A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM

2021.

2021. december 29.
A FizFilm ELEKTROMOSSÁGTAN rovata két kisfilmmel bővítve. A filmek címei: Töltés a vezetőn és A forgókondenzátor működése.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. december 28.
A FizFotó ELEKTROMOSSÁGTAN rovata egy újabb képpel bővítve. Az új kép a LISTA végén is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. december 4.
2021. december 1-én a Magyar Tudományos Akadémia épületében adták át az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. Fizikából a díjat vehetett át Vankó Péter (Budapest, BME Fizikai Tanszéke), illetve megosztott díjat kapott Pápai Gyula (Soproni Szakképzési Centrum ) és Pápai Gyuláné (Fertőd, Babos József Általános Iskola). További információk a itt érhetők el: https://www.ratztanarurdij.hu/dijazottak/2021

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. december 4.
2021. november 20-án, 97 éves korában elhunyt Tatár István makói matematika–fizika szakos tanár, Csongrád megye egykori általános iskolai matematika–fizika vezető szakfelügyelője. Munkásságáért számos elismerést kapott: Nemzedékek Nevelője, Apáczai Csere János-díj, Rátz Tanár Úr Életműdíj. A róla szóló Wikipédia szócikk itt érhető el. Búcsúztatása 2021. december 10-én lesz a makói Római Katolikus Temetőben.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. október 28.
A FizFilm ELEKTROMOSSÁGTAN rovata négy kisfilmmel bővítve. A filmek címei: Elektromos töltések előjele, A borostyán töltése, Fekete és fehér gyapjú és Csúcshatás.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. október 28.
A Vácon megrendezett 63. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató megnyitóján Mikola-díjat kapott Sinkó Andrea (Szombathely) és Tóth Zsuzsanna (Kóny). A Vándorplakettet Beszeda Imre (Nyíregyháza) kapta.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. október 16.
Az Ericsson-díj jelölési határideje 2021. november 3. Az arra érdemesnek tartott tanárok jelölése kizárólag online történhet, szakmai és társadalmi szervezetek, a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok által. A pályázati adatlapok a https://eth.org.hu/ericsson-dij-2021 weblapon érhetők el. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél itt olvasható.

FIZINFO

2021. szeptember 18.
Az ELFT szervezéésében 2021. október 15-én (pénteken) 15:00 – 20:00 között lesz az Eötvös verseny. A versenyen azok a diákok vehetnek részt, akik vagy középiskolai tanulók, vagy a verseny évében fejezték be középiskolai tanulmányaikat. Előzetesen jelentkezni nem kell, elegendő egy személyazonosság igazolására szolgáló okmánnyal (személyi igazolvány, diákigazolvány vagy útlevél) megjelenni a verseny valamelyik helyszínén. A versennyel kapcsolatos további információk a verseny honlapján érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. szeptember 18.
A Rátz Tanár Úr Életműdíj jelölési határideje 2021. október 11. Az arra érdemesnek tartott tanárok jelölése kizárólag online történhet, szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák, magánszemélyek által. A pályázati adatlapok a http://www.ratztanarurdij.hu/palyazat-2021/ weblapon érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. szeptember 18.
A 63. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató Vácon lesz 2021. október 22-25. között. A jelentkezési határidő 2021. szeptember 30. A rendezvénnyel kapcsolatos további információk az ankét honlapján érhetők el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. július 14.
A FizFilm REZGÉSEK ÉS HULLÁMOK rovata a Kőolajkutatás visszhanggal című kisfilmmel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. június 12.
A FizFilm HŐTAN rovata a Hősugárzás elnyelődése című kisfilmmel bővítve. A film záró képkockája a FizFotó HŐTAN rovatában is eléhető. Az új kép a LISTA végén is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. június 2.
A FizFotó HŐTAN rovata egy újabb képpel bővítve. Az új kép a LISTA végén is megtalálható.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. június 2.
2021. május 24-én, 82 éves korában elhunyt Radnai Gyula, az ELTE nyugalmazott docense. A róla szóló Wikipédia szócikk itt található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. március 28.
A FizFilm HŐTAN rovata a Levegő hőtágulása palcakban című kisfilmmel bővítve. A filmből származó három kép a FizFotó HŐTAN rovatában is eléhető. Az új képek a LISTA végén találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. március 26.
A BME mellett működő Pro Progressio alapítvány 13. alkalommal hirdet pályázatot természettudományos tantárgyakat tanító középiskolai tanároknak az elismerésére. A pályázatra, melynek díjalapja 6 millió Ft, 2021. április 30-ig jelentkezhetnek a pedagógusok. Az ezzel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél itt olvasható.

Härtlein Károly

2021. március 21.
A FizFotó HŐTAN rovata két új képpel bővítve (digitális vérnyomásmérő). Az új képek a LISTA végén találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. március 10.
A FizFotó HŐTAN rovata hat új képpel bővítve. A képek témája: Vízfelszín kapilláris emelkedése üveglapok között. Az új képek a LISTA végén találhatók. A képekből összeállított PowerPoint bemutató a LETÖLTHETŐ rovatban itt érhető el.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. március 3.
Elhunyt Nagy Márton, a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium nyugalmazott fizikatanára, több országos fizikaverseny elindítója és szervezője. A sopronmedia.hu városi honlap róla szóló rövid megemlékezése itt, a magyar Wikipédia szócikke itt található.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. március 3.
A FizFotó MECHANIKA rovata négy új fényképpel bővítve. A képek közül egy a MÁGNESESSÉG témakörbe is bekerült. Az új képek a LISTA végén találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. február 23.
A FizFotó HŐTAN rovata három új fényképpel bővítve. Az új képek a LISTA végén találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. január 24.
FizKapocs rovat hivatkozásai frissítve. (A nem működő honlapok törölve, néhány új honlap beillesztve.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. január 23.
A FizFotó HŐTAN rovata négy új fényképpel bővítve. Az új képek a LISTA végén találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. január 20.
A FizFotó HŐTAN rovata két új fényképpel bővítve. A két új fényképen a felületi feszültség miatt gömb alakú vízcseppek láthatók leveleken. A 2002-ben indult FizFotó képeinek száma ezzel éppen 1000-re nőtt.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. január 18.
A Műegyetem Fizikai Intézetének Kísérletek, amelyeket látni kell! című rendezvénye 2021-ben online módon kerül megrendezésre. A közvetítés időpontja: 2021. január 26. (kedd) 16:00. A rendezvénnyel kapcsolatos FIZINFO Hírlevél PDF formátumban itt olvasható.

Härtlein Károly

2021. január 18.
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar és intézeteinek online nyílt napjára 2021. január 23-án, szombaton kerül sor. Az ezzel kapcsolatos FFIZINFO Hírlevél PDF formátumban itt olvasható.

dr. Szalai Tamás

2021. január 18.
2020. december 17-én került sor a 2020. évi Ericsson-díjak átadásra. Az Ericsson Magyarország Kft. által 1999-ben alapított díjat 4 matematika szakos és 4 fizika szakos tanár vehette át. Az ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2020. évi díját fizikából dr. Siposs András, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanára és dr. Hömöstrei Mihály, a Budapesti Német Iskola tanára kapta. Az ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért 2018. évi díját fizikából Rudolf Tamásné, a budapesti Áldás Utcai Általános Iskola tanára és Szabó László Attila, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tanára kapta.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. január 13.
A síktükör képalkotása címmel egy új cikk olvasható a FizTan MÓDSZERTAN rovatában. Az íráshoz kapcsolódóan a FizFotó FÉNYTAN rovata egy új fényképpel bővítve.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2021. január 8.
Az általam összeállított Szilárd Leó DVD ismertetője és a megrendelésről szóló tájékoztató itt található.

Varga János

2021. január 5.
Elhunyt Patkó György, az egri tanárképző főiskola nyugalmazott fizika tanszékvezetője. Rövid életrajza itt található.

Ősz György
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra A FizTan kezdőlapra