A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2022.

2022. november 24.
A FizFilm FÉNYTAN rovata a Páka infravörös sugárzása című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. november 20.
A FizFilm FÉNYTAN rovata a Dopplergram című kisfilmmel bővítve. Ezzel a 2006-ban indult FizFilm videóinak száma 100-ra nőtt.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. november 20.
Az Ankét bizonytalan időre történő elhalasztása miatt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnökségi ülésén adták át az idei Mikola-díjakat. A 2022. évi két díjazott Bekőné Wekszli Mária (Mosonmagyaróvár) és Kis Tamás (Heves).

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. november 9.
A FizFilm FÉNYTAN rovata a Fényelhajlás résen című kisfilmmel bővítve. A fényelhajláshoz és az interferenciához kapcsolódóan a FizFotó FÉNYTAN rovata négy új képpel bővítve. Az új fotók a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. november 3.
A FizFilm FÉNYTAN rovata a Fényinterferencia buborékon című kisfilmmel bővítve. A fényinterferenciához kapcsolódóan a FizFotó FÉNYTAN rovata öt új képpel bővítve. Az új fotók a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. október 22.
A FizFilm FÉNYTAN rovata a Közlekedési tükör című kisfilmmel bővítve. Ehhez kapcsolódóan a FizFotó FÉNYTAN rovata is két új képpel bővítve. Az új fotók a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. október 6.
A Pécsre tervezett 64. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató a közoktatásbna bekövetkezett változások miatt (őszi szünet törlése, kifizetések befagyasztása stb.) bizonytalan időpontra elhalasztva. További információk az ELFT honlapján érhetők el.

Kirsch Éva

2022. október 5.
A FizTan LETÖLTHETŐ rovata két új (HTML-JavaScript) programmal bővítve: A hőmérsékleti sugárzás látható spektruma, illetve A hőmérsékleti sugárzás spektruma (0 nm ... 6000 nm). A programok a fekete test hőmérsékleti sugárzásának spektrumát szemléltetik grafikonon a látható, illetve a 0 nm ... 6000 nm tartományban. A test hőmérséklete változtatható, és a grafikonon megfigyelhetők a spektrum változásai. A programokat nem kell telepíteni, azonnal működőképesek. Célszerű asztali gépen, teljes képernyős módban használni őket.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. szeptember 16.
A FizFotó FÉNYTAN rovata két új képpel bővítve:(Hidrogén, hélium, neon és nátrium emissziós színképe, illetve Hidrogén, hélium, neon és nátrium abszorpciós színképe). (A képek valójában nem fényképek, hanem a Spektrumok 2022. szimulációs programcsomag módosított változatával lészültek.) Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. szeptember 15.
A FizTan LETÖLTHETŐ rovatában a 2009-ben készült Spektrumok szimulációs programot módosítani kellet, mert időközben egyes JavaScript utasításokat töröltek/módosítottak. Az új programcsomag mostantól Spektrumok 2022. címmel a régi helyen, a címre kattintva érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. augusztus 31.
A 64. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató Pécsen lesz 2022. november 3-6. között. A rendezvénnyel kapcsolatos további információk az ELFT honlapján érhetők el.
FRISSÍTÉS (2022.10.06): AZ ANKÉT KÉSŐBBI IDŐPONTRA HALASZTVA.

Kirsch Éva

2022. augusztus 31.
A FizFotó FÉNYTAN rovata két új képpel bővítve: Sarokreflektor (1.) – (2.). Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók. Ezeknek a fotóknak és néhány rajznak a felhasználásával készült el A sarokreflektor működése című PowerPoint bemutató, amely a FizTan LETÖLTHETŐ rovatában érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. augusztus 29.
A FizFilm FÉNYTAN rovata a Sarokreflektor című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. augusztus 22.
Az idei Eötvös Verseny időpontja 2022. október 14., péntek, 15:00–20:00. A versenyen azok vehetnek részt, akik vagy középiskolai tanulók, vagy a verseny évében fejezték be középiskolai tanulmányaikat. Előzetesen jelentkezni nem kell, elegendő egy személyazonosság igazolására szolgáló okmánnyal megjelenni a verseny valamelyik helyszínén. További információk a verseny honlapján olvashatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. augusztus 22.
A Rátz Tanár Úr Életműdíj beadási határideje 2022. október 6., csütörtök, 24:00. További információk a díj honlapján olvashatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. augusztus 22.
A Műegyetem Tanévkezdő, Gatyábarázó Fizikaóra című rendezvényének időpontja 2022. szeptember 9., péntek, 13:00. Előadó Härtlein Károly mesteroktató, helyszín az egyetem Simonyi Károly előadóterme (Q-I. terem, 1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.). A rendezvényre vonatkozó további információk itt találhatók.

Härtlein Károly

2022. augusztus 15.
A FizFotó REZGÉSEK ÉS HULLÁMOK rovata egy új képpel bővítve: Televízióantennák függőleges és vízszintes dipólussal. Az új kép a LISTA végén is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. augusztus 14.
A FizFilm REZGÉSEK ÉS HULLÁMOK rovata a A tv-adás polarizáltsága című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. június 2.
A 2021. évi Ericsson-díjakat 2022. május 31-én adták át. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2021. évi díját fizikából dr. Schramek Anikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára és dr. Seres István, a Premontrei Szent Norbert Gimnázium és a Gödöllői Református Líceum tanára kapta. Az ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért 2021. évi díját fizikából Poócza József, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanára és dr. Stonawski Tamás, a Nyíregyházi Egyetem és a Képes Géza Általános Iskola tanára kapta.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. május 24.
A XXXII. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny országos döntőjének díjkiosztóját 2022. május 22-én tartották Győrben. Az erről szóló tájékoztató és a díjazott diakok és tanáraik névsora, itt található. Az ünnepségen két tanári díjat is átadtak: Csákány Antalné emlékdíjban részesült Horváth Henrietta, a Radnóti Miklós Gimnázium (Dunakeszi) tanára, és Rónaszéki László emlékdíjat kapott Türk Zsuzsanna, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára.

Lévainé Kovács Róza

2022. május 17.
A FizFilm MÁGNESESSÉG rovata a Örvényáram (2.) című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. május 15.
A FizFotó HŐTAN rovata két új képpel bővítve. (Szállítóedények (hajszálcsövek) tölgyfa ágacskában és Szállítóedények (hajszálcsövek) kivágott tölgyfa kérge alatt.) Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. május 13.
A FizFilm HŐTAN rovata a Forrasztóón felületi feszültsége című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. április 21.
A FizFotó MÁGNESESSÉG rovata két új képpel bővítve. (Okostelefonon működő iránytű applikáció és Mágneses indukció mérése okostelefonnal.) Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. április 12.
A FizFilm MÁGNESESSÉG rovata a Rúdmágnesek pólusai című kisfilmmel bővítve. A filmhez kapcsolódó két fénykép a FizFotó MÁGNESESSÉG rovatában érhető el. Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. április 2.
A FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovata egy új képpel bővítve (Rezgőkvarc számítógépben). Az új kép a LISTA végén is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. március 28.
A FizFilm ELEKTROMOSSÁGTAN rovata a Piezoelektromos gyújtó című kisfilmmel bővítve. A filmhez kapcsolódó három fénykép a FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovatában érhető el. Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. március 25.
Elhunyt Bigus Imre a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium Ericsson-díjas matematika–fizika szakos tanára. Az erről szóló FIZINFO hírlevél itt található. Nyugodjék békében!

Härtlein Károly

2022. március 20.
Elhunyt Légrádi Imre a Soproni Széchenyi István Gimnázium Rátz Tanár Úr életműdíjas matematika–fizika szakos tanára. Engem órai keretek közt nem tanított, de két éven át az általa vezetett fizika egyetemi előkészítő foglalkozásokon rendkívül sokat tanultam tőle. A magyar Wikipédián a róla szóló szócikk itt található. Nyugodjék békében!

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. március 20.
A FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovata egy új képpel bővítve (Peltier-elemmel működő hűtőtáska). Az új kép a LISTA végén is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. március 7.
A FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovata egy új képpel bővítve (Peltier-elemek). Az új kép LISTA végén is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. február 20.
A FizFilm ELEKTROMOSSÁGTAN rovata a Elektromos szikra gáztűzhelyen című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. február 8.
A FizFilm ELEKTROMOSSÁGTAN rovata a Elektromos Segner-kerék csúcskisüléssel című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. február 7.
A FizFilm ELEKTROMOSSÁGTAN rovata a Csúcskisülés című kisfilmmel bővítve. A jelenséghez kapcsolódó öt fénykép a FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovatába is bekerült. Az új fényképek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. január 24.
A FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovata két újabb képpel bővítve. Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. január 24.
A Szegedi Fizika Napja című rendezvényt 2022. január 29-én (szombaton) rendezik a Szegedi Tudományegyetemen. A rendezvény részletes programja itt olvasható.

Szalai Tamás

2022. január 14.
A FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovata három újabb képpel bővítve. Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2022. január 14.
A Műegyetem Fizikai Intézetének Kísérletek, amelyeket látni kell! 2022 című rendezvénye az idén is online módon kerül megrendezésre. A rendezvénnyel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél itt olvasható. A közvetítés időpontja: 2022. január 25. (kedd) 18:00. Az élő közvetítés a hivatkozásra kattintva közvetlenül is elérhető.

Härtlein Károly

2022. január 8.
A FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovata két újabb képpel bővítve. Az új képek a LISTA végén is megtalálhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra