A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2003.

2003. november 21.
A Nemzeti Tankönyvkiadó kiadásában megjelent dr. Zátonyi Sándor FIZIKA 8. című munkája, így teljessé vált a kerettanterv alapján készült sorozat. A könyvekről részletes ismertető olvasható a KÖNYVESPOLC rovatban.

Dr. Zátonyi Sándor


2003. november 21.
A fizika tanulmányi versenyekre történő felkészülést segíti két nemrég megjelent könyv. Az egyik a Mikola verseny, a másik a Hatvani István fizikaverseny feladatait és megoldásait adja közre. A két könyvről szóló rövid ismertető a itt olvasható.

Kopcsa József


2003. október 08.
A 2003. év fizikai Nobel-díjasairól szóló SuliNet oldal, amelyet dr. Jarosievitz Beáta írt a http://www.sulinet.hu/tart/cikk/ab/0/16637/1 címen megtekinthető.

Dr. Jarosievitz Beáta


2003. szeptember 30.
Dr. Jarosievitz Beáta jóvoltából elkészült a 2003. szeptember 12-14. között Székesfehérváron megtartott 3. Fizikatanári konferencia és módszervásár (Physics on Stage - A fizika színre lép) honlapja, amely színes és részletes beszámolot nyújt a rendezvényről. Az erről szóló FIZINFO hírlevél TXT dokumentum formájában itt megtekinthető.

FIZINFO


2003. szeptember 26.
Új összefoglaló érettségi feladatgyűjtemény jelent meg a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadásában. A kétkötetes műröl a KÖNYVESPOLC rovatban rövid ismertető olvasható.

NetTanKönyv


2003. szeptember 22.
Elkészült az Eötvös Loránd Fizikai Társulat hivatalos véleménye a NAT_2 vitaanyagról. A dokumentumot Németh Judith elnök, Szabó Gábor főtitkár, Csákány Antalné, az általános iskolai szakcsoport elnöke és Mester András, a középiskolai szakcsoport elnöke írta alá. A NAT-2 "Ember a természetben" című fejezete itt, az ELFT véleménye pedig itt olvasható.

FIZINFO


2003. szeptember 15.
A vákuum győzött! Szombathelyen sikeresen megismétlték Guericke kísérletét a magdeburgi félgömbök másolataival és 16 lóval. Az ezzel kapcsolatos kiállítás még október 7-ig látható. Az erről szóló FIZINFO hírlevél TXT dokumentum formájában itt megtekinthető.

FIZINFO


2003. szeptember 9.
A Fizikai Szemle 2003/7. számában beszámolót közöl a júniusban Keszthelyen megrendezett XVII. Általános Iskolai Fizikatanári Ankétról. Az ankéton megválasztották az ELFT Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportjának új vezetőségét is. Elnök: Csákány Antalné (Bp.), titkár Kiss Gyula (Demecser), további vezetőségi tagok: Berkes József (Pécs), Juhász Nándor (Szeged), Ősz György (Ács) Pápai Gyuláné (Fertőd), Sebestyén Zoltán (Pécs). Az ankétról szóló írás a Szemle többi cikkével együtt elérhető az Interneten, a www.kfki.hu/fszemle/ címen is.

Fizikai Szemle


2003. szeptember 8.
Szombathelyen megismétlik Guericke kísérletét a magdeburgi félgömbökkel. (Az eredeti félgömbök másolataival és 16 lóval.) Az erről szóló két FIZINFO hírlevél TXT dokumentum formájában itt megtekinthető.

FIZINFO


2003. szeptember 8.
A 73 iskolában egyidejűleg elvégzett napállandó méréséről szóló FIZINFO hírlevél TXT dokumentum formájában itt megtekinthető. A hírlevél tartalmazza a SULINET honlapon található részletes beszámoló web-címét is.

FIZINFO


2003. augusztus 26.
A Fizikai Szemle 2003/6. számában beszámolót közöl az elmúlt években lezajlott középiskolai fizikatanári ankétokról, köztük az áprilisban Esztergomban megrendezett 46. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankétról is. Az ankéton megválasztották az ELFT Középiskolai Szakcsoportjának új vezetőségét is. Elnök: Mester András (Miskolc), titkár Krassói Kornélia (Bp.), további vezetőségi tagok: Farkas László (Keszthely), Kopcsa József (Debrecen), Pákó Gyula (Bp.) Zsúdel László (Miskolc). Az ankétról szóló írás a Szemle többi cikkével együtt elérhető az Interneten, a www.kfki.hu/fszemle/ címen is.

Fizikai Szemle


2003. augusztus 6.
A Nemzeti Tankönyvkiadó kiadásában a napokban két új fizikakönyv is megjelent, mindkettő a kerettanterv alapján készült. Ifj. Zátonyi Sándor FIZIKA 11. című könyve a gimnáziumok számára írt sorozat zárókötete, dr. Zátonyi Sándor FIZIKA 6. című munkája pedig az 5-6. évfolyamos Természetismeret fizika tananyagát tartalmazza. A könyvekről részletes ismertető olvasható a KÖNYVESPOLC rovatban.

ifj. Zátonyi Sándor


2003. augusztus 4.
Magyarországon középiskolai tanárok számára ismét megrendezik A FIZIKA SZÍNRELÉP hazai konferenciáját. Erre a konferenciára a szervezők várják azokat, akinek új ötletei vannak a fizika tanításának érdekesebbé tételéhez. Az erről szóló FIZINFO hírlevelek WORD dokumentum formájában itt megtekinthetők.

FIZINFO


2003. július 4.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Küldöttközgyűlése május 31-én megválasztotta a Társulat vezető tisztségviselőit a 2003-2005 évi periódusra. Az erről szóló FIZINFO hírlevél TXT dokumentum formájában itt megtekinthető.

FIZINFO


2003. június 30.
Az Ericsson Magyarország Kft, a Graphisoft Rt. és a Richter Gedeon Rt. tanári díjat alapított, melyet a Fasori Gimnázium legendás hírű matematika tanáráról „RÁTZ TANÁR ÚR DÍJ”-nak nevezett el. E díj gondozására létrejött Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért a jelöltenként 1.000.000 forinttal járó díjat minden évben két-két matematika-, fizika- és kémiatanár számára biztosítja. Az Alapítvány 2003. évi felhívása WORD dokumentum formájában itt megtekinthető

Dr. Molnár Miklós


2003. június 30.
A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke pályázatot hirdet középiskolás diákok számára. A pályázati felhívás szövege WORD dokumentum formájában itt megtekinthető

Dr. Molnár Miklós


2003. június 20.
Új internetes honlap indult FizTan címmel. A honlap lehetőséget biztosít a fizika tanításával kapcsolatos, elsősorban módszertani írások közreadására. A hagyományosnál rövidebb átfutási idejű, ingyenesen elérhető, internetes módszertani lap remélhetőleg sok fizikatanárnak jelent valódi segítséget. A szerkesztő a honlap létrehozásával nem egy újabb vitafórumot kíván nyitni, hanem a jónak tartott megoldások, módszerek, ötletek elterjesztését szeretné segíteni. Ugyanakkor a honlap segítheti a fizikatanárok közvetlen kapcsolatfelvételét is.

ifj. Zátonyi Sándor
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra