A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2005.

2005. december 31.
A 49. Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2006. március 30. és április 3. között Pakson lesz. Jelentkezési határidő 2006. január 25. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt, olvasható. A következő hivatkozásokra kattintva letölthető a tájékoztató és a jelentkezési lap is.

Mester András


2005. december 26.
A személyes honlapomon (cím: www.tar.hu/zatonyis), a LETÖLTHETŐ rovatban egy Commodore Plus/4 emulátor és néhány régi, Commodore 16-ra írt fizika oktatóprogram vált elérhetővé. A programok a Grósz Attila által írt emulátor segítségével PC-n is futtathatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. december 11.
A FIZIKA HÁZHOZ JÖN következő kísérleti bemutatója 2005. december 17-én (szombaton) 10:30-kor lesz a Gózon Gyula Kamaraszínházban (1172 Budapest, XV. utca 23.). A bemutatót dr. Piláth Károly (Balassi Bálint Gimnázium, Budapest) tartja, téma a hangok és a zene fizikája. A belépés díjtalan, de jegyeket előre kell igényelni. A rendezvény honlapja a http://fiz17.uw.hu címen érhető el.

Dr. Piláth Károly


2005. december 11.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő előadása 2005. december 13-án, (kedden) 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). A rendezvényen Vonderviszt Ferenc (Veszprémi Egyetem, Műszaki Informatikai Kar, Nanotechnológia Tanszék) tart előadást Bio-nanotechnológia címmel. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt, a sorozat 2005/2006-os tanévre szóló programja WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2005. december 4.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Mikola Sándor díjban részesíti azt a tanár tagját, aki a kísérletezésen alapuló iskolai fizikatanításban a korszerű módszerek alkalmazásában vagy az ilyen tanítást elősegítő tevékenységben kiváló eredményt ért el. A 2006-os középiskolai tanári díjat a 49. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató első napján adják át. A jelöléseket 2006. január 15-ig lehet eljuttatni az Eötvös Loránd Fizikai Társulat címére Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt elérhető.

Mester András


2005. december 1.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az MTV Delta Szerkesztőség a Fizika Éve tiszteletére játékos vetélkedésre hívja az érdeklődőket. A három selejtező forduló (december 4. 11. 18.) kérdéseire a válaszokat az adást követő hét csütörtökén 12 óráig lehet megadni egy internetes interaktív tesztlapon. A selejtezőkben legtöbb pontot elért nézők közül az első 25 versenyző jut a január 8-i döntőbe. További információ WORD dokumentumként itt elérhető. A vetélkedőhöz segítségül az MTV honlapján már elérhető a Delta valamennyi idei, fizikai témájú anyaga.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. november 30.
Az ELFT Békés Megyei Csoportja 2005. december 20-án (kedden) 14:30-kor FIZIKATANÁRI TALÁLKOZÓT szervez a békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium főépületében (Cím: Békéscsaba, Gyulai út 55-57.) A rendezvényen "Játékok fizikája" címmel előadást tart dr. Papp Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének docense is. A találkozó részletes programja, valamint a jeletkezési lap WORD dokumentumként itt elérhető.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. november 30.
A békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium (Békéscsaba Andrássy út 56.) fizikatanári munkaközössége 2005. december 16-21. között játékos fizikai kiállítást és bemutatót rendez a fizika szertár eszközeiből. Az ingyenesen látogatható rendezvényen lehetőség nyílik az eszközök kipróbálására is. További információk WORD formátumban itt olvashatók.

Pocsai Zoltán


2005. november 29.
Mostantól a KI-KICSODA? rovatból egy új oldal érhető el, amelyben a fizikatanári díjak és díjazottak listája található. Jelenleg a lista az Ericcson-díjasokat tartalmazza, de rövidesen felkerülnek a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal, a Mikola-díjjal és a Vándor-díjjal kitüntetettek nevei is.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. november 22.
Idén 15. alkalommal kerül megrendezésre a "SCHWARTZ EMLÉKVERSENY" Nagyváradon. Az Ady Endre Líceumban 2005. december 21-22. között tartandó fizika- és kémiaversenyt ebben az évben a "Kísérletező fizikatanárok konferenciája" egészíti ki. A rendezvény dokumentumai WORD formátumban itt elérhetők: Tájékoztató, Meghívó, Program, valamint jelentkezési lapok versenyzőknek, illetve kísérletező tanároknak.

Dr. Bartos-Elekes István


2005. november 19.
A FizTan honlap FELMÉRÉS rovatában mától elérhetők a fizikai törvények, összefüggések gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos, a 8. osztályos tanulók körében végzett vizsgálat eredményei.

Dr. Zátonyi Sándor


2005. november 17.
2005. november 8-án került sor a 2005. évi Rátz Tanár Úr Életműdíj átadásra. A Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott kitüntetést 2-2 matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár vehette át a Thália Színházban tartott ünnepségen. Az idei díjazottak fizikából: Dr. Jurisits József, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanára és Rónaszéki László, az érdi Széchenyi István Általános Iskola nyugdíjas tanára. További információk a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapján találhatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. november 12.
Horváth Ákos (ELTE TTK) 2005. november 16-án (szerdán) 14:30-kor a Fazekas Gyakorló Iskolában (Budapest,VIII. Horváth M. tér 8.) Kutatások a mikrorészecskék fizikájának felfedezetlen területein címmel tart előadást. A rendezvényhez egy könyvbemutató kapcsolódik, amelynek keretében bemutatják azt a kiadványt, amelyet a Fizika Nemzetközi Évéhez kapcsolódva az iskola egykori tanítványinak írásaiból állítottak össze. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. november 12.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat következő előadása 2005. november 15-én, (kedden) 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). A rendezvényen Elblinger Ferenc (Szekszárd) tart előadást Einstien csodálatos éve: 1905 címmel. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt, a sorozat 2005/2006-os tanévre szóló programja WORD formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2005. november 11.
2005. október 28-án átadták a középiskolai matematika- és fizikatanárok munkájának elismerésére alapított Ericsson-díjakat. "Ericsson a fizika népszerűsítéséért" díjat kapott Lang Ágota (Széchenyi István Gimnázium,Sopron), Kaszás Dezső (Béri Balogh Ádám Gimnázium, Tamási), Dudás Zoltánné (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged) és Csiszár Imre (Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma, Szeged). Az "Ericsson a fizika tehetségeinek gondozásáért" díjazottjai Dvorák Cecília (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Bp.) és Pécsi István (Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok).

ifj. Zátonyi Sándor


2005. november 11.
A 2005 őszén három békéscsabai középiskola (Hugonnai, Tevan, Ruhaipari) összevonásával megalakult Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola a következő tanévtől egyik gimnáziumi osztályában emelt óraszámú fizikatanulási lehetőséget biztosít. További információk az iskola honlapján, a www.tar.hu/szt-gyorgyi találhatók. Az iskola által meghírdetett Szent-Györgyi Albert Tanulmányi és Művészeti Verseny tantárgyankénti első 5-5 helyezettje felvételi nélkül bekerülhet az intézménybe.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. október 27.
A budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium a "Fizika Éve" alkalmából előadás sorozaton és emlékkiállításon emlékezik az iskolában korábban tanító legkiválóbb fizikatanáraira és tankönyvíróira: Mikola Sándorra, Rátz Lászlóra, Renner Jánosra és Vermes Miklósra. A kamarakiállítás megnyitása 2005. november 30-án (szerdán) 15 órakor lesz a gimnázium dísztermében. (1071 Budapest, Városligeti fasor 17-21.) Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. október 22.
A „HANDS ON UNIVERSE” (HOU) globális csillagászati oktatási projektben mostantól magyar tanárok és diákok is részt vehetnek. A csatlakozni kívánók számára december 3-án, szombaton 10:30-18:00 között az ELTE TTK lágymányosi kampuszán rövid kurzust szerveznek, melynek keretében a részt vevő tanárok megkapják a szükséges szoftvereket, illetve a felkészítést. A kurzus angol nyelven folyik. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. október 10.
Az idei Eötvös-versenyt 2005. október 14-en, (most pénteken!) 15:00-20:00 között rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. Előzetes jelentkezés nincs, a helyszínek: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szombathely, Veszprém. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. október 10.
A 2005-2006-os tanévben a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Főiskolai Kara kétfordulós, weblap-készítő csapatversenyt hirdet Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Pest, Szolnok megye és Erdély középiskolás diákjai számára "2005 - a fizika éve" címmel. Jelentkezési határidő 2005. október 13. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. szeptember 29.
2005. október 3-án, hétfőn délelőtt Magyarországon részleges (50-60%-os), Európa délnyugati területein gyűrűs napfogyatkozás lesz. A napfogyatkozásról és annak megfigyeléséről részletes összefoglaló található http://oktatas.csillagaszat.hu oldalon.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. szeptember 19.
A Fizika Nemzetközi Éve alkalmából egy nemzetközi mérés szerveződött a Föld kerületének megmérésére Eratosztenész módszerének felhasználásával. A mérés első fordulója 2005. május 25-én lezajlott. A második mérésre 2005. szeptember 21-én, szerdán kerül sor, ebbe még be lehet kapcsolódni. A további információkat tartalmazó FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt olvasható. A mérés honlapjának magyar változata itt érhető el. A regisztrációhoz, illetve a méréshez szükséges földrajzi koordináták a TÉRKÉPCENTRUM honlapján található nagyítható/kicsinyíthető Magyarország térkép segítségével határozhatók meg.

Tepliczky István


2005. szeptember 18.
A FIZIKA HÁZHOZ JÖN következő kísérleti bemutatója 2005. október 8-án (szombaton) 10:30-kor lesz a Gózon Gyula Kamaraszínházban (1172 Budapest, XV. utca 23.). A bemutatót dr. Vida József (EKTF, Eger) tartja, a házigazda dr. Piláth Károly (Balassi Bálint Gimnázium, Bp.). A belépés díjtalan, de jegyeket előre kell igényelni. A rendezvény honlapja a http://fiz17.uw.hu címen érhető el.

Dr. Piláth Károly


2005. szeptember 18.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA című pécsi előadássorozat 2005/2006-os tanévre szóló programja WORD formátumban itt olvasható. Az első előadást dr. Frei Zsolt (ELTE, Bp.) tartja 2005. szeptember 27-én (kedden) 19 órator a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.).

Simon Péter


2005. szeptember 14.
A győri Krúdy Gyula Gimnázium aulájában szeptember 30-án reggel 8:00-kor 33 órás Foucault-ingás mérés indul, amelyhez kapcsolódva az iskola diákjai mintegy 40 különböző kísérletet mutatnak be. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. szeptember 12.
A "Science on Stage" nemzetközi program hazai előkonferenciáját 2005. szeptember 23-25. között, Székesfehérváron rendezik meg. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható. FIGYELEM! A szervezők az eredeti jelentkezési határidőt 2005. szeptember 16-ra módosították.

Ujvári Sándor


2005. szeptember 6.
A Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai új csillagászati hírportált hoztak létre. A szerkesztők egyrészt a nagyközönség, érdeklődésének szeretnének eleget tenni, másrészt a csillagászat iránt komolyabban érdeklődő amatőr csillagászok, pedagógusok, hírszerkesztők számára is megbízható háttéranyagot kívánnak biztosítani. A hírportál a http://hirek.csillagaszat.hu címen érhető el.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. szeptember 1.
Lezárult a NYÁRI FÉNY-JÁTÉK, amelyre sajnos csupán három megfejtés érkezett. A felajánlott három díjat, a három darab kettőstörő izlandi mészpát kristályt így ez a három megfejtő kapja. Az egyik nyeremény fényképe megtalálható a FizFoto honlapon.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. augusztus 22.
Az Öveges József Fizikaverseny 2005/2006-os tanévre szóló versenyfelhívása, valamint nevezési lapja WORD dokumentum formájában itt letölthető. Jelentkezési határidő: 2005. október 31.

Csákány Antalné


2005. augusztus 9.
A FizTan honlap FELMÉRÉS rovatában mától elérhetők a 7. osztály 2. témakörében (Hőtan) végzett felmérés feladatlapjai, a javítási útmutató, valamint az eredményeket és következtetéseket tartalmazó cikk.

Dr. Zátonyi Sándor


2005. augusztus 9.
A "Science on Stage" nemzetközi program hazai előkonferenciáját 2005. szeptember 23-25. között, Székesfehérváron rendezik meg. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható. Jelentkezési határidő: 2005.szeptember 10.

FIZINFO


2005. július 16.
2005. augusztus 4-9. között Budapesten kerül megrendezésre a XVIII. Nemzetközi Kvarkanyag Konferencia (Quark Matter 2005). A konferencia előtti napon, augusztus 3-án szerdán délután egy magyar nyelvű előadássorozattal ("Tanár-nap") a szervezők lehetővé teszik, hogy a fizikatanárok is megismerhessék ezen kutatási terület legfontosabb kérdéseit és legújabb eredményeit. A díjmentes részvétel lehetőségéről, programjáról további információk WORD dokumentum formájában itt érhetők el.

FIZINFO


2005. július 12.
Az általános iskolások számára rendezett Öveges József Fizikaverseny 2005. évi döntőjét május 20-22. között rendezték meg a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. WORD dokumentum formájában a döntőben kitűzött feladatok (2869 KB) és megoldások (586 KB) itt elérhetők.

Dr. Vida József


2005. július 7.
A Kőszegen megrendezett XXIX. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás utolsó napján elhangzott Elektromos áram az iskolaigazgatóban című előadáshoz kapcsolódó PowerPoint bemutató a LETÖLTHEŐ rovatban megtekinthető.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. július 6.
A FizTan honlap FELMÉRÉS rovatában mától elérhetők a 7. osztály 1. témakörében (Mechanika) végzett felmérés feladatlapjai, a javítási útmutató, valamint a felmérés eredményei. Szeptemberig várhatóan felkerülnek a 2. témakör (Hőtan) eredményei is. Ugyancsak ebben a rovatban található egy olyan felmérésre történő felhívás, amelynek célja a 8. osztályosok gondolkodásának vizsgálata. Erre a felmérésre 2005 szeptemberében kerül sor.

Dr. Zátonyi Sándor


2005. június 12.
A FizFotó honlap FÉNYTAN rovata további 40 fotóval bővült; jelenleg 621 kép található az oldalon.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. június 9.
A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke pályázatot hirdet kísérleti fizikából középiskolás diákoknak a következő tanévre. A pályázat témája a folyadékok fizikája. A pályázati felhívás szövege WORD dokumentum formájában itt megtekinthető

Dr. Molnár Miklós


2005. május 31.
A "Science on Stage" nemzetközi program magyar szervezőbizottsága pályázatot hirdet fizika, kémia és biológia szakos középiskolai tanárok részére "Interdiszciplínáris kapcsolatok a középiskolai oktatás gyakorlatában" címmel. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható. Beküldési határidő: 2005.szeptember 10.

FIZINFO


2005. május 24.
A FizTan honlap FELMÉRÉS rovatában a mától egy újabb felmérés érhető el, amely az általános iskolák 7. osztályos fizika anyagához, a hőtan témakörhöz készült. A feladatlapokat összeállította:

Dr. Zátonyi Sándor


2005. május 22.
2005. május 24-én (kedden) 18 órától a Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. Laborc u. 2/C.) előadás és könyvbemutató lesz. A bemutatásra kerülő mű Dancsó Béla: Holdséta - A Holdra szállás története című könyve. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Tepliczky István


2005. május 17.
Az ELFT Békés Megyei Csoportja A FIZIKA NEMZETKÖZI ÉVE rendezvénysorozathoz kapcsolódva az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrrepülésének 25. évfordulóján, 2005. május 26-án 17:00 órakor a békéscsabai Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskola aulájában előadást szervez "Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?" (...de miért nem esik le a műhold?) címmel. A belépés díjtalan, de a helyszín befogadóképessége korlátozott, ezért kérjük, hogy írásban igényeljenek jegyeket a bemutatóra. (A bemutató időtartama kb. 1,5 óra.) A rendezvényre vonatkozó információk WORD dokumentum formájában itt megtalálhatók.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. május 17.
Az ELTE TTK Fizika Tanszékcsoport 2005. május 27-én 10 órától "HOGYAN JUTTASSUK EL A FIZIKA LEGÚJABB EREDMÉNYEIT A KÖZÉPISKOLÁSOKHOZ" címmel szakmai nyilt napot szervez fizikatanárok számára. A rendezvény helyszíne: ELTE TTK Északi épület, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. május 13.
A dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola pályázatot hirdet az Eratosztenész-mérés elektronikus publikálására. További részletek a pályázatról: itt találhatók.

Nyerges Gyula


2005. május 13.
A Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny 9. évfolyamos gyöngyösi döntőjének végeredménye megtekinthető a www.berze-nagy.sulinet.hu/mikola címen.

Kiss Miklós


2005. május 5.
A Fizika Nemzetközi Éve alkalmából egy nemzetközi mérés szerveződik a Föld kerületének megmérésére Eratosztenész módszerének felhasználásával. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt olvasható. A mérés honlapjának magyar változata itt érhető el. A regisztrációhoz, illetve a méréshez szükséges földrajzi koordináták a TÉRKÉPCENTRUM honlapján található nagyítható/kicsinyíthető Magyarország térkép segítségével határozhatók meg.

Nyerges Gyula


2005. május 3.
A Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny 9. évfolyamos gyöngyösi döntőjének programja megtekinthető a www.berze-nagy.sulinet.hu/mikola címen.

Kiss Miklós


2005. április 30.
Megjelent az Ericsson-díj és a Rátz Tanár Úr Életműdíj 2005. évi pályázati felhívása. Beadási határidő mindkét esetben 2005. szeptember 12. A felhívások szövege (WORD dokumentum formátumban) a díj nevére történő kattintással érhető el.

Dr. Molnár Miklós


2005. április 27.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA sorozat következő előadását dr. Vida József (Eger) tartja 2005. május 3-án 19 órakor a Pécsi Kulturális Központban (Színház tér 2.) Fizika, de egyben játék és szórakozás címmel. Az előadás kivonata WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

Simon Péter


2005. április 24.
A 2005. évi Öveges József Országos Fizikaverseny országos döntőjébe jutott versenyzők névsora WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

Csákány Antalné


2005. április 20.
2005. április 19-én a békéscsabai Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskolában a 2005. A FIZIKA NEMZETKÖZI ÉVE rendezvénysorozat keretében az ELEKTROMOS ÁRAM AZ ISKOLAIGAZGATÓBAN címmel megtartott három előadáson összesen mintegy 320 fő vett részt. Az itt készült képek elérhetők az ELFT Békés Megyei Csoportjának honlapján, a LETÖLTHETŐ rovatban. A rendezvénysorozat következő előadása 2005. május 26-án, Farkas Bertalan űrrepülésének 25. évfordulóján lesz.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. április 14.
A 2005. A FIZIKA NEMZETKÖZI ÉVE rendezvénysorozat keretében 2005. április 19-re a békéscsabai Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskolába meghírdetett ELEKTROMOS ÁRAM AZ ISKOLAIGAZGATÓBAN című előadásra az iskola tanulóin kívül több mint 230 fő jelentkezett. Emiatt a tervezett, 19:00-kor kezdődő bemutatón túl 17:00-kor is lesz egy előadás, illetve a rendező iskola tanulóinak és néhány további vendégnek 15:00-kor tartjuk meg a bemutatót. További jegyigényt már nem tudunk kielégíteni, illetve a jegy nélkül érkezőket nem tudjuk fogadni.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. április 13.
Az Öveges József Országos Fizikaverseny 2005. április 5-én megrendezett II. fordulójának feladatai és azok megoldása WORD dokumentum formátumban itt olvashatók.

Csákány Antalné


2005. április 7.
A Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének Szalay Sándor előadótermében 2005. április 15-én, pénteken 14:00 órakor a HAMVAS ISTVÁN fizikus, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgató-helyettese AZ ATOMERŐMŰ MÚLTJA, JELENE, JÖVŐJE címmel tart előadást. Az erről szóló hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható.

FIZINFO


2005. április 7.
A Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny döntőjébe jutott 9. évfolyamos tanulók listája megtekinthető a www.berze-nagy.sulinet.hu/mikola címen.

Kiss Miklós


2005. április 4.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA sorozat két hátralevő előadásának kivonata WORD dokumentum formátumban itt olvasható. Mindkét előadás helyszíne a Pécsi Kulturális Központ (Pécs Színház tér 2.) lesz.

Simon Péter


2005. április 1.
A 2005. április 19-én megrendezésre kerülő, Princetonból induló és az egész Földet megkerülő FÉNYSTAFÉTA magyarországi koordinátorai helyi szervezőket keresnek. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formátumban itt olvasható. A helyi szervezésben munkát vállalók a http://jedlik.phy.bme.hu/fenystafeta/person.html honlapon jelentkezhetnek.

Härtlein Károly


2005. március 30.
A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2005. április 16-án, szombaton egynapos szakmai műhelyt szervez Budapesten Űrtanítás címmel tanárok és tanár szakos hallgatók részére. Az esemény célja, hogy az érdeklődő pedagógusok figyelmét az űrtanításra irányítsa. A nap végén kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. A rendezvényről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentumként itt olvasható.

Dr. Frey Sándor


2005. március 23.
Az ELFT Békés Megyei Csoportja 2005. A Fizika Nemzetközi Éve rendezvénysorozathoz kapcsolódva 2005. április 19-én (kedden) 19:00 órakor a békéscsabai Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskola aulájában kísérleti bemutatót szervez ELEKTROMOS ÁRAM AZ ISKOLAIGAZGATÓBAN címmel. A belépés díjtalan, a bemutató időtartama kb. 1,5 óra. A rendezvényre vonatkozó további információk WORD dokumentum formájában itt megtekinthetők.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. március 20.
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a Fizika Nemzetközi Éve alkalmából bemutatót szervez CD-ROM SHOW címmel 2005. április 24-én (vasárnap) 10 órakor a 12.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretén belül. Az erről szóló meghívó WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Csákány Antalné


2005. március 16.
A székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium volt a 2005. március 11-15. között megrendezett 48. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató helyszíne. Az ankét témái a következők voltak: 2005. a Fizika Nemzetközi Éve; A tudomány eredményei; Albert Einstein születésnapja; A jövő fizikája. A megnyitón Kiss Miklós (Gyöngyös) és Nyerges Gyula (Esztergom) Mikola-díjat kapott, Pákó Gyula (Budapest) pedig a Vándor-díjat vehette át. A mintegy 130 résztvevő a plenáris előadásokon túl 14 műhelyfoglalkozásból választhatott. Sajnos az idén az eszközkiállításon csupán 2 egyéni kiállító és 2 taneszközgyártó cég vett részt. Az ankét zárásakor az eszközkiállítók közül Márki-Zay János (Hódmezővásárhely), a műhelyfoglalkozások vezetői közül pedig Zátonyi Sándor (Békéscsaba) kapott I. díjat. (A műhely anyaga PowerPoint-ban itt megtekinthető.) A jövő évi ankét helyszíne Paks lesz.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. március 5.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA előadássorozat következő előadása 2005. március 8-án, kedden 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). A rendezvényen Ujvári Sándor (Székesfehérvár) Fizika a konyhából címmel tart előadást. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Simon Péter


2005. március 5.
A 2005. március 7. és 12. között Debrecenben megrendezésre kerülő XXVI. FIZIKUSNAPOK programját tartalmazó FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

FIZINFO


2005. február 27.
A 2005 március 11. és 15. között Székesfehérvárott megrendezésre kerülő Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató szervezőbizottsága kéri az ankétra jelentkezett kollégákat, hogy valamilyen kísérleti eszköz, módszer, stb. bemutatásával vegyenek részt az eszközbemutatón! Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Zsúdel László


2005. február 15.
A Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetében idén is megrendezik a Budapesti Szkeptikus Konferenciát. A helyszín a Fizikai Intézet Nagyelőadója (F29-es tanterem), az időpont 2005. március 5. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Härtlein Károly


2005. február 15.
A 2005. A Fizika Éve keretében a Csodák Palotája előadássorozattal várja a látogatókat. Minden hónap utolsó szombatján bemutatnak egy fizikatanárt, aki az övegesi hagyományokon alapuló módszerekkel végzi munkáját. A sorozatot Vida József (Eger) bemutatója nyitotta, a következő előadást 2005. február 26-án Piláth Károly, a fővárosi Balassi Bálint Nyolc Évfolyamos Gimnázium tanára tartja. Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Härtlein Károly


2005. február 11.
A 2005. június 27-30. között megrendezésre kerülő XXIX. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankét és Eszközkiállítás helyszíne Kőszeg lesz. Az erről szóló tájékoztató és jelentkezési lap WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Csákány Antalné


2005. február 11.
Az ELFT Általános Iskolai oktatási Szakcsoportja javaslatokat dolgozott ki a Természetismeret fizika részének, valamint a Fizika tantárgy tantervi anyagának feldolgozásához. A javaslatok a MÓDSZERTAN menüpontból is elérhetők.

Csákány Antalné


2005. február 10.
Az EGY KIS ESTI FIZIKA előadássorozat következő előadása 2005. február 15-én, kedden 19 órakor lesz a Pécsi Kulturális Központban (Pécs Színház tér 2.). Az erről szóló FIZINFO hírlevél WORD dokumentum formájában itt megtekinthető.

Simon Péter


2005. február 5.
Újabb 57 képpel bővült a FizRajz honlap. Jelenleg 397 rajz található az oldalon.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. január 17.
A Fizika Nemzetközi Éve alkalmából a BME Fizikai Intézetének F29-es termében előadássorozatot tartanak 2005. január 20-án. Cím: Budapest XI. kerület Budafoki út 8. A rendezvény kezdési időpontja 13:30. A rendezvény honlapja itt elérhető.

Härtlein Károly


2005. január 13.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportja, illetve Középiskolai Oktatási Szakcsoportja egy-egy új honlapot hozott létre. Ez utóbbin már elérhető a 2005-ös fizikatanári ankét tájékoztatója és jelentkezési lapja is. Új honlapot nyitott a BME is, amelyen a Fizika Nemzetközi Évének rendezvényeiről tájékozódhatnak a látogatók. A fenti honlapok a KAPCSOLÓDÓ OLDALAK menüpontból is elérhetők.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. január 11.
A Közoktatási Információs Rendszerben (KIR) már elérhető 2005/2006. tanévre szóló hivatalos Közoktatási Tankönyvjegyzék. A rendszerben 106 fizikával kapcsolatos, tankönyvvé minősített kiadvány található. A jegyzék a http://www.tankonyv.kir.hu címen érhető el.

ifj. Zátonyi Sándor


2005. január 6.
Az ELTE Informatikai, illetve Természettudományi Kara NYÍLT NAPOT tart január 13-án, illetve január 21-én. Az erről szóló, a két kar felvételi irodája által kiadott közlemények WORD dokumentum formájában itt ( ITK és TTK ) tekinthetők meg:

Ádám Zoltán (ELTE)


2005. január 4.
A 48. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató helyszíne Székesfehérvár, időpontja 2005. március 11-15. Jelentkezési határidő: 2005. január 20. A nyomtatott meghívót az iskolák már megkapták, az ELFT honlapján azonban még nincs hír róla.

ifj. Zátonyi Sándor
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra