Ötletek

Még xxx nap az évfordulóig.

FELHÍVÁS    PÁLYÁZAT    ÉLETRAJZ    GALÉRIA    ÖTLETEK    LINKGYŰJTEMÉNY    ESEMÉNYEK    HELYSZÍNEK    BESZÁMOLÓK    KAPCSOLAT


Ifj. Zátonyi Sándor:

A Foucalt-inga működésének bemutatása

Az írás a 2019. évi debreceni fizikatanári ankét eszközkiállításán Forog a Föld – Foucault 200 címmel bemutatott anyag alapján készült.
A cikkhez kapcsolódó további fotók, rajzok és videók a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában érhetők el.

Mérések lézeres távmérővel

Az írás a 2011. évi Öveges József-díj pályázatra készült. Jelentős része a különféle anyagokban történő fénysebességméréssel foglalkozik, így kapcsolódik Foucault munkásságához. A mérésekhez lézeres távolságmérőre van szükség, amely ma már a 2011-es árnál lényegesen olcsóbban is beszerezhető (pl. LUX lézeres távolságmérő 12 m – OBI: 6400 forint).
A cikkhez kapcsolódó további fotók és videók a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában érhetők el.

A fény relatív sebessége levegőben és vízben

PowerPoint bemutató Foucault Sur les vitesses relatives de la lumière dans l'air et dans l'eau (A fény relatív sebessége levegőben és vízben) című doktori értekezésének egyik rajza alapján. A bemutató rajzai alapján nyomon követhető Foucault mérésének elve és eszközének felépítése, működése. A bemutató a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában is elérhető.

Léon Foucault (1819–1868)

PowerPoint bemutató Foucault munkásságáról. Az egyes diákhoz tartozó jegyzetek további információkat tartalmaznak az előadó számára. A bemutató közvetlenül felhasználható egy előadás megtartásához, de szabadon módosítható, így a közönséghez igazítható. A bemutató a FizKapu honlap FizTan – LETÖLTHETŐ rovatában is elérhető. (Itt a bemutatóban szereplő videók közvetlenül is letölthetők.)


Zátonyi Sándor (ifj.)


FELHÍVÁS    PÁLYÁZAT    ÉLETRAJZ    GALÉRIA    ÖTLETEK    LINKGYŰJTEMÉNY    ESEMÉNYEK    HELYSZÍNEK    BESZÁMOLÓK    KAPCSOLAT

 A FIZKAPU kezdőlapra fiztan@freemail.hu

websas.hu