A FIZKAPU kezdőlapra FizTan: Hírek A FizTan kezdőlapra

HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ


ARCHÍVUM   

2019. május 21.   Új hír
A fény relatív sebessége levegőben és vízben címmel egy PowerPoint bemutató érhető el LETÖLTHETŐ rovatban. A bemutató a Foucault-féle forgótükrös fénysebesség összehasonlítást mutatja be Foucault doktori értekezésének rajza alapján. Ehhez a témához kapcsolódó néhány hivatkozással bővítettem a Foucault 200 – LINKGYŰJTEMÉNY oldalt is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. május 15.   Új hír
A Foucalt-inga működésének bemutatása címmel részletes, fényképekkel illusztrált leírás olvasható a Debrecenben megrendezett 62. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató eszközkiállításán első díjat nyert eszközökről a SZERTÁR rovatban. Az írás részletesen ismerteti az eszközök elkészítését és a velük bemutatható kísérleteket. A cikkhez kapcsolódó fotók, rajzok és videók a LETÖLTHETŐ rovatban érhetők el. A videók felkerültek a FizFilm rovatba is: A Foucault-inga modell (2.) és a Foucault-inga modell (3.) a MECHANIKA témakörben, Az Ekliptika modellezése pedig a CSILLAGÁSZAT témakörben található. Az első két film témája miatt megtalálható a Foucault 200 – LINKGYŰJTEMÉNY oldalon is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. május 09.   Új hír
Foucault-inga modell (1.) címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba. A kisfilm elérhető a Foucault 200 – LINKGYŰJTEMÉNY oldalról is.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. május 1.   Új hír
A HÍREK rovatból a 2018. évi hírek ma átkerültek az ARCHÍVUM-ba. A Foucault 200 oldalain apróbb módosítások történtek. (Az utolsó frissítés dátumának automatizált megjelenítése.)

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. április 26.   Új hír
A FizKapu honlapon Foucault 200 néven új rovat nyílt. Az itt található és a jövőben ide felkerülő anyagok is felhasználhatók majd a Foucault 200 rendezvényein.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. március 20.
Foucault-inga Magdeburgban címmel egy újabb kisfilm került fel a FizFilm – MECHANIKA rovatba. Ez a kisfilm, valamint a párizsi és a lőkösházi Foucault-ingáról készült korábbi videók is felhasználhatók majd a Foucault 200 rendezvényein.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. március 18.
Pontosan fél év múlva, 2019. szeptember 18-án lesz León Foucault francia fizikus, csillagász születésének 200. évfordulója. Foucault legismertebb alkotása a nevét viselő Foucault-inga, amellyel kimutatta a Föld forgását. Ebből kiindulva javaslom minden fizikatanárnak, hogy az évforduló napján szervezzenek Foucault 200 elnevezéssel különféle olyan rendezvényeket, amelyeken megemlékeznek Foucault munkásságáról és bemutatják tudományos tevékenységét. További információk itt olvashatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. március 18.
A Debrecenben megrendezett 62. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón készített fényképeimet feltöltöttem egy Google Drive fiókba. A képek ide kattintva megtekinthetők, illetve letölthetők.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. március 17.
A Debrecenben megrendezett 62. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatón Mikola-díjat kapott Moróné Tapody Éva (Szeged) és Szabó Miklós (Kisbajcs). A Vándorplakettet idén Pál Zoltán (Gödre) kapta az előző évi díjazott, Márki-Zay János döntése alapján. A műhelyek vezetői közül első díjat Piláth Károly–Vitkóczi Fanni (Budapest), második díjat Nagy Anett (Szeged) harmadik díjat Zátonyi Sándor (Békéscsaba) kapott. Az eszközkiállításon első díjat Zátonyi Sándor (Békéscsaba), második díjat Stonawski Tamás (Nyíregyháza) és Kopasz Katalin (Szeged), harmadik díjat Márki-Zay János (Hódmezővásárhely) és Sinkó Pál (Vép) vehetett át. A Tízperces kísérletek elnevezésű bemutató helyezettjei: első Molnár Milán (Győr), második Pál Zoltán (Gödre), harmadik Somogyi Anikó (Szeged).

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. március 17.
Az ELFT Középiskolai Oktatási Szakcsoportja a debreceni Fizikatanári Ankéton tisztújító közgyűlést tartott, melyen új vezetőséget választott. A szakcsoport elnöke Ujvári Sándor (Székesfehérvár), titkára Kirsch Éva (Debrecen), tagjai Borbély Venczel (Bp.), Moróné Tapody Éva (Szeged), Pántyáné Kuzder Mária (Miskolc), Seres István (Gödöllő), Theisz György (Székesfehérvár). Az alapszabály változása miatt ezek a megbizatások két évre szólnak.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. február 27.
Az ELFT Középiskolai Oktatási Szakcsoportja a debreceni Fizikatanári Ankéton tisztújító közgyűlést tart, melyen új vezetőséget kell választanunk. Az alapszabály változása miatt ez a választás két évre szól. A vezetőség elnökből, titkárból és öt tagból áll. A tisztújító közgyűlés időpontja: 2019. március 14. (csütörtök) 11:20. Kérjük, segítsék a jelölőbizottság munkáját, és javasoljanak tagokat az új elnökségbe. Javaslataikat a jelölőbizottság elnökének, Zátonyi Sándornak küldjék el a zatonyis@freemail.hu címre. További információ itt olvasható.

Ujvári Sándor

2019. január 15.
2019-ben is folytatódik a BME TTK ScienceCampus elnevezésű tudományos ismeretterjesztő előadásorozata, mely elsősorban a középiskolásoknak szól. Az előadássorozat meghívója és további információk illetve Facebook oldala itt érhetők el. Az egyes előadások időpontja a FizKapu/FizTan/NAPTÁR rovatban is megtalálhható. Az előadássorozatról szóló FIZINFO hírlevél itt olvasható.

FIZINFO

2019. január 9.
2019. január 19-én, szombaton tartják a Fizika Napja (Physics Works) 2019. elnevezésű rendezvényt a Szegedi Tudományegyetemen. Ennek keretében előadásokra, kísérleti bemutatókra, laborlátogatásokra kerül sor, és az érdeklődők az ELI-t is meglátogathatják. További információk a rendezvény Facebook oldalán itt olvashatók.

dr. Szalai Tamás

2019. január 7.
2019. január 6-án, 98 éves korában elhunyt Dombi józsef, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, aki 1950-től 1985-ös nyugdíjazásáig volt a Kísérleti Fizikai Tanszék munkatársa. Kutatómunkája mellett jelentős szerepet vállalt a fizika szakos tanárok és a fizikusok képzésében. Tanítványa volt többek között Pálinkás József, Szabó Gábor, Ormos Pál, Csapó Benő. Diplomaszerzésének 75. évfordulója alkalmából 2018 szeptemberében gránitdiplomát kapott. A róla szóló Wikipédia szócikk itt olvasható.

dr. Molnár Miklós

2019. január 5.
A 2019. március 13–16. között megrendezésre kerülő 62. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató helyszíne Debrecen lesz. Az ankét előzetes tájékoztatója PDF formátumban itt is elérhető. (A tájékoztatóban az évszám hibás.) Az ankét jelentkezési lapja Word dokumentumként innen is letölthető. A jelentkezési határidő: 2019. február 4. További, folyamatosan frissülő információk az ankét honlapján találhatók.

Zátonyi Sándor (ifj.)

2019. január 5.
A Műegyetem Fizikai Intézetében Kísérletek, amelyeket látni kell 2019 címmel Härtlein Károly tart rendhagyó fizikaórát, amelyen a kísérleteké a főszerep. Az előadás minden diák és tanár számára nyilvános és ingyenes. Helyszín: BME Fizikai Intézet, F29 terem, időpont: 2019. január 29. (kedd), 15:00. További információk a rendezvény honlapján találhatók. Az esmény meghívóját tartalmazó FIZINFO Hírlevél a hivatkozásra kattintva érhető el.

FIZINFO
ARCHÍVUM


HÍREK    NAPTÁR    NAPLÓ    MÓDSZERTAN    FELMÉRÉS    SZERTÁR    KÖNYVESPOLC    LÁTNIVALÓ    LETÖLTHETŐ

A FIZKAPU kezdőlapra websas.hu A FizTan kezdőlapra