A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2006.

2006. december 19.
Az 50. Középiskolai Ankét és Eszközbemutató megrendezésére 2007. március 14-18. között Szegeden kerül sor. Az ankét témája: Elektromágneses hullámok. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt elérhető.

Mester András


2006. december 19.
Fénytanhoz kapcsolódó rajzokkal bővült a FIZKAPU portál FizRajz rovata. A honlapon jelenleg 170/648 rajz található.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. december 10.
Békéscsabán befejeződött a JÁTSSZUNK FIZIKÁT! kiállítás. A 2006. december 4-8. között lezajlott rendezvényt közel 1300 fő nézte meg. A látogatók többsége középiskolás, kisebb része felső tagozatos diák volt. A legtávolabbról 5 debreceni középiskolás és tanáruk érkezett, de volt 4 romániai (3 aradi és 1 kisjenői) tanár látogatója is a kiállításnak. A rendezvény részletes látogatottsági adatait tartalmazó EXCEL táblázat, valamint a kiállításon készült fényképek a hivatkozásokra kattintva elérhetők.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. december 10.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat soron következőt előadást Kovács Tamás (PTE, Pécs) tartja Fizika számítógéppel címmel 2006. december 12-én (kedden) 19 órator a Pécsi Kulturális Központban (Pécs, Színház tér 2.). Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2006. december 5.
2007. január 3-ig lehet jelentkezni arra a nemzetközi pályázatra, amelynek segítségével Huntsville-be eljutva űrhajósképzésben részesülhetnek a kiválasztott tanárok. További részletes információk az ÜRVILÁG portálon, a hivatkozásra kattintva érhetők el.

Dr. Frey Sándor


2006. december 5.
A BME Fizikai Intézete és Matematikai Intézete idén is megrendezi hagyományos Mikulás-napi tajékoztatóját egyetemi felvételre készülők számára. Helyszín: BME F/III épület F29-es terem (Budapest, XI., Budafoki út 8.), időpont: 2006. december 8., péntek 15:00. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt található.

FIZINFO


2006. november 23.
A debreceni Varázskuckó 2006. december 15-én (pénteken) 16:00-tól különleges kísérletek bemutatójára várja az érdeklődőket. Helyszín a Dóczy Gedeon Református Gimnázium Díszterme. (Debrecen, Kossuth L. u. 35.) A rendezvényen a Fizika Világéve alkalmából meghirdetett kísérletező verseny díjazottjai mutatják be eszközeiket. A rendezvény meghívója WORD dokumentumként itt letölthető.

Kotornán Mihály


2006. november 23.
Az ELFT Békés Megyei Csoportja 2006. december 4-8. között ismét megszervezi a JÁTSSZUNK FIZIKÁT! kiállítást. A rendezvény helyszíne a szokásos, a Helyőrségi Klub nagyterme (Békéscsaba, Szabadság tér 6.). Tervezett nyitva tartás: naponta 8:00 - 16:00 között. További részletes információ az ELFT Békés Megyei Csoportjának honlapján, a www.tar.hu/elft-bm címen található

ifj. Zátonyi Sándor


2006. november 20.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2006. évi Eötvös-versenyének ünnepélyes eredményhirdetése és díjkiosztása 2006. november 24. (péntek) 15:00-kor kezdődik az ELTE 0.83-as Eötvös-termében (Budapest XI. Pázmány P. sétány 1/A, földszint). A redezvényre szóló meghívó és az idei versenyre kitűzött feladatok a hivatkozásokra kattintva WORD dokumentumként letölthetők.

Dr. Radnai Gyula


2006. november 18.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Mikola Sándor díjban részesíti azt a tanár tagját, aki a kísérletezésen alapuló iskolai fizikatanításban a korszerű módszerek alkalmazásában vagy az ilyen tanítást elősegítő tevékenységben kiváló eredményt ért el. A jelöléseket 2006. december 31-ig lehet eljuttatni az Eötvös Loránd Fizikai Társulat címére. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt elérhető.

Mester András


2006. november 18.
A nagyváradi Ady Endre Líceumban 16 éve rendszeresen megrendezésre kerülő Schwartz Emlékverseny 2006. évi feladatai PDF formátumban elérhetők a LETÖLTHETŐ rovatban.

Dr. Bartos-Elekes István


2006. november 12.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2006. november 17-én tartja szokásos Nyílt Nap rendezvényét. A Nyílt Nap délutánján, 14 órától kezdődően a szervezők várják az érdeklődő diákok tanárait és szüleit, hogy egyéb tájékoztatások mellett elkezdhessenek egy párbeszédet azokkal, akiknek diákjai, illetve gyermekei a BME, ill. azon belül a Villamosmérnöki és Informatikai Karon folyó képzések iránt érdeklődnek. További részletek PDF formátumban itt találhatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. november 11.
2006. november 6-án átadták a középiskolai matematika- és fizikatanárok munkájának elismerésére alapított Ericsson-díjakat. "Ericsson a fizika népszerűsítéséért" díjat kapott Berecz János (Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely), Hartlein Károly (BME Fizikai Intézet, Bp.), Juhász Nándorné (Tisza-Parti Általános Iskola, Szeged) és Pápai Gyula (Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola, Sopron). Az "Ericsson a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjazottjai Nagy Tibor (Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely) és Pákó Gyula (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, Bp.).

ifj. Zátonyi Sándor


2006. november 11.
A dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület pályázatot hirdet általános és középiskolai tanulók részére "Kedvenc Naprendszerem" címmel. A pályaműveket 2007. február 23-ig lehet beküldeni. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Tepliczky István


2006. november 11.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat soron következőt előadást Tél Tamás (ELTE, Bp.) tartja Káosz környezetünkben, avagy az örvények fizikája címmel 2006. november 14-én (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.). Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2006. november 5.
2006. október 31-én került sor az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott kitüntetést 2-2 matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: dr. Lang Jánosné, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanára és dr. Zsúdel László, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. október 19.
Az idei Eötvös-verseny holnap 15:00-kor kezdődik a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokban előzetesen közölt helyszíneken. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható. A hírlevélben két helyszín (ELTE, és Sopron) pontosítása is szerepel.

FIZINFO


2006. október 15.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat soron következőt előadást Radnai Gyula (ELTE, Bp.) tartja Fizika a gyakorlatban: egy 'életre való' találmány története, "300 éve született Benjamin Franklin, a villámhárító feltalálója" címmel 2006. október 17-én (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.). Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2006. október 15.
A Polaris Csillagvizsgálóban (Bp., III. Laborc u. 2/C.) Dávid Gyula tart előadássorozatotAz Univerzum története - a Nagy Bummtól az értelemig és tovább... címmel. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Tepliczky István


2006. október 15.
Elkészült az "Einstein befejezetlen szimfóniája" című ismeretterjesztő film, mely az általános relativitáselméletről, a gravitációs hullámok fizikájáról, illetve a gravitációs hullám-csillagászat megszületéséről szól. A film DVD változata az ELFT Titkárságán szerezhető be. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. október 15.
Kaposvár adott otthont 2006. június 19-22. között a 30. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás eseményeinek Az Ankét megnyitóján került sor a Mikola-díj átadására, melyet ebben az évben Pál Zoltán (Gödre) kolléga vehetett át. Az Ankét nagyon gazdag szakmai programot kínált, az érdeklődők több mint tizenöt színvonalas előadást hallgathattak meg, és tizenegy műhelyfoglalkozásnak lehettek cselekvő részesei. A szervezőket dicsérik a nagyszerű szabadidős programok is. Az eszközkiállítás értékelésére a záráskor került sor. A KNORR-BREMSE által felajánlott fődíjat Varga István (Ajak) és Sebestyén Zoltán (Pécs) megosztva nyerték el.

Horváthné Fazekas Erika


2006. október 8.
A több éve üzemelő fizika témájú honlapjaim (FizTan, FizFotó, FizRajz, FizFilm) mostantól kezdve a www.fizkapu.hu portálon érhetők el. A TÁR.HU-nál bekövetkezett hiba miatt a régi honlapokat másfél hónapja nem lehet módosítani, ezért váltotattam szolgáltatót. Az elérhetőség módosításából adódó kellemetlenséget ellensúlyozhatja, hogy az új portál reklámmentes.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. október 8.
Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2006. október 28-án tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben is kiegészíti a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája". A rendezvény dokumentumai WORD formátumban itt elérhetők: Meghívó, valamint jelentkezési lapok versenyzőknek, illetve kísérletező tanároknak.

Dr. Bartos-Elekes István


2006. október 8.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat 2006/2007-os tanévre szóló programja WORD formátumban itt olvasható. Az első előadó dr. Károlyházi Frigyes (ELTE, Bp.) volt 2006. szeptember 26-án. A soron következőt előadást Radnai Gyula (ELTE, Bp.) tartja Fizika a gyakorlatban: egy 'életre való' találmány története, "300 éve született Benjamin Franklin, a villámhárító feltalálója" címmel 2006. október 17-én (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.).

Simon Péter


2006. június 22.
Elektrosztatikai kísérletekről készített három kisfilmmel bővült a FizFilm(ek) honlap ELEKTROMOSSÁGTAN rovata. Az idén februárban indult honlapon jelenleg 10 db, egyenként 2-3 perces film található.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. június 14.
A Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában nemrég jelent meg dr. Zátonyi Sándor Fizikai kísérletek környezetünk tárgyaival című könyve. A kiadványról ismertető olvasható a KÖNYVESPOLC rovatban.

Horváthné Fazekas Erika


2006. június 13.
Az emelt szintű érettségi vizsgára történő felkészülést segítő újabb kiadvány jelent meg a MAXIM Könyvkiadónál 12 próbaérettségi fizikából (emelt szint – írásbeli) címmel. A kötet szerzői: Csiszár Imre, Győri István és Dr. Hilbert Margit. További részletek az KÖNYVESPOLC rovatban találhatók.

Csiszár Imre


2006. június 7.
A Pakson megrendezett 49. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás keretében Oberländer Sándorné és Miklós Márta által megtartott Egyszerűen nagyszerű című műhelyfoglalkozás anyaga elérhető a SZERTÁR rovatban. A cikkhez kapcsolódó eredeti (nagyméretű) fotók a LETÖLTHETŐ rovatban megtalálhatók. (A műhelyfoglalkozást vezető kolléganők az Ankéton második díjat kaptak.)

ifj. Zátonyi Sándor


2006. június 7.
Az ausztriai Zurndorf mellet található szélerőművekről készitett fotókkal és egy kisfilmmel bővült a FizFotó, illetve a FizFilmek honlap.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. május 31.
Az Öveges József Fizikaverseny 2006. évi döntőjének feladatait és azok megoldásait tartalmazó nyomtatott kiadvány a Kaposváron megrendezésre kerülő XXX. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás idejére várhatóan elkészül. Az érdeklődők a könyvet az ankéton, illetve az ELFT titkárságán vásárolhatják meg.

Csákány Antalné


2006. május 25.
Az általános iskolások számára rendezett Öveges József Fizikaverseny 2006. évi döntőjét május 19-21. között rendezték meg a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. A döntőben kitűzött feladatok WORD dokumentumként a következő hívatkozásokra kattintva érhetők el: TÖRTÉNETI (907 KB) TESZT (333 KB) SZÁMÍTÁS1 (508 KB) SZÁMÍTÁS2 (27 KB) KÍSÉRLETI (332 KB) ELEMZŐ (24 KB)

Dr. Vida József

2006. május 23.
"Az atomoktól a csillagokig" című előadássorozat utolsó előadását Radnai Gyula tartja A játékok fizikája címmel 2006. május 25-én (csütörtök) 17:00-kor az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében, az Eötvös teremben (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A földszint 0.83 terem). Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. május 15.
Magyarországon, Szegeden rendezik 2006. szeptember 20-22 között a 11th Workshop on Multimedia in Physics Teaching and Learning nemzetközi konferenciát. Ehhez témában és időben is kapcsolódik a 2006. szeptember 22-23. között a Multimédiás alkalmazások a természettudományos oktatásban című 30 órás pedagógus továbbképzés, amelynek akkreditációja folyamatban van. További információ a konferencia honlapján, a http://titan.physx.u-szeged.hu/~mptl11/ címen található.

Csiszár Imre


2006. május 13.
A Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny döntőjének eredménylistája a verseny honlapján www.berze-nagy.sulinet.hu/mikola és mikolaverseny.fw.hu elérhető.

Kiss Miklós

2006. május 10.
Az MTA Atommagkutató Intézet nagy előadójában (Debrecen, Bem tér 18/c. 12. ép. III. em.) 2006. május 18-án (csütörtökön) 11:00-kor Radnai Gyula (ELTE) Elektromosságtani alapfogalmaink kialakulása a XVIII. században címmel előadást tart. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. május 9.
A Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában megjelent dr. Zátonyi Sándor Fizikai kísérletek környezetünk tárgyaival című könyve. A kiadványról rövidesen ismertetőt közlünk a KÖNYVESPOLC rovatban.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. május 9.
Megjelent a Rátz Tanár Úr Életműdíj 2006. évre vonatkozó pályázati felhívása. Beadási határidő 2006. szeptember 15. A felhívás szövege WORD dokumentum formátumban itt elérhető.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. április 22.
Megjelent az Ericsson-díj 2006. évi pályázati felhívása. Beadási határidő 2006. szeptember 15. A felhívás szövege (WORD dokumentum formátumban) itt elérhető.

Dr. Molnár Miklós


2006. április 22.
Az egri Eszterházy Károly Főiskola Varázstorony elnevezéssel interaktív játszóházat létesített a Lyceum tornyában. Az ünnepélyes megnyitó 2006. április 25-én, kedden 16:00 órakor lesz. A nyitóünnepségre szóló meghívó itt letölthető. Az Egerbe látogató osztályok számára előre egyeztetett témákban és időpontokban a Főiskola rendhagyó órák megtartását is vállalja fizika, kémia és földrajz tantárgyakból. További részletek a LÁTNIVALÓ rovatban olvashatók.

Dr. Vida József


2006. április 17.
A fotoelektron-sokszorozó szerkezetét és működését szemléltető képekkel bővült a FizRajz honlap ELEKTROMOSSÁGTAN rovata. A FizFotó honlapon fényképek is találhatók erről az eszközről.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. április 17.
A Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny döntőbe jutott versenyzőinek listája a verseny honlapján www.berze-nagy.sulinet.hu/mikola és mikolaverseny.fw.hu elérhető.

Kiss Miklós


2006. április 17.
A paksi fizikatanári ankéton a dr. Jarosievitz Beáta által tartott műhelyfoglalkozás Power Point anyaga (ZIP formátumban) a www.ady-kozgazd.sulinet.hu/bjaro.htm címről letölthető.

Dr. Jarosievitz Beáta


2006. április 17.
Szakdolgozata elkészítéséhez szeretne felmérést készíteni a tanulók otthoni kísérleteztetéséről Sütőné Antos Anikó. Ehhez az arra vállalkozó kollégáknak egy kérdőívet kellene kitölteni. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. április 10.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő rendezvénye 2006. április 11-én, (kedden) 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). Ezen dr. Szűcs József (Pécs, PTE) tart előadást 20 éve történt a csernobili atomreaktor súlyos balesete címmel Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2006. április 10.
Újabb képekkel bővült a FizFotó honlap. Az ELEKTROMOSSÁGTAN témakörben található felvételek egy fotoelektron-sokszorozóról készültek. Jelenleg 658 fénykép található az oldalon.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. április 10.
A XVI. ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY 2006. április 4-én megtartott II. fordulójának feladatai, illetve a megoldások WORD formátumban elérhetők.

Csákány Antalné


2006. április 6.
Sajnálatos módon, az én figyelmetlenségemből a Pakson megrendezett 49. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató eseményeiről szóló előző hírben egy adat tévesen szerepelt. Valójában a műhelyvezetők közül a harmadik díjat dr. Jarosievitz Beáta (Ady Endre Közgazdasági Szakkollégium, Budapest) kapta. Az érintettektől ezúton is elnézést kérek. (A hibát az eredeti hírben is javítottam.)

ifj. Zátonyi Sándor


2006. április 5.
A 2006. március 30. - április 3. között Paks adott otthont a 49. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató eseményeinek. Az atomfizikával, illetve az energia kérdésével foglakozó rendezvényen mintegy 150 fizikatanár vett részt. Az ankét nyitónapján Mikola-díjat kapott Pálovics Róbert, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára. A zárónapon a Vándor-díj átadására került sor, ezt az idén Krassói Kornélia, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium tanára vehette át. A műhelyfoglakozások vezetői közül az első díjat dr. Piláth Károly (Balassi Bálint Gimnázium, Budapest), a második díjat Oberländer Sándorné és Miklós Márta (Sztárai Mihály Gimnázium, Tolna), a harmadik díjat pedig dr. Jarosievitz Beáta (Ady Endre Közgazdasági Szakkollégium, Budapest) kapta. Az eszközkiállítók közül az első díjat Zátonyi Sándor (Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola, Békéscsaba), a második díjat Mészáros Sándor (Budapest), a harmadik díjat pedig dr. Márki-Zay János (Cseresnyés Kollégium, Hódmezővásárhely) vehette át.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. április 5.
A Magyar Nukleáris Társaság az iskolai fizikaoktatás kísérletes jellegének erősítésére és a kísérletező fizikatanárok elismerésére 2006. márciusában Öveges József Díjat alapított. A díjra iskolában oktató fizikatanárok pályázhatnak. A pályázat beadási határideje: 2006. október 15. További tartalmi és formai tudnivalók az Öveges Díj honlapján találhatók. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Dr. Sükösd Csaba


2006. április 5.
A 2006. március 29-én lezajlott napfogyatkozás fotói, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület által szervezett törökországi mefigyelésekről szóló beszámoló itt elérhetők.

FIZINFO


2006. március 25.
2006. március 29-én (szerdán) teljes napfogyatkozás következik be. Hazánkból részleges fogyatkozást láthatunk, a Hold a napkorong maximum 56-64%-át takarja ki. A jelenség helyi időben háromnegyed 12 körül kezdődik, és nagyjából 14 óráig tart. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható. További információk a napfogyatkozásról az Magyar Csillagászati Egyesület honlapján találhatók.

FIZINFO


2006. március 20.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat különdíjat ajánl fel azoknak a fizika szakos kollégáknak, akik a 49. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállításon a modern fizika témakörében átlagos iskolai körülmények között megvalósítható kísérleteket mutatnak be. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. március 19.
GLOBE at Night elnevezéssel nemzetközi felmérés indul a fényszennyezés mértékének vizsgálatára. A 2006. március 22-29. közti akcióba bárki bekapcsolódhat; iskolás csoportok, családok, egyéni érdeklődők is részt vehetnek a megfigyelésekben. További információk a Magyar Csillagászati Egyesület által létrehozott, magyar nyelvű FÉNYSZENNYEZÉS honlapon olvashatók.

Nyerges Gyula


2006. március 15.
A MINDENTUDÁS EGYETEME keretében Hogyan lehet egyszerre játékos és tudományos a fizika? címmel Szabó Gábor fizikus (SZTE, Szeged), az MTA levelező tagja tartott előadást a Csodák Palotájában 2006. március 13-án. Az előadás keretében négy fizikatanár, Härtlein Károly (Budapest), dr. Nagy Anett (Szeged), dr. Piláth Károly (Budapest) és dr. Vida József (Eger) mutatott be kísérleteket. A rendezvény egyben főhajtás volt a televíziós ismeretterjesztés legendás alakja, Öveges József előtt is. Az előadásról készült felvétel vetítési időpontjai itt olvashatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. március 9.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő rendezvénye 2006. március 14-én, (kedden) 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). Ezen dr. Molnár Miklós (Szeged, SZTE) tart előadást „Legyen Newton, mondá az Úr, és egyszerre minden világos lett.” (Sir Isaac - a tudós és az ember) címmel Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2006. március 1.
Az egri Eszterházy Károly Főiskola Varázstorony elnevezéssel interaktív játszóházat létesít a Lyceum tornyában. Az ünnepélyes megnyitó 2006. április 25-én, kedden 16:00 órakor lesz. Az Egerbe látogató osztályok számára előre egyeztetett témákban és időpontokban a Főiskola rendhagyó órák megtartását is vállalja fizika, kémia és földrajz tantárgyakból. További részletek a LÁTNIVALÓ rovatban olvashatók.

Dr. Vida József


2006. február 28.
A XXVII. Debreceni Fizikusnapok eseményeire 2006. március 6-11. között kerül sor. A rendezvénysorozat meghívóját és programját tartalmazó FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. február 19.
A FizTan honlap FELMÉRÉS rovatában a mától egy újabb felmérés érhető el, amely az általános iskolák 8. osztályos fizika anyagához, az elektromosságtan témakörhöz készült. A feladatlapokat összeállította:

Dr. Zátonyi Sándor


2006. február 19.
Az Emberarcú kozmosz - válogatás a Hubble űrteleszkóp felvételeiből címmel fényképkiállítás nyílt február 14-én az Egyetemi Könyvtár aulájában. A kiállítás március 10-ig látogatható. Nyitva: hétfő-péntek, 10-18 óráig. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. február 16.
A néhány napja indult FizFilm honlap jelenleg nem érhető el. Helyette (egyelőre kényszermegoldásként) FizFilmek néven érhető el az anyag, ennek címe www.tar.hu/fizfilmek. A honlapjaimon (FizTan, FizFotó, FizRajz, ZátonyiS) a linkek egyelőre még a régi címre mutatnak, hátha sikerül rendbehozni az eredeti FizFilm honlapot.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. február 16.
Dr. Márki-Zay János (Hódmezővásárhely) 2006. július 14-21. között autóbuszkirándulást szervez Erdélybe a Bolyai Akadémiára és a Csángóföldre. További információ WORD formátumban itt olvasható.

Dr. Márki-Zay János


2006. február 12.
Újabb honlap indult FizFilm címmel. Az oldalon olyan fizika témájú kisfilmek érhetők el, amelyek 1-3 perces időtartamban mutatnak be egy-egy jelenséget. Jelenleg 5 film érhető el, de az anyag folyamatosan bővülni fog. A honlap címe www.tar.hu/fizfilm, de elérhető a nyitólapról és a KAPCSOLÓDÓ OLDALAK rovatból is.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. február 12.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő rendezvénye 2006. február 14-én, (kedden) 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). Ezen dr. Kotek László (egyetemi adjunktus, PTE) A kosárlabdázás fizikája címmel tart előadást. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2006. február 12.
2006. február 6-án volt 60 éve, hogy Bay Zoltán és csoportja sikeres Holdradar kísérletet hajtott végre. Ebből az alkalomból egy hónapig nyitva tartó kiállitás nyílt Budapesten az ELTE Egyetemi Könyvtár épületében. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. február 7.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézete előadássorozatott tart, melynek címe: AZ ATOMOKTÓL A CSILLAGOKIG. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. február 1.
Újabb képekkel bővült a FizRajz honlap. Jelenleg 581 rajz található az oldalon.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. február 1.
Előadás-sorozat indul az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. Az előadásokat keddenként 18 órai kezdettel tartják. Belépődíj felnőtteknek 400 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 250 Ft. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai számára a részvétel díjtalan. Derült idő esetén az előadások után távcsöves bemutatáson vehetnek részt az érdeklődők. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. február 1.
A CERN 2006-os, középiskolai tanároknak szóló részecskefizikai programjáról (CERN High School Teachers Programme) szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható. Az (angol nyelvű) rendezvényt 2006. július 2-22. között tartják.

FIZINFO


2006. január 27.
A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete látogatást szervez, matematika és/vagy fizika szakos tanároknak a CERN-be és a lausanne-i egyetem két laboratóriumába. Az utazás időpontja: 2006. május 18-22. Maximum 46 fő utazását tudják biztosítani a jelentkezések sorrendje alapján. Előzetes jelentkezés: 2006. március 15-ig. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2006. január 27.
A 2006. június 19-22. között megrendezésre kerülő XXX. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás helyszíne Kaposvár lesz. Az erről szóló tájékoztató és jelentkezési lap WORD dokumentum formájában itt megtekinthető. Jelentkezési határidő: 2006. március 31.

Csákány Antalné


2006. január 22.
A FizTan honlap LETÖLTHETŐ rovatában elérhetők a KOMA XXIV. pályázatára készített fizikai oktatóprogramok. A még 2000-ben írt 45 db programot a komafiz.zip állomány tartalmazza tömörített formában. Ezt célszerű először egy külön könyvtárba letölteni, majd ott kicsomagolni. A programok szabadon másolhatók és használhatók az oktatásban.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. január 13.
A Pakson megrendezésre kerülő 49. Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató fakultatív programjaira előre kell jelentkezni. Az ehhez kitöltendő jelentkezési lap itt, elérhető. Jelentkezési határidő 2006. január 25. Az ankéttal kapcsolatos korábbi anyagok a 2005. december 31. keltezésű hírnél találhatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. január 13.
A Magyar Csillagászati Egyesület és a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola két pályázatot hirdetett. Az általános iskolás tanulók számára A jövő század űrállomása címmel kiírt pályázat itt, a középiskolások számára Miről mesélnek a csillagok? címmel meghírdetett pályázat itt olvasható WORD formátumban. Mindkét pályázat beadási határideje: 2006.március 31.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. január 13.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő előadása 2006. január 17-én, (kedden) 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). Az eredeti tervében szereplő januári és februári előadás azonban felcserélődik. Most tehát Lakatos Tibor (Pécsi Tudományegyetem) A fény és az ember címmel tart előadást, dr. Kotek László előadására pedig februárban kerül sor. Változik a márciusi program is, Nagy Anett március 7-re tervezett előadása elmarad, helyette március 14-én dr. Molnár Miklós (Szeged, SZTE) tart előadást Sir Isaac - a tudós és az ember címmel.

Simon Péter


2006. január 13.
A XVI. ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY 2006. január 10-én megtartott I. fordulójának feladatai és megoldásuk WORD formátumban itt elérhetők.

Csákány Antalné


2006. január 11.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 2006-ban a kétszintű képzés keretében fizika alapszakot indít. Ezzel kapcsolatban Kertész János akadémikus, egyetemi tanár, a BME Fizikai Intézet igazgatója levelet írt több fizikatanárnak. A levél WORD formátumban (Kertész János hozzájárulásával) itt olvasható.

ifj. Zátonyi Sándor


2006. január 4.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő előadása 2006. január 17-én, (kedden) 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). A rendezvényen dr. Kotek László (Pécsi Tudományegyetem) tart előadást A kosárlabdázás fizikája címmel. Az előadássorozat 2005/2006-os tanévre szóló programja WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra