC rovat. Az írások WORD dokumentum formájában itt érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. december 7.
Az OM honlapján is látható már a Mikola-verseny kiírása. Sajnos a szöveg pontosításra szorul, így kiegészítettem a Gyöngyösre (9. évfolyam) vonatkozó információkkal. Ezek a verseny gyöngyösi honlapján, itt érhetők el.

Kiss Miklós


2009. december 1.
2009. november 27-én került sor a 2009 évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 5 matematika szakos és 5 fizika szakos tanár vehette át. Az "ERICSSON a fizika népszerűsítéséért" díjat Fülöp Viktorné, a mosonszentmiklósi Széchenyi István Általános Iskola tanára, Kissné Császár Erzsébet, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és Szakiskola tanára, valamint Elblinger Ferenc, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanára kapta. Az "ERICSSON a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjat dr. Szkladányi András, a bajai III. Béla Gimnázium tanára és Varga István, az ajaki Általános Művelődési Központ tanára kapta. További információk a 2009. évi Ericsson-díjak átadásáról itt találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. november 22.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozaának további helyszínei és időpontjai: Dunaújváros, Szombathely, Tatabánya.

dr. Molnár Miklós


2009. november 20.
2009. november 17-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott kitüntetést 2-2 matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: Flórik György, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium (Bp.) tanára és Mayer Farkas, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. november 19.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2009. évi Eötvös-versenyének ünnepélyes eredményhirdetése és díjkiosztása 2009. november 27-én, pénteken 15:00-kor lesz ELTE Konferenciatermében (Budapest XI. Pázmány P. sétány 1/A, alagsor). További információk és a program WORD formátumban itt érhetők el.

dr. Radnai Gyula


2009. november 15.
Egerben ebben a tanévben is megrendezik az 5 hónapos időszakaszra tervezett, 3 fordulós Varázstorony Vetélkedőt. Az idei vetélkedőn 1300 hetedik osztályos, heves megyei tanuló vesz részt. A vetélkedő heti rendszerességgel frissített honlapja www.ektf.hu/varazstorony címen érhető el.

dr. Vida József


2009. november 14.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozaának további helyszínei és időpontjai: Kaposvár, Miskolc, Szekszárd, Zalaegerszeg.

dr. Molnár Miklós


2009. november 7.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága (OKM Támogatáskezelő) közreműködésével nyílt pályázatot hirdet középiskolák számára a természettudományos oktatás fejlesztéséhez szükséges taneszközök beszerzésének támogatására. A pályázati felhívás WORD dokumentum formájában itt, olvasható. A pályázat hivatalos honlapja a http://www.okmt.hu/?oldal_id=267, címen érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. november 7.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozaának további helyszínei és időpontjai: Budapest, Debrecen, Győr, Kiskunfélegyháza.

dr. Molnár Miklós


2009. október 28.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozaának további helyszínei és időpontjai: Baja, Nyíregyháza, Vác, Veszprém.

dr. Molnár Miklós


2009. október 20.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozaton mutatja be az Út a tudáshoz című tankönyvcsalád Fizika 11. kötetét. A városnevekre kattintva az adott helyen tartandó bemutató meghívója érhető el WORD dokumentumként. Helyszínek: Békéscsaba, Budapest, Szolnok.

dr. Molnár Miklós


2009. október 11.
Szertár Offline elnevezéssel Zsiros László Róbert egy újabb kísérletezős délutánt szervez 2009. október 31-én Budapesten a Fogasházban. Az erről szóló hír WORD formátumban itt olvasható. A Zsiros László Róbert által üzemeltetett SZERTÁR blog (amelyben hetente újabb kísérlet videója jelenik meg) a FizKapocs rovatból is elérhető.

Zsíros László Róbert


2009. október 11.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozaton mutatja be az Út a tudáshoz című tankönyvcsalád Fizika 11. kötetét. A városnevekre kattintva az adott helyen tartandó bemutató meghívója érhető el WORD dokumentumként. Helyszínek: Kecskemét, Szeged, Székesfehérvár.

dr. Molnár Miklós


2009. október 7.
A Magyar Nukleáris Társaság ismét kiírta az Öveges-díj pályázatát, amelyen a nyertes fizikatanár az idén is 100 000 Ft egyszeri tudományos ösztöndíjat nyerhet. A pályázatról további információk itt találhatók. Az Öveges-díj honlapja itt érhető el. Beadási határidő: 2009. október 9.

dr Sükösd Csaba


2009. október 4.
Idén 19. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2009. november 7-én tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A rendezvény honlapja itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2008. október 16. A rendezvény dokumentumai WORD formátumban itt is elérhetők: Meghívó, Program, valamint jelentkezési lapok versenyzőknek, kísérőtanároknak, illetve kísérletező tanároknak. Az előző évi TRIÓDA mérés-kiértékelő verseny feladata PDF formátumban itt olvasható.

dr Bartos-Elekes István


2009. október 2.
A Magyar Asztronautikai Társaság diákpályázatot hirdet "Ugródeszka: a Hold" címmel. A pályázati felhívás PDF formátumban itt olvasható. A diákpályázat beadási határideje: 2010. február 10. A diákpályázat két nyertesét a kapcsolódó tanári pályázat gyöztese kíséri el a 2010-es Nemzetközi Űrtáborba, az amerikai Huntsville-ben található U.S.Space&Rocket Centerbe. A tanároknak szóló pályázati felhívás PDF formátumban itt található. A tanárpályázat beadási határideje: 2009. november 15.

Frey Sándor


2009. október 2.
Az "Egy kis esti fizika" pécsi rendezvénysorozat programja WORD formátumban itt olvasható. Az előadások időpontjai a NAPTÁR rovatba is bekerültek.

Simon Péter


2009. október 2.
A Jedlik Ányos Társaság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet JEDLIK ÁNYOS DÍJ elnevezéssel díjat alapított általános-, vagy középiskolásokat tanító fizikatanároknak tehetséggondozó munkájuk elismerésére. A díj alapító okirata, valamint az eddigi díjazottak névsora WORD formátumban itt olvasható.

Jármezei Tamás


2009. október 1.
Az idei Eötvös-versenyt 2009. október 16-án, pénteken délután 15:00-től 20:00-ig rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. További információk és a helyszínek listája WORD formátumban itt olvashatók.

dr. Radnai Gyula


2009. augusztus 28.
A Nemzeti Tankönyvkiadónál nemrég megjelent, átdolgozott 7. osztályos fizika tankönyvhöz a MÓDSZERTAN rovatban egy tanmenetjavaslat található. (A könyről a KÖNVESPOLC rovatban még februárban megjelent ismertető itt olvasható.)

dr. Zátonyi Sándor


2009. augusztus 28.
A nyár elejére a Nemzeti Tankönyvkiadónál megjelent, átdolgozott gimnáziumi fizika tankönyvsorozat valamennyi kötete felkerült a tankönyvjegyzékre. A könyvekről szóló korábbi ismmertető a KÖNYVESPOLC rovatban itt olvasható.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. május 1.
A kaposvári Ankét eszközkiállításán bemutatott Spektrumok programcsomagom a FizTan rovat LETÖLTHETŐ menüpontjában elérhető. A szimulációs program a periódusos rendszer első 99 elemének emissziós és abszorpciós színképeit jeleníti meg.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. április 27.
A 2009. április 15–18. között Kaposvár adott otthont az 52. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató eseményeinek. A Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcslódva az ankét témája a csillagászat volt. A rendezvényen mintegy 130 fizikatanár vett részt. Az ankét nyitónapján Mikola-díjat kapott Härtlein Károly (BME, Bp.). A Vándor-díjat az idén Dudics Pál, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanára vehette át. A műhelyfoglakozások vezetői közül az első díjat kapott Csiszár Imre (SZTE Ságvári Endre Gimnázium, Szeged) és dr. Nagy Anett (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged). Második díjat vehetett átt Jarosievitz Zoltán (OMM - Elektrotechnikai Múzeuma, Bp.) és Jendrék Miklós (Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác). Harmadik díjat kapott Elblinger Ferenc (Garay János Gimnázium, Szekszárd) és dr. Honyek Gyula (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Bp.). Az eszközkiállítók közül az első díjat Piláth Károly (Balassi Bálint Gimnázium, Bp.), a második díjat dr. Márki-Zay János (Cseresnyés Kollégium, Hódmezővásárhely), a harmadik díjat pedig megosztva Nyerges Gyula (Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Szakközépiskola, Dorog) és Zátonyi Sándor (Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola, Békéscsaba) vehette át.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. április 4.
A FizFotó rovatban 47 új kép a Mágnesesség, Rezgések és hullámok és Modern fizika témakörökben. A fotók egy része megtalálható a nemrég megjelent (átdolgozott) FIZIKA 11. tankönyvemben is.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. április 4.
A 33. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás Szekszárdon lesz 2009. június 22-25. között. Az ankétról szóló hivatalos Tájékoztató és Jelentkezési lap WORD formátumban itt érhető el. Jelentkezési határidő: 2009. április 8.

Lévainé Kovács Róza


2009. március 4.
A FizFotó rovatban 18 új kép a Hőtan, Elektromosságtan és Mágnesesség témakörökben. A fotók megtalálhatók a nemrég megjelent (átdolgozott) FIZIKA 10. tankönyvemben is.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. március 1.
A Varázstorony vetélkedő döntője 2009. március 4-én (szerdán) 14:00-kor kezdődik Egerben, a Líceum Varázstornyában. A rendezvény meghívója JPG formátumban itt található.

dr. Vida József


2009. február 12.
A KÖNYVESPOLC rovatban a Nemzeti Tankönyvkiadónál most megjelent, átdolgozott 7. osztályos fizika tankönyvről olvasható egy ismertető.

dr. Zátonyi Sándor


2009. február 11.
Az Egy kis esti fizika... című előadássorozat következő előadása 2009. február 17-én, kedden 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs, Színház tér 2.). Az előadást dr Hebling János (egyetemi tanár, PTE) tartja Nagyenergiájú terahertzes impulzusok előállítása és alkalmazása címmel. Az előadássorozat tervezett programja WORD dokumentumként itt érhető el.

Simon Péter


2009. február 11.
Minden év február 12-én, Charles Darwin születésnapján ünneplik a Darwin napot. 2009 Darwin éve az angol tudós születésének 200. és korszakalkotó műve, "A fajok eredete" megjelenésének 150. évfordulója tiszteletére. Ennek kapcsán 2009. február 14-én, szombaton, 15 órakor a székesfehérvári Szabadművelődés Háza (Székesfehérvár, Fürdő sor 3.) DARWIN NAP - 2009 címmel előadássorozatot szervez. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2009. január 29.
Az 52. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató hivatalos Tájékoztatója megváltozott. Az Szervezőbizottság kérésére mától az új változat érhető el a honlapon.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. január 27.
Az 52. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató Kaposváron lesz 2009. április 15-18. között. Az ankétról szóló hivatalos Tájékoztató és Jelentkezési lap WORD formátumban a hivatkozásokra kattintva érhető el. Jelentkezési határidő: 2009. február 16. A helyszín térképe JPG formátumú képként itt található.

Pákó Gyula


2009. január 26.
A KÖNYVESPOLC rovatban a Nemzeti Tankönyvkiadónál most megjelenő/megjelent átdolgozott fizika tankönyvsorozatomról olvasható ismertető.

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. január 23.
A LETÖLTHETŐ rovatban a hullámtani jelenségek szemléltetéséhez használható 27 db GoogleEarth műholdkép érhető el. A fotókon megfigyelhető a hullámok keletkezése, terjedése, a hullámfrontok alakja, a visszaverődés és a törés, valamint az elhajlási jelenségek. A képeken megtalálhatók az adott hely földrajzi koordinátái is, így a képen látható hely megkereshető a GoogleEarth rendszerben. (A GoogleEarth frissítései miatt azonban a kép azóta megváltozhatott.)

Zátonyi Sándor (ifj.)


2009. január 23.
Az Xperimania nemzetközi projekt idei új versenyének témája Teszteld az anyagot! A verseny magyar nyelvű honlapja itt elérhető. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt található.

dr Jarosievitz Beáta


2009. január 23.
A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) összeállított egy címlistát melyben megyénként illetve településenként szerepelnek azok a csoportok és személyek, akik az adott helyen a Csillagászat Éve helyi programjait szervezik, koordinálják. A megadott weboldalakon illetve elérhetőségeken mindenki tájékozódhat a helyi eseményekről, valamint fel tudja venni a kapcsolatot a listán szereplő személyekkel. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt található.

FIZINFO


2009. január 23.
A Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny pontosított kiírása olvasható a verseny gyöngyösi honlapján. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt található.

Kiss Miklós


2009. január 10.
A Maxim Könyvkiadó előadássorozatának további helyszínei és időpontjai itt olvashatók.

dr. Molnár Miklós


2009. január 2.
A 2008. október 23–26. között Berlinben megrendezett Science on Stage nemzetközi konferenciáról szóló, Márki-Zay János (Hódmezővásárhely) által írt új beszámoló a NAPLÓ rovatban olvasható. A Science on Stage honlapján a díjazottakat bemutató oldal itt érhető el. Néhány további anyag (poszter, szórólap stb. a LETÖLTHETŐ rovatban található. (A beszámoló előző változata egy tévedésem miatt került fel 2008. november 8-án néhány napra a honlapra, de a szerző kérésére ezt eltávolítottam.)

Zátonyi Sándor (ifj.)
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra