A FIZKAPU kezdőlapra Animátor: Tájékoztató Az Animátor kezdőlapra

Szárazjég szublimációja   Egyenáramú motor   Fényvisszaverődés   Fénytörés 1.   Fénytörés 2.   Katódsugarak
LISTA

Az Animátor egy egyszerű képmegjelenítő, amely lehetővé teszi képek, képsorozatok automatikus és kézi vetítését. Ezáltal például sorozatfelvételek egyszerű módon animálhatók. Segítségével megoldható, hogy egy bonyolultabb ábra fokozatosan épüljön fel; ehhez csupán az egyes fázisokat ábrázoló képeket kell egymás után levetíteni.

Használható az interneten található képekhez (pl. FizFotó, FizRajz), de működik internetkapcsolat nélkül is, ekkor a képeket és az Animátort előzetesen le kell tölteni a számítógép valamelyik háttértárolójára.

Az Animátor a képeket automatikusan a képernyő méretéhez igazítja. A méretezéshez a sorozat első képét használja, ezért egy-egy képsorozaton belül csak azonos méretű képek használhatók.

Az automata vetítés a START gombra történő kattintással indítható el. A képek megjelenése közti időtartam ilyenkor egy legördülő menü segítségével választható ki. A beállítható időközök 0,2 és 5 másodperc között vannak, az alapbeállítás egy másodperc. A kiválasztott időtartam a vetített kép alatti ablakban látható. Az utolsó kép megjelnítése után a vetítés az első képpel folytatódik. Az automata vetítés a STOP gombra történő egérkattintással állítható le.

Hosszabb időtartamokhoz érdemes a kézi képváltást használni, ehhez a jelű gombokra kell kattintani az egérrel. Képváltáshoz egér helyett a billentyűzeten található kurzormozgató ← és → gombok is használhatók.

Két egymást követő kép közti oda-vissza váltáshoz a gombra kell kattintani az egérrel. Ugyanezt eredményezi a billentyűzeten a Control gomb lenyomása is. Ez a funkció jól használható akkor, ha a két kép közti különbséget, változást akarjuk érzékeltetni.


Internetkapcsolat nélküli használat

Az Animátor internetkapcsolat nélküli használatához a számítógép egyik háttértárolóján (merevlemezen vagy pendrive-on) hozzunk létre egy új mappát "animator" néven! Ebbe a mappába töltsük le a FizKapu honlapról a http://www.fizkapu.hu/animator/ mappa teljes tartalmát (beleértve az "egyeb" mappát is)!

A vetítendő képeket (képállományokat) ugyancsak a számítógép valamelyik könyvtárában kell elhelyezni. Ha például a C: meghajtón levő enMappam nevű mappában található
         enKepem1.jpg
         enKepem2.jpg
         enKepem3.jpg
képállományokat akarjuk vetíteni, akkor az animátor mappában megtalálható _minta.html állomány használható.

Ezt az állományt egy szövegszerkesztő (pl. a Jegyzettömb) segítségével át is szerkeszthetjük más képek vetítéséhez. A pirossal jelzett szövegek értelemszerűen átírhatók.

Az így módosított animátor-állományt a (Jegyzettömb a Fájl menüpont Mentés másként... parancsával) mentsük el HTML formátumban (azaz .html kiterjesztéssel) az animátor mappába! Állománynévként célszerű a tartalomra utaló nevet adni. Az állománynévben első karakterként használjuk az aláhúzás karaktert, így az önállóan is vetíthető animátor-állományok jól megkülönböztethetők a mappa többi állományától. Például az enAllomanyom nevet választva mentéskor az _enAllomanyom.html nevet kell megadni.

Az így megírt animátor-állományok azután önállóan, internetkapcsolat nélkül is futtathatók. Természetesen ilyenkor a "kifelé" mutató hivatkozások nem élnek.


Vegyes használat

Az Animátor használható úgy is, hogy a saját számítógépünkön lévő valamelyik animátor-állományunkat futtatjuk, de a képek az interneten találhatók. Ilyenkor a képeket tartalmazó mappa elérési útvonalához az internetes mappa elérési útvonalát kell beírni. Például a FizRajz képeinek használatakor a http://www.fizkapu.hu/fizrajz/rajzok/ útvonalat kell megadni. (Az internetes útvonal megadásakor a "http://" részt is kötelező beírni.)


Az Animátor közvetlen oktatási célra szabadon használható, azonban további publikálása tilos.
© Zátonyi Sándor (ifj.)



Szárazjég szublimációja   Egyenáramú motor   Fényvisszaverődés   Fénytörés 1.   Fénytörés 2.   Katódsugarak

A FIZKAPU kezdőlapra LISTA

websas.hu
Az Animator kezdőlapra